Здравје
Човечките коски се создадени за одење а не за јавање или возење

Кога човекот пред повеќе илјади години го измислил тркалото или ги припитомил коњите овозможувајќи го така преминот од лов и собирање плодови на земјоделство, истовремено го започнал и процесот на слабеење на коските поради што луѓето се посклони на скршеници и остеопороза, покажува студијата објавена во списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.
Американските научници ги анализирале коскените останки на првите жители на Европа кои живееле на овие подрачја пред 33 илјади години или подоцна, и откриле дека седечкиот начин на живеење кој бил овозможен со појавата на земјоделството, а не урбанизацијата или промените во исхраната, довеле до потенките и покревки коски кај модерниот човек во однос на неговите пештерски предци.
„Постојат многу докази дека првите луѓе имале посилни коски и дека вежбањето со тегови кај модерниот човек го спречува губењето на коскеното ткиво, но не знаевме дали патот до послабите коски бил отворен со земјоделието или со други причини, како што се исхраната или урбанизацијата“, вели директорот на Центарот за функционална анатомија и еволуција во медицинскиот центар „Џон Хопкинс“ во американски Балтимор, Кристофер Раф, кој го водел истражувањето.
Претходните истражувања покажаа дека вежбањето и игрите во кои се носи некој товар во детството, покрај доволното внесување калциум и витамин Д во организмот, се најдобриот начин за градба на силни коски.
Прачовекот имал погусти коски во кој и да е возрасен период во споредба со модерниот човек. Научниците ги споредувале коските на речиси две илјади лица кои живееле во Камената ера со оние од времето на Римската империја, во Средниот век, или во периодот на Индустриската револуција и во XX век. Рентгенски ги снимале коските и изработувале силиконски реплики, а потоа компјутерски ги анализирале податоците за да го утврдат моментот во човековата еволуција во кој започнал преминот кон потенките коски.
Пред седум илјади години, со почетокот на развојот на земјоделството, започнал процесот на слабеење на бедрената коска и тибијата и продолжил до периодот на Римското царство, откриле научниците. „Слабеењето траело со илјадници години, што покажува дека процесот на транзиција од почетокот на земјоделието до целосно седечкиот начин на живот траело доста долго. До Средниот век коските станале онолку силни колку што се и денес“, вели Раф.
Промената кај коската во надлактицата, пак, биле помали. Токму разликата во промената на јачината на коските на рацете и на нозете го исклучуваат влијанието на промената на исхраната, вели еволуцискиот антрополог Стивен Черчил од универзитет Дјук во Северна Каролина.
Во структурата на коските научниците откриле уште подраматични промени на јачината на коскеното ткиво поврзани со движењата напред – назад, карактеристични за трчањето или долготрајното одење, отколку промените поврзани со наведнувањето или подигнувањето.
Биологот Сајмон Мајс, предавач на британскиот универзитетот Саутемптон, вели дека е изненадувачки, имајќи ја предвид механизацијата и технолошките можности на модерното време кои во изминатите педесет години овозможуваат уште повеќе мирување и седење, што човечките коски не ослабиле дополнително. „Се прашувам дали подобрената исхрана во XX век довела до подобрениот коскен квалитет поништувајќи го ефектот на седечкиот начин на живеење на натамошното тенчење на коските“, вели научникот./крај/мф/сн
Извор: Reuters
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Ако сакате да ослабите, ова е најдобриот додаток на вашиот пијалак

Експертите нагласуваат дека клучот не е само што пиете, туку и како го подготвувате пијалокот ако сакате да ослабете.
Смутијата можат да бидат здрав појадок или ужина, но гладот често се враќа брзо. Според нутриционистите, една од најдобрите состојки што можете да ја додадете во смути за да ви помогне да ослабете е семето од чиа. Тоа е практично без вкус, лесно за додавање во блендер и е полно со здрави масти, влакна и протеини кои ви помагаат да се чувствувате сити подолго време.
Влакна што ве одржуваат сити подолго време
Две лажици семки од чиа содржат огромни 10 грама диететски влакна, што е реткост во толку мала порција. „Влакната го забавуваат варењето и ви помагаат да се чувствувате сити подолго време, што може да го намали грицкањето и вкупниот внес на калории“, вели нутриционистката Елиза Витакер.
