Здравје
Германците го укинуваат „рокот на траење“
Германскиот министер за земјоделство, Кристијан Шмит, се залага за укинување на одредбата за препорачан рок на траење на производите, затоа што смета дека тоа не е вистинкиот рок, а Германците и онака фрлаат премногу храна.
Секој од 80-те милиони граѓани на Германија, годишно фрла в ѓубре 82 килограми прехрамбени продукти, или повеќе од 6,5 милиони тони.По правило, само малку од тоа е навистина расипано или му поминал рокот на употреба по кој тие производи може да бидат опасни по здравјето на потрошувачите. Многу често, во канта завршуваат производи на кои штотуку им поминал рокот означен како препорачан рок за употреба. Тоа всушност, е многу еластичен поим: до тој датум производителот гарантира дека производот ќе ги има истите особини кои треба да ги има во однос на вкус, боја, мирис, конзестинција, хранлива вредност. По тој датум, многу веројатно е дека производот ќе ги задржи тие својства и може да помине уште многу време додека производот навистина не се расипе.Се покажало дека производителите се многу „штедливи“ во тие препорачани рокови, затоа што сметаат дека ако на некој производ му поминал рокот, потрошувачот ќе го фрли, а многу веројатно е дека ќе купи нов.Резултат на тоа е куп фрлена храна. Тоа, министерот за земјоделство на Германија го натерало да покрене иницијатива за укинување на ознаката на препорачан рок на употреба.„Масовно фрламе добри намирници затоа што производителите поставиле преголеми безбедносни мерки до рокот кога производот навистина се расипува“, вели Шмит за медиумската група „Funke“. Многу производи се фрлаат во канта, иако сѐ уште може да се јадат, а нивното конзумирање не го загрозува здравјето.Таквиот препорачан рок на употреба во Германија е воведен пред повеќе од триесет години и само во ретки случаи навистина има смисла.Особено кај пекарските производи, како крекери и двопек – кои ќе може да се јадат и по рокот на употреба, но можеби нема да крцкаат како првиот ден кога излегле од фабриката. Кај некои намирници тој рок е потполно бесмислен, како на пример кај солта или шеќерот, кај кои и е укинат.Секако, министерот Шмит, не сака на Германците на овој начин да им сервира небезбедна храна или расипани намирници. Тој се залага за интелигентни пакувања, какви веќе одамна се достапни. На пример чип на јогурт, кој би имал податоци, каков е јогуртот внатре. Министерот појаснува дека може на пример да се постави скала од зелена до црвена нијанса и секој да одлучи до која боја ќе го консумира производот.На тој начин поефикасно би се користела храната. Исто така, на пакувањата со месо, може да се стави налепница која менува боја и која кажува дали месото може да се приготви и да се јаде или е расипано.Германското министерство ги потпомага истражувањата за паметни пакувања и тие би требало да се претстават за три години.Поимот за препорачан рок е во употреба секаде во Европа, а германскиот министер вели дека на ниво на Европската унија се шири свеста за тоа дека премногу добра храна се фрла в ѓубре.Тоа не е само етичко прашање туку со оглед на тоа дека милиони умираат од глад во светот тоа нас „не удира по џеб“. Според резултатите од универзитетот во Штудгарт, секој Германец годишно фрла по 200 до 260 евра в канта, фрлајќи добра храна, која можел и да ја јаде./крај/б/бб
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Најдобрата храна за блескава кожа – природниот сјај доаѓа однатре
Кога размислуваме за нега на кожата, честопати ни паѓаат на ум серумите и кремите, но она што го внесуваме во нашето тело игра подеднакво, ако не има и поважна улога во постигнувањето здрав, сјаен изглед.
Кожата е нашиот најголем орган и делува како заштитна бариера од надворешни влијанија, УВ зрачење и дехидрација, а нејзиното здравје директно зависи од хранливите материи што ѝ ги обезбедуваме. Урамнотежената исхрана богата со интегрални храни може да ја зајакне оваа бариера, да ја одржи кожата хидрирана и да спречи сувост, додека исхраната сиромашна со хранливи материи и богата со шеќер и преработена храна може да доведе до воспаление, акни и досаден тен. Старата поговорка е вистина: „ти си она што го јадеш“, а инвестирањето во квалитетна исхрана е основа на долгорочна убавина и виталност.
