Здравје
Центар за поддршка на НВО-а во Прилеп

Центар за поддршка на невладини организации(НВО) ќе биде отворен денеска со седиште во Прилеп.
Центар за поддршка на невладини организации(НВО) ќе биде отворен денеска со седиште во Прилеп.
На свеченото отворање на Центарот ќе присуствуваат претставници на локалната власт, невладиниот сектор и на Американската агенција за развој – УСАИД.
Како што е соопштено, на свеченоста, ќе говорат шефот на Мисијата на УСАИД во земјава Патриша Рајдер, директорот на Фондацијата Институт отворено општество Македонија (ФИООМ) Владимир Милчин и градоначалникот на Прилеп Марјан Ристески.
/крај/с/ег/
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
7 причини да ги потопите оревите во вода: вашето тело ќе ви биде благодарно

Дали знаевте дека едноставниот ритуал на потопување ореви во вода може да го подобри вашето здравје на многу начини?
Нутриционистите сè повеќе препорачуваат потопени ореви, бидејќи тие ги разградуваат ензимските инхибитори и фитинската киселина, што го олеснува варењето и го зголемува искористувањето на хранливите материи.
Прочитајте подолу за да видите какви здравствени придобивки носат за вашето тело.
Полесно варење и подобра апсорпција на хранливи материи
Потопените ореви содржат помалку фитинска киселина, така што телото поефикасно ги апсорбира минералите како што се магнезиум, цинк и железо. Ова значи дека ќе добиете најмногу хранливи материи од секоја шака ореви.
Помага во контролата на телесната тежина
Благодарение на нивната поголема сварливост и бавно ослободување на енергија, потопените ореви одржуваат чувство на ситост подолго време. Помалата желба за ужини помеѓу оброците може да придонесе за полесно управување со телесната тежина.
Регулација на шеќерот во крвта
Здравите масти и влакната во оревите го забавуваат варењето на јаглехидратите, спречувајќи ненадејни скокови на шеќерот во крвта. Ова ги прави соодветен избор за луѓе кои го следат гликемискиот индекс на нивните оброци.
Поддршка за здравјето на срцето
Омега-3 масните киселини во оревите помагаат во намалувањето на лошиот холестерол и во воспоставувањето оптимален сооднос на фракциите LDL и HDL. Редовното консумирање на натопени ореви може да придонесе за поздрав кардиоваскуларен систем.
Зајакнување на когнитивните функции
Натопените ореви се богати со антиоксиданси и витамини од групата Б, кои ги штитат нервните клетки и ја подобруваат меморијата и концентрацијата. Вклучете ги во вашиот појадок или ужина за подобра ментална јасност во текот на денот.
Антиоксидантна заштита
Витаминот Е и полифенолите од оревите ги неутрализираат слободните радикали и го намалуваат оксидативниот стрес во клетките. Ова го забавува процесот на стареење и помага во спречување на хронични заболувања.
Поддршка за коските и зглобовите
Магнезиумот, фосфорот и калциумот присутни во натопените ореви придонесуваат за одржување на силна коскена структура, додека антиинфламаторните ефекти ги ублажуваат симптомите на артритис и болните зглобови.
фото: принтскрин
Забава
Моќната индиска диета ве слабее како од шега, без да се изгладнувате

Индиската диета е чудо, бидејќи го чисти телото од токсини и ги губите килограмите како од шега – без да гладувате. Тајната е во едноставната храна и зачини кои го забрзуваат метаболизмот.
Индиските жени се меѓу најубавите жени во светот и редовно се на врвот на натпреварот за Мис на светот. Забележливо е дека имаат витка фигура, дури и во средните и доцните години, благодарение на исхраната и зачините што ги користат. А кога ќе добијат неколку килограми, Индијките следат диета која не вклучува гладување, пад на енергијата и бескрајни жртви.
Традиционалната индиска диета, која е сè попопуларна во западните земји, се базира на античка мудрост, зачини и моќта на оризот. За разлика од многу диети кои ги елиминираат јаглехидратите, индиската диета ги става во центарот на вниманието. Тајната е комбинирање на едноставна храна со лековити зачини кои го забрзуваат метаболизмот и го чистат телото од токсини. Резултатот? Здраво губење на тежината, повеќе енергија и задоволство во секој залак.
Оризова каша
Оризовата каша се користи со векови во ајурведската медицина како лек за проблеми со желудникот, но и како основна диетална храна. Варениот ориз, особено во комбинација со млеко, има смирувачки ефект врз дигестивниот систем и помага во детоксикација на телото. Покрај тоа, го снабдува телото со есенцијални минерали како што се калиум, фосфор, цинк, железо, јод и калциум, како и витамини од Б комплексот, витамин Е и бета-каротен.
Зачин што го забрзува метаболизмот
Во индиската кујна се користи кари, кој не е само вкусен, туку и функционален зачин. Неговата најважна улога во исхраната е да го забрза метаболизмот и да ги намали телесните масти. Иако се користи во мали количини, неговата моќ е голема бидејќи влијае на разградувањето на мастите и помага во стабилизирањето на шеќерот во крвта. Истражувањата од Холандија покажаа дека дневната консумација на кари може да доведе до губење од два до четири килограми за само две недели, без поголеми промени во исхраната.
Зачин против прејадување
Друг важен зачин е циметот, кој е одличен сојузник во борбата против прејадувањето. Неговата слатка арома и способност да ги обвиткува ѕидовите на желудникот даваат чувство на ситост, што може да помогне во регулирањето на апетитот. Покрај тоа, циметот има благ термоген ефект, односно го стимулира согорувањето на калории и го стабилизира нивото на шеќер во крвта.
Чај што ги забрзува цревата
Црниот чај зазема посебно место во индиската исхрана. Овој едноставен, но моќен пијалок помага во варењето на храната, го намалува апетитот, ги елиминира вишокот течности и тешки метали од телото и значително го намалува процентот на телесни масти. Редовната консумација на црн чај не само што освежува, туку и го поддржува телото во неговиот природен процес на детоксикација.
Рамнотежа, а не гладување
Индиската исхрана се базира на рамнотежа, а не на гладување. Нејзината моќ лежи во едноставни состојки и древна филозофија на исхрана што го почитува ритамот на телото. На овој начин, можете да изгубите вишок килограми без стрес, замор и нервоза.
фото: принтскрин
Забава
Дали јадете овесна каша или мусли за појадок: треба да ја знаете разликата

