Здравје
Квалитетните вина имаат позитивно влијание врз здравјето на луѓето
Квалитетните вина, а во тие рамки и врвните вина од Македонија, се богат извор на биоактивни и нутритивни соединенија кои имаат позитивно влијание врз здравјето на луѓето.
Ова е еден од заклучоците од конференцијата „Влијание на умерената консумација на вино врз здравјето – истражувања и докази”, на која еминентни експерти од земјава и странство претставија најнови научни сознанија за позитивните ефекти од умерената консумација на вино врз здравјето на луѓето.На настанот, организиран од винарската визба „Тиквеш“, беа поканети и присустваа бројни експерти од областа на биохемијата, технологијата за производство на вино, од факултетите за земјоделство и храна во земјава, медицински експерти од високообразовните институции и клиники, како и енолози и нутриционисти.„Како бренд и компанија која е цврсто втемелена во долгата македонска винска традиција и има посебно значење за развојот на домашната винска индустрија, почувствувавме потреба да креираме специјална комуникациска платформа што ја нарековме „Вредности на виното“ со која сакаме дополнително да го приближме виното до крајните потрошувачи, промовирајќи ја нераскинливата врска на квалитетното вино со здравјето и универзалната формулата за долг живот. Реализацијата на оваа платформа започнува денеска со оваа стручна конференција на која научниците ги презентираа доказите за благотворното влијание на умерената консумација на вино врз здравјето на луѓето. Верувам дека пораките од оваа конференција ќе ги поттикнат луѓето повеќе да се едуцираат за тоа како да го заштитат и унапредат своето здравје преку соодветен избор и одговорна консумација на квалитетно вино“, изјави генералниот директор на винарската визба „Тиквеш“, Игор Илиевски.„Умерената, редовна консумација на вино овозможува намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања, срцеви и мозочни удари“, вели д-р Сабина Пасамонти, професорка на катедрата за природни науки на Универзитетот во Трст – Италија, која во своите истражувања во доменот на молекуларната исхрана и биомедицината утврдила дека за ваквите позитивни карактеристики на виното придонесуваат високите концентрации на полифеноли, како што се антоцијаните кои се особено присутни во квалитетните црвени вина, а кои според резултатите од истражувањата „имаат исклучителни фармаколошки карактеристики, односно се однесуваат како лекови“, децидна е д-р Пасамонти.На конференцијата беа претставени и наодите на д-р Клемен Лисјак и д-р Андреја Ванзо, експерти од Земјоделскиот институт на Словенија, кои преку своите истражувања докажуваат дека винското грозје во Тиквешијата и врвните бели и црвени вина што се произведуваат од него, се богати со полезни органски соединенија. Конкретно, истражувањата на д-р Вензо покажуваат дека во квалитетните бели вина произведени во „Тиквеш“ присутни се биоактивни органски соединенија, како што е транс-кафтарната киселина, и кои поради своите карактерстики се еднакво важни за здравјето на луѓето како и состојките присутни во црвените вина. За д-р Лисјак пак, кој неколку години ги истражува состојките во винските сорти грозје во Тиквешијата, „грозјето од сортата вранец од регионот Тиквеш содржи највисоки концентрации на органски соединенија, особено антоцијани кои се заслужни за интензивната црвена боја на врвните вина од оваа сорта и имаат исклучителни нутритивни вредности во споредба со останатите сорти“. Професорката д-р Виолета Иванова-Петропулос од Земјоделскиот факултет при Универзитетот во Штип, која во одредени свои истражувања користи примероци од врвни вина произведени во „Тиквеш“, оди чекор понатаму во своите научно-втемелени заклучоци и констатира дека „Висококвалитетните македонски црвени вина, особено од сортата вранец, се богати со биоактивни и нутритивни соединенија кои имаат изразено антиоксидантно дејство, висока активност против слободните радикали, заштитна улога при артериосклероза и коронарна срцева болест, како и инхибирачко дејство на растот на канцерогените клетки во човечкиот организам“.Конференцијата е дел од платформата „Вредности на виното“ која содржи низа активности за комуникација со потрошувачите на местата на продажба, но и преку медиумите, вклучувајќи ги и социјалните мрежи. Предвидена е и организација на специјални настани на кои ќе се промовира уникатниот спој на виното со здравиот начин на исхрана и урбаниот динамичен стил на живеење. Активностите ќе се реализираат во соработка и партнерство со сите организации, институции и поединци кои со својата работа можат да придонесат за заедничка промоција на врвното македонско вино и за едукација на потрошувачите за виното како нераскинлив дел од здравиот начин на живот и од сите значајни животни моменти и прослави. /крај/со/ст
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Неколку навики додека се туширате секојдневно ви ја уништуваат кожата
При секојдневно туширање, често се јавуваат проблеми со кожата како што се затегнатост, лупење, сивост или иритација, а експертите ги објаснуваат најчестите причини за ова.