Тие се особено богати со растворливи влакна, кои апсорбираат вода и се шират во желудникот, создавајќи чувство на ситост. Нутриционистката Ешли Хоук додава дека ова помага да се намали прејадувањето и безгрижното допирање на храна. Студиите покажаа дека редовната консумација на семки од чиа може да го намали обемот на половината и нивото на Ц-реактивен протеин, маркер на хронично воспаление во телото.
Извор на здрави омега-3 масти
Семето од чиа е одличен растителен извор на омега-3 масни киселини. Една лажица содржи околу 1,3 грама, што е речиси целата дневна потреба за жените и поголемиот дел за мажите. „Омега-3 мастите го забавуваат варењето, го продолжуваат чувството на ситост и можат да го забрзаат метаболизмот“, објаснува Витакер.
Некои истражувања покажуваат дека омега-3 масните киселини можат да ја зголемат вашата базална метаболичка стапка, што значи дека вашето тело согорува повеќе калории дури и кога сте во мирување.
Протеини од растителна основа за стабилна енергија
Две лажици семе од чиа обезбедуваат речиси пет грама протеини. Комбинацијата од влакна, протеини и здрави масти го одржува нивото на шеќер во крвта стабилно, спречувајќи скокови на енергија и напади на глад. „Стабилниот шеќер во крвта е клучен за контролирање на апетитот во текот на денот“, забележува Ховк.
Нискокалорични, богати со хранливи материи
Покрај тоа што се богати со хранливи материи, семето од чиа е исто така нискокалорично – околу 140 калории на две лажици. Тие содржат протеини, омега-3 масти, витамини и минерали, а воедно се достапни и долготрајни. „Една кесичка трае долго време, а поради нивната мала порција, лесно се вклопуваат во вашата исхрана“, додава нутриционистот Рајан Гајгер.
Како да ги додадете во вашето смути?
Семето од чиа е неверојатно лесно за употреба. Препорачливо е да започнете со една до две лажици дневно и постепено да ја зголемувате количината како што вашето тело се навикнува на поголемиот внес на влакна. За покремаста текстура, можете да ги потопите околу десет минути пред блендирање, или за погусто смути, додадете ги непосредно пред тоа и оставете ги да се згуснат. Тие се достапни и во мелена форма за оние кои претпочитаат целосно мазни пијалоци.
фото: принтскрин
Забава
Што се случува со нашето тело кога постојано јадеме слатко?

Го знаете ли тоа чувство кога ви треба само нешто благо? Не сте гладни, но вашето тело и мозок бараат нешто! Следниот пат, размислете што ви треба.
Можеби сте уморни, можеби сте под стрес или можеби едноставно ви е здодевно, па ви треба тоа едно парче чоколадо, колаче, сладолед, нешто што ќе ни „крене“. И пред да можете дури и да помислите, чоколадото е веќе на вашиот јазик, а вашето тело е во состојба на краткорочно олеснување.
И во тој момент, чувствуваме како ни се враќа енергијата, нашите мисли се појасни, нашето расположение се подобрува. Но, она што се случува зад сцената не се чувствува веднаш.
Телото штотуку примило брза доза на гликоза, шеќер што влегува во крвотокот и ни дава енергетски поттик. Но, кога инсулинот, нашиот внатрешен „регулатор на шеќер“, сфаќа што се случува, тој почнува да работи и го намалува нивото на шеќер, честопати премногу. Тој пад нè остава исцрпени, раздразливи, па дури и тажни. И што правиме тогаш? Посегнуваме по уште една слатка „доза“. Звучи познато?
Овој циклус – шеќер, потоа пад, па уште повеќе шеќер – брзо станува навика. Но, уште поважно е што шеќерот влијае и на нашиот мозок. Тој го стимулира лачењето на допамин, хормонот на наградата, што нè прави да се чувствуваме задоволни, смирени, па дури и „наградени“. Проблемот е што со текот на времето, мозокот бара сè повеќе и повеќе за да го постигне истиот ефект.
