Здравје
Квалитетните вина имаат позитивно влијание врз здравјето на луѓето

Квалитетните вина, а во тие рамки и врвните вина од Македонија, се богат извор на биоактивни и нутритивни соединенија кои имаат позитивно влијание врз здравјето на луѓето.
Ова е еден од заклучоците од конференцијата „Влијание на умерената консумација на вино врз здравјето – истражувања и докази”, на која еминентни експерти од земјава и странство претставија најнови научни сознанија за позитивните ефекти од умерената консумација на вино врз здравјето на луѓето.На настанот, организиран од винарската визба „Тиквеш“, беа поканети и присустваа бројни експерти од областа на биохемијата, технологијата за производство на вино, од факултетите за земјоделство и храна во земјава, медицински експерти од високообразовните институции и клиники, како и енолози и нутриционисти.„Како бренд и компанија која е цврсто втемелена во долгата македонска винска традиција и има посебно значење за развојот на домашната винска индустрија, почувствувавме потреба да креираме специјална комуникациска платформа што ја нарековме „Вредности на виното“ со која сакаме дополнително да го приближме виното до крајните потрошувачи, промовирајќи ја нераскинливата врска на квалитетното вино со здравјето и универзалната формулата за долг живот. Реализацијата на оваа платформа започнува денеска со оваа стручна конференција на која научниците ги презентираа доказите за благотворното влијание на умерената консумација на вино врз здравјето на луѓето. Верувам дека пораките од оваа конференција ќе ги поттикнат луѓето повеќе да се едуцираат за тоа како да го заштитат и унапредат своето здравје преку соодветен избор и одговорна консумација на квалитетно вино“, изјави генералниот директор на винарската визба „Тиквеш“, Игор Илиевски.„Умерената, редовна консумација на вино овозможува намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања, срцеви и мозочни удари“, вели д-р Сабина Пасамонти, професорка на катедрата за природни науки на Универзитетот во Трст – Италија, која во своите истражувања во доменот на молекуларната исхрана и биомедицината утврдила дека за ваквите позитивни карактеристики на виното придонесуваат високите концентрации на полифеноли, како што се антоцијаните кои се особено присутни во квалитетните црвени вина, а кои според резултатите од истражувањата „имаат исклучителни фармаколошки карактеристики, односно се однесуваат како лекови“, децидна е д-р Пасамонти.На конференцијата беа претставени и наодите на д-р Клемен Лисјак и д-р Андреја Ванзо, експерти од Земјоделскиот институт на Словенија, кои преку своите истражувања докажуваат дека винското грозје во Тиквешијата и врвните бели и црвени вина што се произведуваат од него, се богати со полезни органски соединенија. Конкретно, истражувањата на д-р Вензо покажуваат дека во квалитетните бели вина произведени во „Тиквеш“ присутни се биоактивни органски соединенија, како што е транс-кафтарната киселина, и кои поради своите карактерстики се еднакво важни за здравјето на луѓето како и состојките присутни во црвените вина. За д-р Лисјак пак, кој неколку години ги истражува состојките во винските сорти грозје во Тиквешијата, „грозјето од сортата вранец од регионот Тиквеш содржи највисоки концентрации на органски соединенија, особено антоцијани кои се заслужни за интензивната црвена боја на врвните вина од оваа сорта и имаат исклучителни нутритивни вредности во споредба со останатите сорти“. Професорката д-р Виолета Иванова-Петропулос од Земјоделскиот факултет при Универзитетот во Штип, која во одредени свои истражувања користи примероци од врвни вина произведени во „Тиквеш“, оди чекор понатаму во своите научно-втемелени заклучоци и констатира дека „Висококвалитетните македонски црвени вина, особено од сортата вранец, се богати со биоактивни и нутритивни соединенија кои имаат изразено антиоксидантно дејство, висока активност против слободните радикали, заштитна улога при артериосклероза и коронарна срцева болест, како и инхибирачко дејство на растот на канцерогените клетки во човечкиот организам“.Конференцијата е дел од платформата „Вредности на виното“ која содржи низа активности за комуникација со потрошувачите на местата на продажба, но и преку медиумите, вклучувајќи ги и социјалните мрежи. Предвидена е и организација на специјални настани на кои ќе се промовира уникатниот спој на виното со здравиот начин на исхрана и урбаниот динамичен стил на живеење. Активностите ќе се реализираат во соработка и партнерство со сите организации, институции и поединци кои со својата работа можат да придонесат за заедничка промоција на врвното македонско вино и за едукација на потрошувачите за виното како нераскинлив дел од здравиот начин на живот и од сите значајни животни моменти и прослави. /крај/со/ст
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Зошто утринската прошетка е најдобриот тренинг?