Дерматолозите предупредуваат дека најголемите проблеми со кожата не доаѓаат само од силните производи, туку и од мали, повторувачки грешки кои полека ја оштетуваат заштитната бариера. Затоа е клучна правилната нега на кожата.
Експертите тврдат дека најпријатните моменти во туширањето, долгите и топлите, се и најштетни бидејќи водата над 38 степени ги раствора липидите, природните масла што ја одржуваат кожата мека и еластична.
Кога ова се случува секој ден, бариерата се истенчува, губи влага и развива препознатлива комбинација од затегнатост и чувство на „крцкање“.
Кожата потоа изгледа чиста, но е и исцрпена. Експертите советуваат да се користи млака вода, која чисти без да ја наруши природната состојба на телото. После тоа, кожата подобро ја прифаќа грижата, а сувоста на кожата исчезнува речиси преку ноќ.
Дополнително, геловите полни со парфеми, сулфати и засилувачи на пена го прават она што го прави топлата вода, односно отстрануваат повеќе отколку што е потребно. Кога на тоа ќе се додаде и секојдневната употреба на сунѓери кои механички ја тријат кожата, резултатот е потенцијална хронична иритација, која најчесто се гледа на рамената, градите, нозете и подлактиците.
Она што ѝ е потребно на вашата кожа е понежен пристап во форма на поприродни гелови и оние со минимален број состојки, без интензивни мириси.
Исто така, препорачливо е да нанесувате производи за нега на тело во првите 60 секунди по туширањето. Тогаш вашата кожа најбрзо ја губи влажноста.
Кога млекото, лосионот или маслото се нанесуваат додека кожата е влажна, се создава заштитен слој што ја одржува кожата мека во текот на целиот ден.
Дерматолозите велат дека ова е една од најбрзите промени што носи видливи резултати, особено во зима кога воздухот е сув, а кожата е почувствителна од вообичаеното.
Забава
(Видео) Најдобрата вежба за стегнат задник
Како што температурите се намалуваат и тренинзите се префрлаат од парковите во теретаните, фокусот повторно е на докажани вежби за сила и форма.
Главниот фокус, секако, се задникот и нозете. Интернетот е полн со програми за „peachy gluteus“ и силни нозе, но кога ќе се собере сè и ќе се одземе, постои една вежба која постојано се издвојува како кралица на долниот дел од телото – бугарско чучнување.
Повеќето луѓе прво помислуваат на стандардното чучнување или популарниот hip thrust кога сакаат да го активираат задникот. И да, и двата се одлични за вежбање, но не се број 1. Според многу тренери и студии, бугарско чучнување е супериорна вежба кога станува збор за активирање на мускулите на задникот, тетивите и квадрицепсите. Тоа е еднострана вежба која ги таргетира вистинските мускули, а воедно ја подобрува рамнотежата, стабилноста и симетријата на телото.
Бугарско чучнување се изведува со поставување на едното стапало на подигната површина (обично клупа) додека се прави клекнување со другото. Иако изгледа едноставно, оваа вежба брутално ги погодува мускулите и по само неколку повторувања ќе почувствувате како „горат“ – во најдобрата смисла на зборот. Може да се прави со сопствена тежина, тегови или шипка, во зависност од вашето ниво на искуство.