Покрај тоа што нè фрла во енергетски циклус, премногу шеќер влијае и на нашето внатрешно чувство на глад и ситост. Хормоните, кои нормално фино регулираат кога сме јаделе доволно, ја губат својата насоченост. Резултатот? Се чувствуваме како никогаш да не сме сити, дека постојано „грицкаме“ нешто и често јадеме без навистина да имаме потреба. На долг рок, ова го нарушува нашиот метаболизам, но и нашиот однос со храната.
И потоа тука е и сонот. Колку пати сте имале проблеми со спиењето по вечерна порција слатки? Несоница, немирен сон, будење среде ноќ, не е случајно. Шеќерот го зголемува нивото на кортизол, хормонот на стрес, токму кога телото треба да влегува во фаза на одмор. Недостатокот на сон следниот ден ја зголемува желбата за слатки. И еве нè повторно во круг.
Психолошките ефекти често се потценуваат, но се повеќе присутни. Вишокот шеќер е поврзан со чести промени во расположението, напади на анксиозност, ментална „магла“ и намалена концентрација. Накратко, се чувствувате како постојано да сте под некое невидливо ќебе од тежина и непријатност.
Но, добрата вест е дека не мора да ги фрлате сите колачиња од куќата. Решението не е во строгите забрани, туку во рамнотежата и свеста. На пример, јадете слатки по оброците, кога нивото на шеќер во крвта е постабилно, или заменете дел од шеќерот со овошје, темно чоколадо, цимет. Честопати не ни требаат слатки, туку кратка пауза, чаша вода, прошетка, разговор или само момент на мир.
Затоа, следниот пат кога вашиот мозок ќе шепне „дај ми нешто благо“, запрашајте се – што навистина ви треба?
фото: принтскрин
Забава
Ниеден крем не ги брише брчките како една евтина состојка од кујната

Сѐ сме виделе во светот на негата на кожата. Од едноставни хидратантни лосиони до третмани за лице од лосос, има многу чудни и прекрасни козметички производи од кои можете да изберете.
Но, сега се тврди дека еден изненадувачки зеленчук би можел да биде најдоброто тајно оружје против стареењето, особено кај оние над 30 години.
Тоа е кромидот, кој, благодарение на неговата импресивна содржина на витамин Ц и сулфур, претставува единствена комбинација во борбата против брчките.
Сулфурот, одговорен за остриот мирис на кромидот, има потенцијал да го зголеми производството на колаген во нашето тело – протеин кој е особено изобилен во нашата кожа.
Сепак, по 30-годишна возраст, нашите природни нивоа на колаген почнуваат да опаѓаат, што доведува до брчки и фини линии. Како добар извор на витамин Ц, кромидот може да го поддржи создавањето и одржувањето на колагенот.
Експертите исто така сугерираат дека бакарот, манганот и цинкот се три други хемикалии кои го менуваат начинот на живот и можат да го зголемат производството на колаген. Тиквата и брокулата се меѓу храната што е особено пофалена за ова.
Различни студии, исто така, препорачуваат производи за убавина на база на колаген за борба против брчките, но изборот на вистинскиот крем може да направи голема разлика.
Самиот колаген е голема молекула која не може да навлезе во површинскиот слој на кожата освен ако не е во форма на „хидролизиран колаген“.
Тој е составен од многу помали фрагменти кои се борат против видливите знаци на стареење однадвор, но сепак не можат длабоко да навлезат во составот на кремите и маските.
Експертите претходно објаснија: „Не трошете ги парите за купување маски, креми и серуми со колаген, бидејќи единствената придобивка што ќе ја добиете од директно нанесување на колаген на вашата кожа е многу минимална хидратација“.
Единствените маски за лице, креми и серуми кои ефикасно делуваат се оние што го зголемуваат постоечкиот колаген или оние што содржат пептиди што го зголемуваат колагенот, а кои го поддржуваат производството на колаген.
Сепак, експертите препорачуваат зголемување на нивото на колаген со земање додатоци во исхраната. Тие се апсорбираат во крвотокот побрзо, ефикасно се борат против знаците на стареење одвнатре, а исто така го подобруваат и здравјето на ноктите.
Други истражувања дури сугерираат дека тие можат да ја подобрат мускулната маса, иако степенот на подобрување е сè уште неизвесен, објавува „Мирор“.
фото: принтскрин