Овесот или муслито често се првиот избор за здрав појадок, но постојат важни разлики меѓу нив.
Овесот е интегрално зрно кое е богато со растителни влакна и е корисно за здравјето на срцето и регулирањето на телесната тежина.
Муслито, од друга страна, е мешавина од овес, јаткасти плодови, семки и суво овошје, кое обезбедува повеќе хранливи материи и долготрајна енергија, но може да содржи повеќе шеќер и калории, во зависност од состојките.
Што точно е овес, а што е мусли?
Овесот доаѓа од растението avena sativa и е природно без глутен (освен ако не е контаминиран за време на обработката). Тој е богат со растителни влакна и протеини, што помага да се чувствувате сити подолго време и го поддржува здравјето на срцето.
Достапно е во неколку форми – исечено (најмалку преработено), валано (често се користи за каша) и инстант (брзо се подготвува, но повеќе се преработува).
Мусли е мешавина од овесни снегулки, јаткасти плодови, семки и суво овошје. Не се пече и обично не содржи додадени шеќери или масла, што го прави поздрава алтернатива.
Овесната каша е подобра за чувство на ситост бидејќи има повеќе влакна и протеини, додека мусли нуди поразновиден избор на хранливи материи, но понекогаш и повеќе калории.
Влијание врз шеќерот во крвта
Овесната каша има низок гликемиски индекс – околу 55 – што значи дека се вари бавно и помага да се одржи стабилно ниво на шеќер во крвта. Ова го прави одличен избор за луѓе со дијабетес, особено ако е сечкан или овесна каша.
Гликемискиот индекс на мусли зависи од составот. Незасладените мешавини со цел овес и јаткасти плодови имаат умерен гликемиски индекс, но индустриските верзии често содржат додадени шеќери и засладено суво овошје, што го зголемува гликемискиот индекс.
Студија објавена во Британскиот журнал за исхрана наведува дека сечканата овесна каша има гликемиски индекс од околу 53, овесната каша околу 56, а инстант овесната каша до 75. Гликемискиот индекс на мусли обично се движи помеѓу 40 и 55.
Предности на овесот
Овесот е богат со бета-глукан – растворливо влакно кое ги намалува нивоата на лош холестерол.
Исто така, го подобрува варењето на храната, спречува запек и промовира подолго чувство на ситост, олеснувајќи ја контролата на телесната тежина. Бавно ослободува гликоза во крвта, што е особено корисно за луѓето со дијабетес.
Предности на мусли
Поради својот состав, мусли е одличен извор на витамини, минерали и антиоксиданси. Јаткастите плодови и семките обезбедуваат здрави масти, вклучувајќи омега-3 масни киселини, кои се важни за здравјето на срцето и мозокот.
Муслите обезбедуваат избалансирана комбинација од јаглехидрати, протеини и масти – совршени за долготрајна енергија.
На што да внимавате?
Кога станува збор за овес, внимавајте на инстант верзиите – тие често се преработени и содржат додаден шеќер. Изберете обичен, цел овес без адитиви.
Кога станува збор за мусли, проверете дали има додаден шеќер, чоколадо или премногу сушено овошје. Овие состојки ја зголемуваат содржината на калории. Најдобро е да изберете незасладен мусли со природни состојки.
Кој е подобар за слабеење?
Ако вашата цел е да ослабете, овесот е подобар избор бидејќи содржи помалку калории и шеќер. Ако претпочитате мусли, изберете домашни или незасладени варијанти со повеќе јаткасти плодови и семки.
Како да ги направите уште поздрави?
Можете да подготвите овесна каша како каша со семки од чиа и бобинки или да додадете путер од бадеми и банана. Измешајте мусли со незасладен јогурт и додадете свежо овошје за природна сладост.
Кога да изберете овесна каша, а кога мусли?
Изберете овесна каша кога сакате едноставен појадок со малку шеќер и богат со растителни влакна – одлична е за контрола на апетитот и шеќерот во крвта.
Муслито е идеално ако ви е потребен побогат и поразновиден појадок што ќе ви даде дополнителна енергија за време на активен ден.
фото: принтскрин