Клучот за сјајна кожа лежи во специфични хранливи материи кои синергистички работат за да го промовираат нејзиното здравје и обновување. Антиоксидансите, молекули кои се борат против слободните радикали одговорни за оштетување на клетките и предвремено стареење, се апсолутен приоритет. Ги наоѓаме во шарени бобинки како боровинки и калинки, цитрусни овошја како портокали и киви, и темно зелен зеленчук како спанаќ и кељ.
Меѓу нив се издвојуваат витамините Ц и Е. Витаминот Ц, кој се наоѓа во брокулата, пиперките и јагодите, е неопходен за синтеза на колаген, протеин кој ѝ дава на кожата цврстина и еластичност, додека витаминот Е, кој се наоѓа во бадемите, семките од сончоглед и авокадото, ѝ обезбедува на кожата влажност, ги намалува брчките и го поттикнува заздравувањето.
Подеднакво важни се и здравите масти, особено омега-3 масните киселини, кои дејствуваат како природен хидратант за кожата одвнатре, одржувајќи ја мека и еластична и смирувајќи воспалителни состојби како дерматитис и псоријаза. Најдобри извори на овие есенцијални масти се масните риби како див лосос, скуша и сардини, како и јаткасти плодови како ореви и лен, чиа и семе од коноп.
Заедно со мастите, не смееме да ги заборавиме протеините, основните градежни блокови на нашата кожа, коса и нокти. Косата е речиси целосно составена од протеинот кератин, па затоа соодветниот внес на храна како што се јајца, риба, мешунки и посно месо е клучен за нејзината сила и раст.
Минералите и, се разбира, водата обезбедуваат сеопфатна нега одвнатре. Цинкот, кој е изобилен во остригите, говедското месо, овесот и семките од тиква, делува како антиоксиданс и регулатор на воспаление, а неговиот недостаток често се поврзува со акни и други проблеми со кожата. Железото, присутно во црвеното месо, јајцата и спанаќот, помага во транспортот на кислород до фоликулите на косата, промовирајќи здрав раст.
Сепак, основата на сè е хидратацијата. Без доволно течности, кожата станува сува и безживотна. Покрај пиењето вода, можете да ја зголемите хидратацијата со консумирање храна со висока содржина на вода, како што се лубеница, краставици, портокали и лиснат зеленчук, кои сочинуваат околу 20 проценти од вкупниот внес на течности.
Вклучувањето на овие „паметни“ намирници во вашата дневна исхрана е полесно отколку што изгледа. Започнете го денот со смути „убавина“ што ќе ја нахрани вашата кожа одвнатре; во блендер, измешајте кефир богат со пробиотици, манго како извор на витамин Ц, половина авокадо за здрави масти и доза колаген во прав за дополнителна поддршка на структурата на кожата.
За ручек, подгответе хранлива салата од бебешки спанаќ, парчиња авокадо, киви и семки од калинка, зачинета со дресинг од маслиново масло и сок од лимон, како што препорачуваат експертите од порталот „Everyday Health“. Овој оброк е полн со антиоксиданси, витамин Е и здрави масти кои даваат еластичност на кожата.
За вечера, пробајте едноставен, но хранлив оброк како филе од див лосос печен на хартија за печење со парчиња лимон и свежи билки. Овој метод на готвење ја зачувува сочноста на рибата и сите нејзини вредни омега-3 масни киселини. Сервирајте варени слатки компири како прилог, одличен извор на бета-каротен, кој телото го претвора во витамин А, неопходен за обновување на клетките.
Дури и десертот може да биде сојузник на убавината – мусот од авокадо и темно чоколадо со висока содржина на какао ќе ја задоволи вашата желба за благо, а воедно ќе му обезбеди на вашето тело здрави масти и антиоксиданси. Со воведување на такви мали, но целни промени, исхраната станува најмоќната алатка за постигнување природен сјај и виталност, што е потврдено од бројни рецепти.
