Здравје
„Гасовите“ укажуваат на здравствената состојба
Гасовите во цревата не се само непријатни, туку можат да бидат и важен показател за здравствената состојба, предупредуваат научниците.
„Она што излегува од вашиот задник ни говори само за последните дваесетина сантиметри од цревата“, вели Питер Гибсон од австралискиот универзитет Монаш во сојузната држава Викторија. Тимот научници што тој го предводи сака да дознае што се случува во претходните 130 сантиметри од дигестивниот систем завршувајќи со „крајната експлозија“.
Варењето на храната зависи од сложената интеракција меѓу гените, исхраната, метаболизмот и микроорганизмите во телото, од кои секој може да остави своја трага во гасовити нуспродукти. Секоја промена во „гасовите“ кои излегуваат од нашето тело, оттаму, може да биде знак на сериозни болести кои го погаѓаат кој и да е дел од тој процес, истакнуваат стручњаците.
Тимот на Гибсон работи на сонда којашто биги анализирала процесите по должината на целиот дигестивен систем и би ги мерела гасовите во сите фази на варењето.
Прекумерното производство на водород и метан укажува на можни проблеми до разградувањето на јаглехидратите, поради што скробот и шеќерот ферментираат во цревата. Преголемото количество метан, пак, може да го попречи движењето на цревата, што значи дека тоа би можело да биде причина за запек од кој патат луѓе со синдромот на нервозно дебело црево.
„Утврдено е мислење дека метанот се создава во долните делови од дебелото црево, меѓутоа во тоа не можеме да бидеме сигурни“, смета Гибсон.
Водородниот сулфид е гас кој на прдежите им го дава несносливиот мирис на расипани јајца. Освен непријатноста која може да ја предизвика на јавно место, хронично високото ниво на овој гас во цревата би можело да биде знак за оштетување на слузницата, воспаление, па дури и за рак на дебелото црево.
„Тоа е пример како гасот може да биде од неверојатна помош“, истакнува Гибсон.
Сегашните техники на мерење на подуеноста се само индиректни, како здивот или анализа на столицата и не ги откриваат проблемите во раната фаза на варењето на храната. Томот на Гибсон смета дека го рашил тој проблем, изумувајќи малечок сензор кој може да се проголта како апче. Додека минува низ телот, капсулата во правилни интервали собира гасови и податоците ги испраќа во компјутер. Покрај, тоа, ја мери температурата и киселоста кои можат да укажат на позицијата на сензорот во дигестивниот систем. Тоа е особено важно на крајот од патувањето низ цревата.
„Сакате да знаете дали излегол низ задникот, но тоа нема да го знаете бидејќи едноставно ќе заврши како дел од столицата“, вели Гибсон.
Податоците за температурата, меѓутоа, го даваат одговорот во истиот момент. „Кога температурата ќе падне, знаеме дека излегол надвор“, додава австралискиот научник и појаснува дека лекарите така би можеле да соберат податоци во реално време и во секоја фаза од патувањето на сензорот низ дигестивниот систем.
Засега прототипот го тестирале на свињи, но за неколку месеци планираат да го испробаат и на луѓе./крај/мф/сн
Извор: BBC
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Зошто не треба да спиете во чорапи: лошо е за вашето здравје поради неколку причини
Носењето чорапи во кревет ве одржува топло, ја зголемува циркулацијата на крвта, ја намалува телесната температура и му сигнализира на вашиот мозок дека е време за спиење. И кога циркулацијата се подобрува, тоа обезбедува добар проток на крв и кислород, така што нашето срце, бели дробови и мускули можат да работат со оптимален капацитет.
Сепак, вашата навика да носите чорапи за спиење може негативно да влијае на состојбата на целото тело.
1. Висок крвен притисок
Познато е дека носењето чорапи додека спиете ја зголемува циркулацијата на крвта, но може да оди и во друг правец. Излегува дека протокот на крв се намалува ако носите чорапи многу долго.
2. Хигиената на вашите стапала може да биде загрозена
Спиењето во чорапи може да доведе до лоша хигиена. Ако чорапите ви се премногу тесни или не ги перете редовно, го спречувате правилното дишење на стапалата.
Носењето чорапи изработени од синтетички материјали кои не се погодни за кожата може да го зголеми ризикот од инфекција, па затоа ќе треба да изберете чорапи од материјали кои се погодни за кожата. На пример, обидете се да изберете чорапи направени од памук. Синтетичките материјали, како полиестер или најлон, се големо не.
3. Температурата на телото може да се зголеми
Носењето на вистинските чорапи е од суштинско значење, бидејќи ако не го правите тоа, може да се прегреете. Ако носите чорапи кои не дозволуваат вашата кожа да дише, температурата на вашето тело може да се зголеми – подобро спиеме кога сме посвежи.
Ноќното потење е доста честа појава, а ако спиете под тешки покривки, влажната и топла средина создава совршена почва за бактерии кои можат да влијаат на вашите стапала.
4. Нема да можете мирно да спиете.
Носењето тесни чорапи може да биде непријатно и нема да можете добро да спиете.
Ако вашата кожа е чувствителна, прашајте го вашиот лекар дали треба да носите чорапи додека спиете или не. Ова може да предизвика иритација на кожата ако носите погрешен тип на чорапи.
