Здравје
Германците го укинуваат „рокот на траење“

Германскиот министер за земјоделство, Кристијан Шмит, се залага за укинување на одредбата за препорачан рок на траење на производите, затоа што смета дека тоа не е вистинкиот рок, а Германците и онака фрлаат премногу храна.
Секој од 80-те милиони граѓани на Германија, годишно фрла в ѓубре 82 килограми прехрамбени продукти, или повеќе од 6,5 милиони тони.По правило, само малку од тоа е навистина расипано или му поминал рокот на употреба по кој тие производи може да бидат опасни по здравјето на потрошувачите. Многу често, во канта завршуваат производи на кои штотуку им поминал рокот означен како препорачан рок за употреба. Тоа всушност, е многу еластичен поим: до тој датум производителот гарантира дека производот ќе ги има истите особини кои треба да ги има во однос на вкус, боја, мирис, конзестинција, хранлива вредност. По тој датум, многу веројатно е дека производот ќе ги задржи тие својства и може да помине уште многу време додека производот навистина не се расипе.Се покажало дека производителите се многу „штедливи“ во тие препорачани рокови, затоа што сметаат дека ако на некој производ му поминал рокот, потрошувачот ќе го фрли, а многу веројатно е дека ќе купи нов.Резултат на тоа е куп фрлена храна. Тоа, министерот за земјоделство на Германија го натерало да покрене иницијатива за укинување на ознаката на препорачан рок на употреба.„Масовно фрламе добри намирници затоа што производителите поставиле преголеми безбедносни мерки до рокот кога производот навистина се расипува“, вели Шмит за медиумската група „Funke“. Многу производи се фрлаат во канта, иако сѐ уште може да се јадат, а нивното конзумирање не го загрозува здравјето.Таквиот препорачан рок на употреба во Германија е воведен пред повеќе од триесет години и само во ретки случаи навистина има смисла.Особено кај пекарските производи, како крекери и двопек – кои ќе може да се јадат и по рокот на употреба, но можеби нема да крцкаат како првиот ден кога излегле од фабриката. Кај некои намирници тој рок е потполно бесмислен, како на пример кај солта или шеќерот, кај кои и е укинат.Секако, министерот Шмит, не сака на Германците на овој начин да им сервира небезбедна храна или расипани намирници. Тој се залага за интелигентни пакувања, какви веќе одамна се достапни. На пример чип на јогурт, кој би имал податоци, каков е јогуртот внатре. Министерот појаснува дека може на пример да се постави скала од зелена до црвена нијанса и секој да одлучи до која боја ќе го консумира производот.На тој начин поефикасно би се користела храната. Исто така, на пакувањата со месо, може да се стави налепница која менува боја и која кажува дали месото може да се приготви и да се јаде или е расипано.Германското министерство ги потпомага истражувањата за паметни пакувања и тие би требало да се претстават за три години.Поимот за препорачан рок е во употреба секаде во Европа, а германскиот министер вели дека на ниво на Европската унија се шири свеста за тоа дека премногу добра храна се фрла в ѓубре.Тоа не е само етичко прашање туку со оглед на тоа дека милиони умираат од глад во светот тоа нас „не удира по џеб“. Според резултатите од универзитетот во Штудгарт, секој Германец годишно фрла по 200 до 260 евра в канта, фрлајќи добра храна, која можел и да ја јаде./крај/б/бб
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Ако не сте љубител на радикални диети и тренинзи, пробајте ја оваа зелена напивка

Состојките се многу евтини, а подготовката трае само 5 минути.
Ако не сте љубител на радикални диети и тренинзи, сè што треба да направите е да промените една навика, вашата утринска, за да го забрзате метаболизмот и да ослабете. Тоа е пијалок направен од само 2 состојки – магдонос и лимон.
Оваа течност ќе му помогне на вашето тело да се ослободи од вишокот вода, да ја елиминира надуеноста, да ги разгради масните клетки, да го стимулира мочниот меур да работи подобро и да ги исфрли токсините од вашето тело.
Состојки:
– 1 лимон
– 60 г магдонос
– 60 мл вода
Подготовка:
Исцедете го сокот од лимонот и исечкајте го магдоносот. Ставете ги во чаша и прелијте ги со вода.
Примена: Секогаш пијте го овој напиток на празен стомак. Консумирајте по една чаша дневно 6 дена, потоа направете пауза од 10 дена, а потоа можете да почнете одново.
Ќе забележите резултати по само еден месец.
Забава
Трик од 60 секунди ќе ви помогне да го изгубите вишокот на стомакот, а има многу придобивки

