Здравје
Германците го укинуваат „рокот на траење“
Германскиот министер за земјоделство, Кристијан Шмит, се залага за укинување на одредбата за препорачан рок на траење на производите, затоа што смета дека тоа не е вистинкиот рок, а Германците и онака фрлаат премногу храна.
Секој од 80-те милиони граѓани на Германија, годишно фрла в ѓубре 82 килограми прехрамбени продукти, или повеќе од 6,5 милиони тони.По правило, само малку од тоа е навистина расипано или му поминал рокот на употреба по кој тие производи може да бидат опасни по здравјето на потрошувачите. Многу често, во канта завршуваат производи на кои штотуку им поминал рокот означен како препорачан рок за употреба. Тоа всушност, е многу еластичен поим: до тој датум производителот гарантира дека производот ќе ги има истите особини кои треба да ги има во однос на вкус, боја, мирис, конзестинција, хранлива вредност. По тој датум, многу веројатно е дека производот ќе ги задржи тие својства и може да помине уште многу време додека производот навистина не се расипе.Се покажало дека производителите се многу „штедливи“ во тие препорачани рокови, затоа што сметаат дека ако на некој производ му поминал рокот, потрошувачот ќе го фрли, а многу веројатно е дека ќе купи нов.Резултат на тоа е куп фрлена храна. Тоа, министерот за земјоделство на Германија го натерало да покрене иницијатива за укинување на ознаката на препорачан рок на употреба.„Масовно фрламе добри намирници затоа што производителите поставиле преголеми безбедносни мерки до рокот кога производот навистина се расипува“, вели Шмит за медиумската група „Funke“. Многу производи се фрлаат во канта, иако сѐ уште може да се јадат, а нивното конзумирање не го загрозува здравјето.Таквиот препорачан рок на употреба во Германија е воведен пред повеќе од триесет години и само во ретки случаи навистина има смисла.Особено кај пекарските производи, како крекери и двопек – кои ќе може да се јадат и по рокот на употреба, но можеби нема да крцкаат како првиот ден кога излегле од фабриката. Кај некои намирници тој рок е потполно бесмислен, како на пример кај солта или шеќерот, кај кои и е укинат.Секако, министерот Шмит, не сака на Германците на овој начин да им сервира небезбедна храна или расипани намирници. Тој се залага за интелигентни пакувања, какви веќе одамна се достапни. На пример чип на јогурт, кој би имал податоци, каков е јогуртот внатре. Министерот појаснува дека може на пример да се постави скала од зелена до црвена нијанса и секој да одлучи до која боја ќе го консумира производот.На тој начин поефикасно би се користела храната. Исто така, на пакувањата со месо, може да се стави налепница која менува боја и која кажува дали месото може да се приготви и да се јаде или е расипано.Германското министерство ги потпомага истражувањата за паметни пакувања и тие би требало да се претстават за три години.Поимот за препорачан рок е во употреба секаде во Европа, а германскиот министер вели дека на ниво на Европската унија се шири свеста за тоа дека премногу добра храна се фрла в ѓубре.Тоа не е само етичко прашање туку со оглед на тоа дека милиони умираат од глад во светот тоа нас „не удира по џеб“. Според резултатите од универзитетот во Штудгарт, секој Германец годишно фрла по 200 до 260 евра в канта, фрлајќи добра храна, која можел и да ја јаде./крај/б/бб
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Неколку навики додека се туширате секојдневно ви ја уништуваат кожата
При секојдневно туширање, често се јавуваат проблеми со кожата како што се затегнатост, лупење, сивост или иритација, а експертите ги објаснуваат најчестите причини за ова.
Дерматолозите предупредуваат дека најголемите проблеми со кожата не доаѓаат само од силните производи, туку и од мали, повторувачки грешки кои полека ја оштетуваат заштитната бариера. Затоа е клучна правилната нега на кожата.
Експертите тврдат дека најпријатните моменти во туширањето, долгите и топлите, се и најштетни бидејќи водата над 38 степени ги раствора липидите, природните масла што ја одржуваат кожата мека и еластична.
Кога ова се случува секој ден, бариерата се истенчува, губи влага и развива препознатлива комбинација од затегнатост и чувство на „крцкање“.
Кожата потоа изгледа чиста, но е и исцрпена. Експертите советуваат да се користи млака вода, која чисти без да ја наруши природната состојба на телото. После тоа, кожата подобро ја прифаќа грижата, а сувоста на кожата исчезнува речиси преку ноќ.
Дополнително, геловите полни со парфеми, сулфати и засилувачи на пена го прават она што го прави топлата вода, односно отстрануваат повеќе отколку што е потребно. Кога на тоа ќе се додаде и секојдневната употреба на сунѓери кои механички ја тријат кожата, резултатот е потенцијална хронична иритација, која најчесто се гледа на рамената, градите, нозете и подлактиците.
Она што ѝ е потребно на вашата кожа е понежен пристап во форма на поприродни гелови и оние со минимален број состојки, без интензивни мириси.
Исто така, препорачливо е да нанесувате производи за нега на тело во првите 60 секунди по туширањето. Тогаш вашата кожа најбрзо ја губи влажноста.
Кога млекото, лосионот или маслото се нанесуваат додека кожата е влажна, се создава заштитен слој што ја одржува кожата мека во текот на целиот ден.