Во свет полн со фитнес предизвици, интензивни тренинзи и планови за исхрана, понекогаш забораваме на една едноставна, речиси заборавена рутина: утринската прошетка.
Без гаџети, без апликации, без бучава, само вие, тишина (или вашата плејлиста) и неколку километри под вашите нозе. И верувале или не – токму оваа едноставност го прави одењето еден од најздравите начини да го започнете денот.
Активирање на телото без стрес
Додека многу луѓе се будат со звук на аларм и шолја кафе, можете да го покренете вашиот организам нежно, но ефикасно – со одење.
Утринската прошетка ја активира циркулацијата, ги активира мускулите и го поставува метаболичкиот ритам за целиот ден. Нема ненадејно оптоварување на зглобовите или мускулите, што ја прави совршена за почетници, како и за оние со хронична болка.
Подарок за умот: јасен фокус и помалку стрес
Додека одите, вашиот мозок ослободува напнатост, вашите мисли се смируваат, а производството на хормони на среќа – серотонин и ендорфини – се зголемува. Ова значи дека ќе го започнете денот со поголема јасност, помалку вознемиреност и подобро расположение.
Студиите покажуваат дека само 20 минути одење наутро ги намалува нивоата на кортизол – хормонот на стрес – и ја подобрува концентрацијата во текот на денот.
Доследност без товар
За разлика од теретана или напорни тренинзи кои можат да изгледаат застрашувачки, утринската прошетка е лесно да се вклопи во вашата дневна рутина.
Нема подготовка, нема брзање – само облечете ги вашите удобни патики и тргнете. И токму оваа пристапност ги зголемува шансите да се држите до вашата рутина.
Докажано е дека одењето 30 минути на ден, 5 пати неделно, помага во регулирањето на вашата тежина, крвен притисок и нивоа на шеќер во крвта.
Ако започнете доволно рано, ќе го фатите нежното утринско сонце, кое е идеално за природна синтеза на витамин Д.
Овој витамин е клучен за имунитетот, расположението и здравјето на коските – а ние често го занемаруваме. Само 15 минути изложеност наутро може да направи разлика.
Како одењето да стане ваш ритуал?
Подгответе сè претходната вечер: облека, патики, слушалки
Одете без телефон – или со вашиот омилен подкаст
Менувајте ги вашите рути за да го задржите интересот
Следете го вашиот напредок – не за бројки, туку за мотивација
Не мора да трчате, да се потите додека не се исцрпите или да поминувате часови во затворен простор за да бидете здрави и во форма.
Утринската прошетка е едноставна, бесплатна и моќна навика што позитивно влијае на целото ваше битие. Ви дава простор да дишете, да размислувате, да чувствувате – и да го започнете денот со себе.
Забава
Имате изгореници од сонце: петте најбрзи начини да ја излечите вашата кожа

Колку пати сте биле предупредени да се држите подалеку од сонце, да останете во сенка и да користите крема за сончање? Веројатно многу…
Но, што ако не сте биле доволно внимателни и сонцето ве измамило? Еве некои од најбрзите и најлесните начини да ја излечите вашата кожа:
Аспирин или ибупрофен
Ако се чувствувате толку лошо колку што изгледате, слободно земете нешто за да ја ублажите болката. Аспиринот или ибупрофенот се антиинфламаторни и делуваат така што го намалуваат отокот, болката, црвенилото и канцерогените ефекти од изгореницата веднаш по изгореницата.
Хидратација
Земете лист од алое вера и исцедете го неговиот сок врз раните. Најдобро е да го користите во форма на гел бидејќи дополнително ќе ја олади кожата, ќе го ублажи чешањето, иритацијата и воспалението. Ако немате алое вера, можете да користите краставица.
Изблендирајте го и нанесете ја смесата на изгорената кожа. Ова ќе ја рехидрира кожата и ќе ѝ помогне да се опорави што е можно побрзо.
Крем за сончање
Само затоа што веќе сте изгореле не значи дека не можете да изгорите уште повеќе. Вашата кожа е оштетена, слаба и склона кон влошување. Кремот за сончање ќе помогне да се спречат понатамошни изгореници, а исто така ќе ја хидрира вашата кожа и ќе ви помогне да ја ублажите непријатноста.