Дали знаевте дека постои 60-секунден ритуал кој може да ви помогне да го израмните стомакот, да го подобрите расположението и генерално да станете поотпорни – сè пред да го испиете првиот голтка кафе?
Звучи одлично што можете да постигнете толку многу за 60 секунди, нели? Не, не е смути од суперхрана или некој прескап гаџет. Тајната е во стандарден дел од опремата во секоја бања. Тоа е вашиот туш. Или поточно, ладна вода. Овој едноставен, но моќен „трик“ е познат како терапија со ладна вода. Бесплатен е, достапен за сите и изненадувачки ефикасен.
Зошто функционираат туширањата со ладна вода (и што вели науката)
Изложеноста на студ се користи со векови за подобрување на здравјето и отпорноста, а современите истражувања конечно го докажуваат тоа. Докажано е дека туширањата со ладна вода имаат следниве придобивки:
– Активираат кафеави масти, кои помагаат во согорувањето калории и регулирањето на телесната температура
– го намалува воспалението во телото (главен фактор што придонесува за стареење и хронични заболувања)
– ги зголемува нивоата на допамин за 250 проценти – хемикалија во мозокот што ја подобрува благосостојбата и фокусот
– го намалува кортизолот, хормонот на стрес, и промовира мирно, стабилно расположение
– го зајакнува имунитетот со стимулирање на лимфниот систем
Накратко, ладната вода го раздвижува вашето тело на најдобар можен начин. Ве буди, ментално и метаболички. Исто така, го тренира вашиот нервен систем подобро да се справува со стресот. Затоа е толку моќна за луѓе кои се справуваат со анксиозност или прегорување. Го учи вашето тело како брзо да се опорави и да остане здраво.
Предизвик со ладен туш
Пред да почнете да паничите и да замислувате ледени бањи, знајте дека не мора постојано и подолг временски период да се изложувате на екстремен студ за да ги искористите придобивките од ладните тушеви. Препорачливо е да започнете со таканаречениот предизвик со ладен туш – нежен, без стрес вовед за секојдневните луѓе кои сакаат да се чувствуваат подобро, и тоа многу брзо.
Еве како да го направите тоа:
Започнете полека – На крајот од вообичаеното туширање со топла вода, преминете на ладна вода само 30 секунди. Фокусирајте се на длабоко дишење. Можеби малку ќе врескате, но тоа е нормално. Постепено зголемувајте го времето на туширање – по три до пет дена, зголемете го времето на туширање со ладна вода на 60 секунди. Ќе бидете изненадени колку брзо вашето тело се адаптира.
Опуштете се целосно – конечно, обидете се да се истуширате целосно со ладна вода, од почеток до крај. Утрото е идеално, бидејќи ќе ве остави да се чувствувате енергично во текот на целиот ден.
Бонус совет: Комбинирајте ладен туш со утринска сончева светлина за природно зголемување на вашиот ритам на кортизол и подобро расположение во текот на денот.
Забава
Паста диета: можете да изгубите 3 килограми за само 5 дена

Диетата со шпагети трае само пет дена и ви овозможува да изгубите до три килограми. Кога избирате тестенини, обидете се да ги изберете оние од цело зрно, кои се особено богати со хранливи материи и витамини.
Ден 1.
Појадок: парче леб намачкано со крем сирење, украсено со киви одозгора.
Ручек: варени шпагети (70 г), за сосот користете половина кромид, 2 домати и 150 грама печурки на пареа и зачинете сè со лута пиперка.
Вечера: тестенини (70 г), пиперка (3 парчиња), 2 домати и малку рендано сирење.
Ден 2.
Појадок: чаша јогурт (1,5% масленост) со две лажици овесни снегулки и половина јаболко.
Ручек: сварете 70 грама тестенини, со 1 лажица доматен сос и тиквички.
Вечера: топли тестенини (40 г), 1 домат, маслинки, 3 млади кромиди и 40 г сирење. Зачинете со маслиново масло и сок од лимон.
Ден 3.
Појадок: овошна салата од мандарина, 1/2 јаболко, киви и 1/4 банана.
Ручек: шпагети (70 г), сос од 3-4 домати, грашок и 1 морков.
Вечера: 70 г сварени тестенини со сос (2 лажици доматно пире и малку кромид).
Ден 4.
Појадок: тост со сирење и парче киви.
Ручек: сварете 70 грама тестенини, послужете со 150 г варен зеленчук (грав, моркови, грашок, карфиол). Посипете со рендано сирење.
Вечера: шпагети (70 г), 1 краставица, портокал за десерт.
Ден 5.
Појадок: јогурт и јаболко.
Ручек: Сварете тестенини (70 г), додадете малку брокула (150 г), додадете рендано сирење, лук и пипер.
Вечера: 40 г тестенини со сирење, 4 маслинки и домати. Зачинете со 1 лажичка маслиново масло, сок од лимон и пипер.