Дерматолозите велат дека ова е една од најбрзите промени што носи видливи резултати, особено во зима кога воздухот е сув, а кожата е почувствителна од вообичаеното.
Забава
(Видео) Најдобрата вежба за стегнат задник
Како што температурите се намалуваат и тренинзите се префрлаат од парковите во теретаните, фокусот повторно е на докажани вежби за сила и форма.
Главниот фокус, секако, се задникот и нозете. Интернетот е полн со програми за „peachy gluteus“ и силни нозе, но кога ќе се собере сè и ќе се одземе, постои една вежба која постојано се издвојува како кралица на долниот дел од телото – бугарско чучнување.
Повеќето луѓе прво помислуваат на стандардното чучнување или популарниот hip thrust кога сакаат да го активираат задникот. И да, и двата се одлични за вежбање, но не се број 1. Според многу тренери и студии, бугарско чучнување е супериорна вежба кога станува збор за активирање на мускулите на задникот, тетивите и квадрицепсите. Тоа е еднострана вежба која ги таргетира вистинските мускули, а воедно ја подобрува рамнотежата, стабилноста и симетријата на телото.
Бугарско чучнување се изведува со поставување на едното стапало на подигната површина (обично клупа) додека се прави клекнување со другото. Иако изгледа едноставно, оваа вежба брутално ги погодува мускулите и по само неколку повторувања ќе почувствувате како „горат“ – во најдобрата смисла на зборот. Може да се прави со сопствена тежина, тегови или шипка, во зависност од вашето ниво на искуство.
Она што ја издвојува оваа вежба е максималното активирање на глутеусите во долната фаза од движењето и фактот дека ја елиминира можноста посилната нога да ја „преземе“ работата на послабата, што е чест проблем кај класичните чучњеви. Покрај тоа, бидејќи бара рамнотежа и координација, ги вклучува и мускулите на јадрото, па затоа работите со повеќе мускулни групи во една вежба.
Значи, ако сакате да ги обликувате нозете и задникот, а не сакате да поминувате часови во теретана правејќи бесконечни серии, бугарско чучнување треба да биде на врвот на вашата листа. Не е најлесно, но дефинитивно е најефикасна вежба.
Забава
Трчањето во зима е најдоброто нешто што можете да го направите за вашето тело
Кога температурите се приближуваат кон нула, облекувањето патики, јакна, капа и трчањето навечер не звучи како привлечна идеја за повеќето од нас.
Со исклучок на страствените тркачи кои не се откажуваат од своите омилени активности дури ни во текот на зимските месеци, тренингот дома или во теретана дефинитивно изгледа како подобра опција.
Сепак, трчањето на студ има неколку неочекувани придобивки за нашите тела. Иако на прв поглед можеби не е најпријатно, постојат неколку причини зошто зимата може да биде одлично време да додадете џогирање во вашата фитнес рутина.
Покрај тоа, експертите тврдат дека трчањето на студ е всушност поздраво за нашите тела отколку на топлина, а некои од придобивките вклучуваат согорување на повеќе калории и борба против сезонското афективно нарушување.
Трчањето на студ може да го забрза вашиот метаболизам
Иако нашите тела се загреваат кога трчаме, истражувањата сугерираат дека престојот на студени температури може да стимулира специфична форма на термогенеза, или зголемување на метаболизмот, што главно се постигнува со активирање на специјално ткиво наречено кафеава маст – вид маснотии што е одговорно за согорување калории.
Позитивен ефект врз менталното здравје
„Runner’s high“, термин што ја опишува еуфоричната состојба што ја чувствуваат тркачите за време и по неколку километри трчање, се јавува поради ослободување на ендорфини и ендоканабиноиди кои го намалуваат стресот и го поттикнуваат чувството на среќа. Ова чувство се јавува без оглед на годишното време, но во зимските месеци може да има уште попозитивен ефект, особено кај оние кои страдаат од зимска тага.
Исто така, почестото изложување на студ му помага на нашето тело да се навикне на него, што постепено ќе го намали одговорот на стресот на зимските временски услови.
Како да се подготвите за трчање на студ
Прво на сите, проверете ја временската прогноза – трчањето на дожд или снег ако сте почетник дефинитивно нема да биде пријатно искуство, а ризикувате повреда ако немате соодветна обувка. За секој случај, најдобро е да изберете ден без врнежи.
Експертите советуваат: ако одите на трчање, нема да ви треба толку дебела облека како да одите на лежерна прошетка. Облечете се како температурата да е десет степени повисока отколку што е всушност, бидејќи вашето тело природно ќе се загрее. Исто така, направете кратко загревање пред да го напуштите станот.
Што се однесува до облеката, важно е да носите слоеви кои го штитат телото, а воедно овозможуваат движење и дишење. Термо хеланки за трчање, маица со долги ракави која не ја впива потта и водоотпорна и ветроотпорна јакна ќе бидат задолжителни. Иако инаку е одличен материјал, памучните маици не се најдобра опција бидејќи ја впиваат потта, што дополнително ќе ве разлади. Исто така е важно да носите ракавици или маица што ги покрива дланките, бидејќи студот најмногу го чувствуваме на екстремитетите. Специјална маска за лице е исто така добра идеја, бидејќи студениот воздух може да предизвика кашлање и суво грло.
фото: unsplash