Отстранете ја мртвата кожа
Откако изгореницата ќе заздрави, следното нешто што треба да направите е да ги отстраните мртвите клетки на кожата. Алфа хидроксилната киселина ќе помогне во ова. Таа ќе го стимулира растот на нова здрава кожа и ќе ја отстрани мртвата кожа.
Крем со ретинол
Сонцето го уништува колагенот што ја прави кожата еластична, додека ретинолот (дериват на витамин А) го стимулира производството на колаген. Откако изгореницата ќе заздрави, нанесувањето крем со ретинол треба да го обнови колагенот.
Забава
Четири утрински навики што го забавуваат метаболизмот – и затоа не можете да ослабите

Метаболизмот е срцето на вашиот енергетски систем – тој е одговорен за тоа како вашето тело ја користи и троши енергијата од храната.
Бавниот метаболизам не само што го отежнува губењето тежина, туку влијае и на вашите нивоа на енергија, расположение, варење, хормони и целокупно здравје.
Иако многу луѓе ја обвинуваат генетиката или возраста за „бавниот метаболизам“, вистината е дека одредени дневни навики – особено оние што ги практикуваме наутро – можат да имаат големо влијание.
Експертите предупредуваат дека некои вообичаени утрински рутини можат значително да го забават нашиот метаболизам, честопати без ние да знаеме за тоа.
Подолу, ви ги претставуваме четирите најчести грешки што луѓето ги прават штом ќе се разбудат, а кои треба да ги избегнувате ако сакате вашиот метаболизам да работи со полна брзина.
Прескокнување на појадокот
Иако денес е популарен тренд, прескокнувањето на појадокот може да има негативни ефекти врз метаболизмот – особено кај луѓето кои се физички неактивни и имаат нередовен ритам на јадење.
По осум или повеќе часа сон, на телото му е потребна енергија за да ги извршува основните функции: мозочна активност, циркулација, варење.
Без појадок, телото влегува во „режим на штедење“, го забавува внесувањето калории и почнува да складира масти како резерва, што на долг рок може да доведе до забавен метаболизам и зголемување на телесната тежина.
Појадувајте во рок од еден до два часа по будењето. Фокусирајте се на оброк богат со протеини, здрави масти и сложени јаглехидрати – на пример, овесна каша со јогурт и овошје или јајца со зеленчук и леб од цело зрно.
Избегнување внес на вода по станувањето
Во текот на ноќта, телото губи течности преку дишење и потење, што доведува до блага дехидратација. Ако не ги надополнувате течностите наутро, вашето тело ги забавува сите метаболички процеси – бидејќи водата игра клучна улога во варењето, транспортот на хранливи материи и елиминирањето на токсините.
Без доволно вода, телото „штеди“ енергија, што автоматски значи побавен метаболизам, замор и пад на концентрацијата веќе во раните утрински часови.
Откако ќе се разбудите, испијте голема чаша млака вода (250–300 мл), по можност со неколку капки лимон. Ова го стимулира дигестивниот систем и ја поттикнува детоксикацијата на телото.
Користење на телефонот наместо физичка активност
Многу луѓе ги започнуваат своите утра гледајќи ги своите телефони додека сè уште лежат, потоа седнуваат на своето биро, а потоа одат директно на работа, каде што го поминуваат поголемиот дел од денот седејќи. Започнувањето на денот на овој начин без никаква физичка активност испраќа сигнал до телото да „остане во режим на спиење“, што ја забавува циркулацијата и согорувањето на калориите.
Неактивноста рано наутро го забавува метаболизмот на телото и со текот на времето може да доведе до зголемување на телесната тежина, лошо варење и недостаток на енергија.
Консумирањето големи количини кофеин на празен стомак
Иако многу луѓе не можат да го замислат своето утро без кафе, консумирањето кофеин на празен стомак може да предизвика стресна реакција во телото – зголемување на кортизолот (хормонот на стрес), што може да го забави варењето на храната, да го дестабилизира шеќерот во крвта и да доведе до пад на енергијата подоцна во текот на денот.
Кофеинот, исто така, предизвикува дехидратација, дополнително влошувајќи ја метаболичката функција ако водата не се надополни. Понатаму, ако кафето го замени појадокот, ризикот од забавен метаболизам се дуплира.