Здравје
„Гасовите“ укажуваат на здравствената состојба

Гасовите во цревата не се само непријатни, туку можат да бидат и важен показател за здравствената состојба, предупредуваат научниците.
„Она што излегува од вашиот задник ни говори само за последните дваесетина сантиметри од цревата“, вели Питер Гибсон од австралискиот универзитет Монаш во сојузната држава Викторија. Тимот научници што тој го предводи сака да дознае што се случува во претходните 130 сантиметри од дигестивниот систем завршувајќи со „крајната експлозија“.
Варењето на храната зависи од сложената интеракција меѓу гените, исхраната, метаболизмот и микроорганизмите во телото, од кои секој може да остави своја трага во гасовити нуспродукти. Секоја промена во „гасовите“ кои излегуваат од нашето тело, оттаму, може да биде знак на сериозни болести кои го погаѓаат кој и да е дел од тој процес, истакнуваат стручњаците.
Тимот на Гибсон работи на сонда којашто биги анализирала процесите по должината на целиот дигестивен систем и би ги мерела гасовите во сите фази на варењето.
Прекумерното производство на водород и метан укажува на можни проблеми до разградувањето на јаглехидратите, поради што скробот и шеќерот ферментираат во цревата. Преголемото количество метан, пак, може да го попречи движењето на цревата, што значи дека тоа би можело да биде причина за запек од кој патат луѓе со синдромот на нервозно дебело црево.
„Утврдено е мислење дека метанот се создава во долните делови од дебелото црево, меѓутоа во тоа не можеме да бидеме сигурни“, смета Гибсон.
Водородниот сулфид е гас кој на прдежите им го дава несносливиот мирис на расипани јајца. Освен непријатноста која може да ја предизвика на јавно место, хронично високото ниво на овој гас во цревата би можело да биде знак за оштетување на слузницата, воспаление, па дури и за рак на дебелото црево.
„Тоа е пример како гасот може да биде од неверојатна помош“, истакнува Гибсон.
Сегашните техники на мерење на подуеноста се само индиректни, како здивот или анализа на столицата и не ги откриваат проблемите во раната фаза на варењето на храната. Томот на Гибсон смета дека го рашил тој проблем, изумувајќи малечок сензор кој може да се проголта како апче. Додека минува низ телот, капсулата во правилни интервали собира гасови и податоците ги испраќа во компјутер. Покрај, тоа, ја мери температурата и киселоста кои можат да укажат на позицијата на сензорот во дигестивниот систем. Тоа е особено важно на крајот од патувањето низ цревата.
„Сакате да знаете дали излегол низ задникот, но тоа нема да го знаете бидејќи едноставно ќе заврши како дел од столицата“, вели Гибсон.
Податоците за температурата, меѓутоа, го даваат одговорот во истиот момент. „Кога температурата ќе падне, знаеме дека излегол надвор“, додава австралискиот научник и појаснува дека лекарите така би можеле да соберат податоци во реално време и во секоја фаза од патувањето на сензорот низ дигестивниот систем.
Засега прототипот го тестирале на свињи, но за неколку месеци планираат да го испробаат и на луѓе./крај/мф/сн
Извор: BBC
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Ако не сте љубител на радикални диети и тренинзи, пробајте ја оваа зелена напивка

Состојките се многу евтини, а подготовката трае само 5 минути.
Ако не сте љубител на радикални диети и тренинзи, сè што треба да направите е да промените една навика, вашата утринска, за да го забрзате метаболизмот и да ослабете. Тоа е пијалок направен од само 2 состојки – магдонос и лимон.
Оваа течност ќе му помогне на вашето тело да се ослободи од вишокот вода, да ја елиминира надуеноста, да ги разгради масните клетки, да го стимулира мочниот меур да работи подобро и да ги исфрли токсините од вашето тело.
Состојки:
– 1 лимон
– 60 г магдонос
– 60 мл вода
Подготовка:
Исцедете го сокот од лимонот и исечкајте го магдоносот. Ставете ги во чаша и прелијте ги со вода.
Примена: Секогаш пијте го овој напиток на празен стомак. Консумирајте по една чаша дневно 6 дена, потоа направете пауза од 10 дена, а потоа можете да почнете одново.
Ќе забележите резултати по само еден месец.
Забава
Трик од 60 секунди ќе ви помогне да го изгубите вишокот на стомакот, а има многу придобивки

