Здравје
Македонија и КфВ банката со протокол за водоводи и канализација

Македонија и германската КфВ банка
денеска треба да потпишат протокол за програмата „Водовод и канализација на
општините фаза I“.
Македонија и германската КфВ банка
денеска треба да потпишат протокол за програмата „Водовод и канализација на
општините фаза I“.
Протоколот ќе го потпишат
македонските заменици министри за финансии и за транспорт и врски и директорот
на Канцеларијата на КвФ банката во Скопје
./макфакс/
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Шесте најчести грешки што ги правите со кремот за очи

Нежна, тенка и исклучително чувствителна – кожата околу очите е првата што открива знаци на замор, стрес и стареење. Затоа бара особено внимание и нега – и затоа кремите за очи се неопходен сојузник во борбата за младешки и свеж изглед.
Но, дури и најдобрата формула нема да ги даде посакуваните резултати ако ги направите овие вообичаени грешки што може да ја саботираат нејзината ефикасност.
Еве ги најчестите грешки и како да ги исправите за да ја направите вашата грижа што е можно поефикасна.
1. Користите премногу крем
Ако некогаш сте се запрашале зошто кремите за очи се достапни во мали, луксузни теглички – еве го одговорот: потребна ви е само количина со големина на грашок за двете страни од лицето.
Прекумерните количини може да имаат спротивен ефект – затнување на порите предизвикувајќи оток, црвенило или иритација. Во грижата важи правилото: помалку е повеќе.
2. Не оставате доволно време кремот да се апсорбира
Ако продолжите со шминкањето веднаш по нанесувањето или легнете во кревет, всушност го бришете кремот, или од перницата или под слоевите коректор. Оставете неколку минути целосно да се апсорбира – ова е клучно ако сакате активните состојки навистина да дејствуваат.
3. Се нанесува премногу блиску до очите
Голема грешка е нанесувањето на кремот директно на очните капаци или по линијата на трепките – ова може да доведе до иритација на очите или солзење. Наместо тоа, фокусирајте се на коската под окото, областа каде што обично се појавуваат темни кругови и фини линии.
4. Го користите погрешниот прст
Деликатноста на овој регион бара најнежен притисок, а тоа значи користење на домалиот прст. Има најмал притисок, па затоа е идеален за нежни движења на тапкање за да се нанесе кремот, без да се истегне кожата. Избегнувајте триење – тапкањето е клучно.
5. Го контаминирате кремот
Ако ги користите прстите за да си нацрпете крем директно од тегличката, ризикувате да внесете бактерии. Експертите препорачуваат користење чиста шпатула, памучни стапчиња или ладен метален апликатор – не само од хигиенски причини, туку и за да се продолжат свежината и ефикасноста на формулата.
Особено е важно да се избегне внесување микроби, кои може да предизвикаат иритација на оваа чувствителна област.
6. Очекувате моментни резултати
Како и со фитнесот или новата рутина во исхраната – потребно е време за резултатите да станат видливи. Бидете трпеливи: редовната употреба од 30 до 60 дена е минималниот период за кожата да покаже правилен одговор на негата.
Не откажувајте се ако не видите промена за два дена – доследноста е тајната за долготрајна убавина.
Како и секој луксузен еликсир, кремот за очи бара правилна примена и трпение. Кога ќе му ги дадете нежноста и вниманието што го заслужува, тоа ќе ве награди со свеж, сјаен и одморен изглед секој ден.
Забава
Десет вида овошје што не го зголемуваат шеќерот во крвта и позитивно влијаат на здравјето на срцето

Според податоците од американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), правилната исхрана е еден од најефикасните и наједноставни начини за подобрување на здравјето на срцето и намалување на ризикот од срцеви заболувања.
ЦДЦ појаснува дека терминот срцева болест се однесува на потенцијално фатални срцеви состојби, како што се коронарна срцева болест, аритмија, срцева слабост и срцев удар.
Постојат многу начини да се грижите за здравјето на срцето, а диетата е една од најдобрите. Кога станува збор за исхраната, овошјето често се занемарува бидејќи може да има големо влијание врз здравјето на срцето. Како што пренесува порталот „Хелт дигест“, Американското здружение за срце истакнува дека со внимателно избирање овошје можеме да му обезбедиме на телото низа корисни хранливи материи, како што се влакна, витамини, минерали и антиоксиданти, а во исто време да го контролираме внесувањето шеќер.
Експертите за Health Digest идентификуваа десет вида овошје што треба да ги јадеме почесто ако сакаме да го зачуваме здравјето на срцето.
Еве што има на списокот:
- Бобинки
- Праски
- Лубеница
- Грејпфрут
- Јаболка
- Авокадо
- Портокали
- Киви
- Калинка
- Сливи
Забава
Четири производи може да ја намалат надуеноста, покажуваат истражувањата

Надуеност е непријатно чувство на притисок и тежина во стомакот што може да биде резултат на лошо варење, премногу внес на сол, премалку влакна или стрес. Иако повремените епизоди на надуеност се чести, правилната исхрана може да игра клучна улога во нејзиното намалување. Некои видови храна особено помагаат да се олесни варењето, да се намали задржувањето на водата и да се промовира здравјето на цревата.
Подолу се дадени четири намирници кои можат да помогнат во ублажувањето на овој чест проблем.
1. Јогурт
Јогуртот е еден од најдобрите природни сојузници во борбата против надуеноста, благодарение на пробиотиците – „добрите“ бактерии кои ја поддржуваат здравата цревна флора. Редовното консумирање јогурт може да помогне во подобрување на варењето и намалување на абдоминалната непријатност. Истражувањата, исто така, сугерираат дека пробиотиците може да помогнат да се подобри фреквенцијата и конзистентноста на столицата, што може да ја ублажи надуеноста. Сепак, важно е да се изберат незасладени сорти на јогурт со активни култури за да се постигне најдобар ефект.
2. Краставици
Краставиците се богати со вода и природни антиоксиданси, како што е кверцетинот, кој може да помогне да се намали воспалението во телото. Покрај тоа што хидрираат, краставиците делуваат и како природен диуретик, поттикнувајќи го излачувањето на вишокот течности и намалувајќи го задржувањето на водата, една од најчестите причини за надуеност.
3. Ѓумбир
Ѓумбирот е познат по своите антиинфламаторни својства и способност да го смирува дигестивниот систем. Оваа билка може да ја стимулира интестиналната подвижност и да ги ублажи гасовите, што може значително да го ублажи чувството на надуеност. Може да го консумираме како прилог, чај или свежо изрендан во смути.
4. Овесна каша
Овесот е богат со растворливи влакна, кои помагаат во регулирање на варењето и спречување на запек – честа причина за надуеност. Дополнително, овесната каша помага во одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта, а со тоа ги намалува шансите за прејадување и дополнителен притисок во стомакот. Клучот е да изберете голема овесна каша за најдобар ефект и да ја подготвите со вода или млеко од растително потекло.