Забава
Нутриционист го разби митот дали овошјето за вечера дебелее: една работа е клучна
Овошјето за вечера станува сè попопуларно, а многу луѓе го користат како дел од стратегија за детоксикација или диета, но ефикасноста на овој метод сега е доведена во прашање. Оваа алтернатива е идеален избор кога се чувствувате „тешко“, надуено или после обилен оброк, а не би требало да има спротивен ефект и да доведе до дебелеење, доколку се консумира правилно. Сепак, секогаш треба да имате на ум дека овој оброк не е комплетен или богат со хранливи материи.
Што се однесува до тоа дали оваа практика може да доведе до зголемување на телесната тежина, објаснувањето на Сандра Лорден Алварез, спортски нутриционист, е јасно:
„Јадењето само овошје за вечера може да доведе до недостаток на други есенцијални хранливи материи, како протеини и здрави масти“, кои се важни за чувството на ситост и за правилното функционирање на телото. Недостатокот на овие хранливи материи може да предизвика желба за храна следниот ден, што ќе започне циклус на прејадување кога ќе се разбудиме со желба за јадење“, вели Сандра.
Воедно, таа не потсетува на придобивките што ги нуди овошјето, наведувајќи дека е богато со витамини, минерали и влакна, но истакнува дека содржи и природни шеќери кои можат да влијаат на нивото на шеќер во крвта.
„Кога овошјето е единствената храна за вечера, особено во големи количини, може да има значително зголемување на нивото на шеќер во крвта (особено ако избраното овошје е високо со гликемиски индекс). Наглото зголемување на гликозата може да предизвика инсулински одговор кој на долг рок, може да придонесе за развој на инсулинска резистенција и други метаболички проблеми“, предупредува таа.
Нутриционистот Чарлс Орико додава: „Овошјето е здраво, но природно содржи шеќер. Самото јадење на овошје за вечера ќе предизвика скок на инсулин, а ако таа енергија не се искористи, ќе се претвори во маснотии“.
Дури и ако сакате да вклучите овошје во вечерниот оброк, нутриционистите советуваат секогаш да го комбинирате со други макронутриенти, како протеини и здрави масти. „Иако овошната вечера може да биде здрава, препорачливо е да се комбинира со друга храна која обезбедува протеини и здрави масти, како овошна салата со јогурт и јаткасти плодови. Ова ќе помогне да се одржи нивото на шеќер во крвта и да се овозможи поцелосен оброк. Исто така, ако изберете овошје со низок гликемиски индекс (како бобинки, јагоди, боровинки или јаболка), ќе го намалите порастот на нивото на шеќер во крвта“, објаснува Сандра.
Меѓутоа, ако сакате да изгубите неколку килограми, вечерите на база на протеини обично се подобра алтернатива, бидејќи, како што додава д-р Лео Серуд, „со оглед на тоа што овошјето содржи многу шеќер, може да се вклучи во исхраната, но е подобро е да го консумирате на крајот од оброкот. За да се избегне зголемување на телесната тежина, овошјето треба да биде богато со вода, влакна и што е можно помалку шеќер“.
Кога е идеално време за последниот оброк?
Прескокнувањето на вечерата исто така не е добра опција (ниту е опција за слабеење). Од друга страна, како што објаснува нутриционистката Ботикарија Гарсија во својата книга Tu cerebro tiene hambre („Вашиот мозок е гладен“), „досегашните достапни податоци сугерираат дека е препорачливо да го концентрирате најголемиот дел од внесот на храна во текот на денот и да избегнувате големи оброци доцна во денот“. Иако, како што нагласува таа, хрононутрицијата е сè уште нова област на истражување, студиите сугерираат дека доцните оброци, блиску до времето кога се ослободува мелатонин, може да го зголемат ослободувањето на холестерол и да ја намалат потрошувачката на енергија во мирување, како и толеранцијата на гликоза. Затоа, секогаш е подобро да се вечера порано.
Забава
Ана Ивановиќ секој ден пие иста напивка: ги намалува брчките и го ослободува стресот
Нејзината исхрана е богата со свежо овошје, зеленчук, житарки, протеини и јаткасти плодови.
Ана Ивановиќ (37) отсекогаш имала вита линија на која многумина ѝ завидуваат, а тоа најмногу се должи на здравиот начин на живеење што го води. Убавата Ана трипати се породи, со Бастијан Швајнштајгер има три сина, а сите велат дека никогаш не изгледала подобро.
Ана одлично се грижи за своето лице и тело, а своевремено пишуваше дека не може да замисли ден без шолја чај.
Имено, тоа е јапонскиот зелен чај во прав, кој носи многубројни придобивки за нашето тело. Поранешната тенисерка најчесто го пие ладен, а го сака затоа што го намалува стресот, а со тоа го спречува и создавањето брчки.
View this post on Instagram
„Ги сакам одличните ефекти на мача-чајот. Го намалува стресот и ги подобрува концентрацијата, меморијата и расположението“, истакна Ана еднаш.
Често на „Инстаграм“ споделува што јаде, а еднаш го покажа и својот омилен рецепт.
„Почнете ја годината со здраво јадење. Мојот омилен рецепт: брокула, фалафел, аспарагус, сладок компир, елда или кафеав ориз, црвена зелка, ‘рдоква, краставица и зелена салата како основа. Додадете ги омилените додатоци и уживајте во оброкот“, напиша тогаш Ана.
Нејзината исхрана е богата со свежо овошје, зеленчук, житарки, протеини и јаткасти плодови, а сака да го почне денот со еден од омилените појадок.
„Здравјето е богатство. Никогаш не сум верувала во диети, туку во квалитетна исхрана“, изјави убавата поранешна тенисерка.