фото: принтскрин
Забава
Како да се вратите во форма по породувањето: три совети за слабеење
Враќањето во форма по породувањето често е предизвик за многу мајки. Затоа е важно да му дадете на вашето тело доволно време да се опорави пред да почнете да барате вежби и промени во исхраната.
Многу жени би сакале да се вратат на првобитната фигура и тежина, но прво треба да се фокусираат на усвојување здрави навики во исхраната.
Редовните оброци, особено појадокот, се клучни за одржување на енергијата и правилното функционирање на телото, особено кога станува збор за грижа за новороденче.
Се препорачува да јадете пет мали оброци дневно, богати со овошје, зеленчук, житарки и протеини, но со умерена количина храна бидејќи потребите на телото се промениле.
Кога ќе почувствувате дека можете да го движите вашето тело, се препорачуваат лесни вежби – како што се вежби за зајакнување на карличните мускули или одење со вашето бебе во количка.
Одењето е одличен начин постепено да се вратите на физичката активност, а исто така дава можност за дружење со други мајки.
Треба да започнете да правите понапорни вежби по 6 недели, а ако породувањето било комплицирано, задолжително консултирајте се со вашиот матичен лекар.
Не брзајте со губење на тежината. Вашиот прв преглед кај вашиот гинеколог, обично шест до осум недели по породувањето, е идеално време да разговарате за следните чекори.
Поставете реални и долгорочни цели – на пример, постепено губење на вишокот килограми до првиот роденден на вашето дете.
Важно е да му дадете на вашето тело доволно време да се опорави и да се фокусира на вашето здравје, а не само на бројката на вагата.
Соодветната исхрана, умерената физичка активност и трпението ќе ви помогнат постепено да се вратите во форма, а воедно да го зачувате вашето ментално и физичко здравје.
фото: принтскрин
Забава
Додека спиете, еден трик ја подмладува вашата кожа: заборавете на безброј чекори во вашата рутина за убавина
Негата на кожата на лицето е исклучително важна, а ако сте еден од оние луѓе кои мразат да нанесуваат повеќе производи секој ден, постои еден трик што може да ви помогне.
Се будите со сива, уморна или дехидрирана кожа дури и откако сте спиеле како бебе? Во ред, време е да научите за единствениот трик за убавина што навистина прави разлика без да додадете уште пет серуми во вашата рутина.
Затоа што ако има магичен момент кога вашата кожа се регенерира и се полни, тоа е додека спиете. И не, не зборуваме за цела рутина од десет чекори – само еден чекор што менува сè:
Overnight маска (или како што сакаме да ја наречеме – филтер за лице, но во форма на нега на кожа).
Овие маски се буквално „ноќните работници“ на вашата кожа – тие делуваат додека спиете, токму во моментот кога вашата кожа се обновува. Тие се со густа текстура, полни со активни состојки и делуваат како заштитен слој што ја заклучува целата влага и хранливи материи од серумите што сте ги нанеле претходно.
Резултатот? Разбудете се со лице кое изгледа како штотуку да сте имале спа третман. Свеж тен, еластична и сјајна кожа — дури и ако сте спиеле само пет часа (или сте гледале ТВ емисии до 3 часот наутро, ние не судиме).
Како да се користи:
– Исчистете го лицето како и обично (чиста кожа = подобра апсорпција)
– Нанесете серум со хијалуронска киселина или ниацинамид
– Наместо ноќен крем, нанесете тенок слој од sleeping маската на целото лице и врат
– И тоа е тоа — без плакнење, само спијте додека магијата делува
Што да барате во состојките:
Хијалуронска киселина за хидратација, пептиди за еластичност, витамин Ц за сјај и церамиди за заштитна бариера. Користете го неколку пати неделно за да ја забележите разликата.
Најдобриот дел? Ова е најлесното подобрување на убавината што можете да го додадете во вашата рутина вечерва.
фото: принтскрин