Она што ја издвојува оваа вежба е максималното активирање на глутеусите во долната фаза од движењето и фактот дека ја елиминира можноста посилната нога да ја „преземе“ работата на послабата, што е чест проблем кај класичните чучњеви. Покрај тоа, бидејќи бара рамнотежа и координација, ги вклучува и мускулите на јадрото, па затоа работите со повеќе мускулни групи во една вежба.
Значи, ако сакате да ги обликувате нозете и задникот, а не сакате да поминувате часови во теретана правејќи бесконечни серии, бугарско чучнување треба да биде на врвот на вашата листа. Не е најлесно, но дефинитивно е најефикасна вежба.
Забава
Трчањето во зима е најдоброто нешто што можете да го направите за вашето тело
Кога температурите се приближуваат кон нула, облекувањето патики, јакна, капа и трчањето навечер не звучи како привлечна идеја за повеќето од нас.
Со исклучок на страствените тркачи кои не се откажуваат од своите омилени активности дури ни во текот на зимските месеци, тренингот дома или во теретана дефинитивно изгледа како подобра опција.
Сепак, трчањето на студ има неколку неочекувани придобивки за нашите тела. Иако на прв поглед можеби не е најпријатно, постојат неколку причини зошто зимата може да биде одлично време да додадете џогирање во вашата фитнес рутина.
Покрај тоа, експертите тврдат дека трчањето на студ е всушност поздраво за нашите тела отколку на топлина, а некои од придобивките вклучуваат согорување на повеќе калории и борба против сезонското афективно нарушување.
Трчањето на студ може да го забрза вашиот метаболизам
Иако нашите тела се загреваат кога трчаме, истражувањата сугерираат дека престојот на студени температури може да стимулира специфична форма на термогенеза, или зголемување на метаболизмот, што главно се постигнува со активирање на специјално ткиво наречено кафеава маст – вид маснотии што е одговорно за согорување калории.
Позитивен ефект врз менталното здравје
„Runner’s high“, термин што ја опишува еуфоричната состојба што ја чувствуваат тркачите за време и по неколку километри трчање, се јавува поради ослободување на ендорфини и ендоканабиноиди кои го намалуваат стресот и го поттикнуваат чувството на среќа. Ова чувство се јавува без оглед на годишното време, но во зимските месеци може да има уште попозитивен ефект, особено кај оние кои страдаат од зимска тага.
Исто така, почестото изложување на студ му помага на нашето тело да се навикне на него, што постепено ќе го намали одговорот на стресот на зимските временски услови.
Како да се подготвите за трчање на студ
Прво на сите, проверете ја временската прогноза – трчањето на дожд или снег ако сте почетник дефинитивно нема да биде пријатно искуство, а ризикувате повреда ако немате соодветна обувка. За секој случај, најдобро е да изберете ден без врнежи.
Експертите советуваат: ако одите на трчање, нема да ви треба толку дебела облека како да одите на лежерна прошетка. Облечете се како температурата да е десет степени повисока отколку што е всушност, бидејќи вашето тело природно ќе се загрее. Исто така, направете кратко загревање пред да го напуштите станот.
Што се однесува до облеката, важно е да носите слоеви кои го штитат телото, а воедно овозможуваат движење и дишење. Термо хеланки за трчање, маица со долги ракави која не ја впива потта и водоотпорна и ветроотпорна јакна ќе бидат задолжителни. Иако инаку е одличен материјал, памучните маици не се најдобра опција бидејќи ја впиваат потта, што дополнително ќе ве разлади. Исто така е важно да носите ракавици или маица што ги покрива дланките, бидејќи студот најмногу го чувствуваме на екстремитетите. Специјална маска за лице е исто така добра идеја, бидејќи студениот воздух може да предизвика кашлање и суво грло.
фото: unsplash