Дали знаевте дека постои 60-секунден ритуал кој може да ви помогне да го израмните стомакот, да го подобрите расположението и генерално да станете поотпорни – сè пред да го испиете првиот голтка кафе?
Звучи одлично што можете да постигнете толку многу за 60 секунди, нели? Не, не е смути од суперхрана или некој прескап гаџет. Тајната е во стандарден дел од опремата во секоја бања. Тоа е вашиот туш. Или поточно, ладна вода. Овој едноставен, но моќен „трик“ е познат како терапија со ладна вода. Бесплатен е, достапен за сите и изненадувачки ефикасен.
Зошто функционираат туширањата со ладна вода (и што вели науката)
Изложеноста на студ се користи со векови за подобрување на здравјето и отпорноста, а современите истражувања конечно го докажуваат тоа. Докажано е дека туширањата со ладна вода имаат следниве придобивки:
– Активираат кафеави масти, кои помагаат во согорувањето калории и регулирањето на телесната температура
– го намалува воспалението во телото (главен фактор што придонесува за стареење и хронични заболувања)
– ги зголемува нивоата на допамин за 250 проценти – хемикалија во мозокот што ја подобрува благосостојбата и фокусот
– го намалува кортизолот, хормонот на стрес, и промовира мирно, стабилно расположение
– го зајакнува имунитетот со стимулирање на лимфниот систем
Накратко, ладната вода го раздвижува вашето тело на најдобар можен начин. Ве буди, ментално и метаболички. Исто така, го тренира вашиот нервен систем подобро да се справува со стресот. Затоа е толку моќна за луѓе кои се справуваат со анксиозност или прегорување. Го учи вашето тело како брзо да се опорави и да остане здраво.
Предизвик со ладен туш
Пред да почнете да паничите и да замислувате ледени бањи, знајте дека не мора постојано и подолг временски период да се изложувате на екстремен студ за да ги искористите придобивките од ладните тушеви. Препорачливо е да започнете со таканаречениот предизвик со ладен туш – нежен, без стрес вовед за секојдневните луѓе кои сакаат да се чувствуваат подобро, и тоа многу брзо.
Еве како да го направите тоа:
Започнете полека – На крајот од вообичаеното туширање со топла вода, преминете на ладна вода само 30 секунди. Фокусирајте се на длабоко дишење. Можеби малку ќе врескате, но тоа е нормално. Постепено зголемувајте го времето на туширање – по три до пет дена, зголемете го времето на туширање со ладна вода на 60 секунди. Ќе бидете изненадени колку брзо вашето тело се адаптира.
Опуштете се целосно – конечно, обидете се да се истуширате целосно со ладна вода, од почеток до крај. Утрото е идеално, бидејќи ќе ве остави да се чувствувате енергично во текот на целиот ден.
Бонус совет: Комбинирајте ладен туш со утринска сончева светлина за природно зголемување на вашиот ритам на кортизол и подобро расположение во текот на денот.
Забава
Паста диета: можете да изгубите 3 килограми за само 5 дена

Диетата со шпагети трае само пет дена и ви овозможува да изгубите до три килограми. Кога избирате тестенини, обидете се да ги изберете оние од цело зрно, кои се особено богати со хранливи материи и витамини.
Ден 1.
Појадок: парче леб намачкано со крем сирење, украсено со киви одозгора.
Ручек: варени шпагети (70 г), за сосот користете половина кромид, 2 домати и 150 грама печурки на пареа и зачинете сè со лута пиперка.
Вечера: тестенини (70 г), пиперка (3 парчиња), 2 домати и малку рендано сирење.
Ден 2.
Појадок: чаша јогурт (1,5% масленост) со две лажици овесни снегулки и половина јаболко.
Ручек: сварете 70 грама тестенини, со 1 лажица доматен сос и тиквички.
Вечера: топли тестенини (40 г), 1 домат, маслинки, 3 млади кромиди и 40 г сирење. Зачинете со маслиново масло и сок од лимон.
Ден 3.
Појадок: овошна салата од мандарина, 1/2 јаболко, киви и 1/4 банана.
Ручек: шпагети (70 г), сос од 3-4 домати, грашок и 1 морков.
Вечера: 70 г сварени тестенини со сос (2 лажици доматно пире и малку кромид).
Ден 4.
Појадок: тост со сирење и парче киви.
Ручек: сварете 70 грама тестенини, послужете со 150 г варен зеленчук (грав, моркови, грашок, карфиол). Посипете со рендано сирење.
Вечера: шпагети (70 г), 1 краставица, портокал за десерт.
Ден 5.
Појадок: јогурт и јаболко.
Ручек: Сварете тестенини (70 г), додадете малку брокула (150 г), додадете рендано сирење, лук и пипер.
Вечера: 40 г тестенини со сирење, 4 маслинки и домати. Зачинете со 1 лажичка маслиново масло, сок од лимон и пипер.