Здравје
Квалитетните вина имаат позитивно влијание врз здравјето на луѓето
Квалитетните вина, а во тие рамки и врвните вина од Македонија, се богат извор на биоактивни и нутритивни соединенија кои имаат позитивно влијание врз здравјето на луѓето.
Ова е еден од заклучоците од конференцијата „Влијание на умерената консумација на вино врз здравјето – истражувања и докази”, на која еминентни експерти од земјава и странство претставија најнови научни сознанија за позитивните ефекти од умерената консумација на вино врз здравјето на луѓето.На настанот, организиран од винарската визба „Тиквеш“, беа поканети и присустваа бројни експерти од областа на биохемијата, технологијата за производство на вино, од факултетите за земјоделство и храна во земјава, медицински експерти од високообразовните институции и клиники, како и енолози и нутриционисти.„Како бренд и компанија која е цврсто втемелена во долгата македонска винска традиција и има посебно значење за развојот на домашната винска индустрија, почувствувавме потреба да креираме специјална комуникациска платформа што ја нарековме „Вредности на виното“ со која сакаме дополнително да го приближме виното до крајните потрошувачи, промовирајќи ја нераскинливата врска на квалитетното вино со здравјето и универзалната формулата за долг живот. Реализацијата на оваа платформа започнува денеска со оваа стручна конференција на која научниците ги презентираа доказите за благотворното влијание на умерената консумација на вино врз здравјето на луѓето. Верувам дека пораките од оваа конференција ќе ги поттикнат луѓето повеќе да се едуцираат за тоа како да го заштитат и унапредат своето здравје преку соодветен избор и одговорна консумација на квалитетно вино“, изјави генералниот директор на винарската визба „Тиквеш“, Игор Илиевски.„Умерената, редовна консумација на вино овозможува намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања, срцеви и мозочни удари“, вели д-р Сабина Пасамонти, професорка на катедрата за природни науки на Универзитетот во Трст – Италија, која во своите истражувања во доменот на молекуларната исхрана и биомедицината утврдила дека за ваквите позитивни карактеристики на виното придонесуваат високите концентрации на полифеноли, како што се антоцијаните кои се особено присутни во квалитетните црвени вина, а кои според резултатите од истражувањата „имаат исклучителни фармаколошки карактеристики, односно се однесуваат како лекови“, децидна е д-р Пасамонти.На конференцијата беа претставени и наодите на д-р Клемен Лисјак и д-р Андреја Ванзо, експерти од Земјоделскиот институт на Словенија, кои преку своите истражувања докажуваат дека винското грозје во Тиквешијата и врвните бели и црвени вина што се произведуваат од него, се богати со полезни органски соединенија. Конкретно, истражувањата на д-р Вензо покажуваат дека во квалитетните бели вина произведени во „Тиквеш“ присутни се биоактивни органски соединенија, како што е транс-кафтарната киселина, и кои поради своите карактерстики се еднакво важни за здравјето на луѓето како и состојките присутни во црвените вина. За д-р Лисјак пак, кој неколку години ги истражува состојките во винските сорти грозје во Тиквешијата, „грозјето од сортата вранец од регионот Тиквеш содржи највисоки концентрации на органски соединенија, особено антоцијани кои се заслужни за интензивната црвена боја на врвните вина од оваа сорта и имаат исклучителни нутритивни вредности во споредба со останатите сорти“. Професорката д-р Виолета Иванова-Петропулос од Земјоделскиот факултет при Универзитетот во Штип, која во одредени свои истражувања користи примероци од врвни вина произведени во „Тиквеш“, оди чекор понатаму во своите научно-втемелени заклучоци и констатира дека „Висококвалитетните македонски црвени вина, особено од сортата вранец, се богати со биоактивни и нутритивни соединенија кои имаат изразено антиоксидантно дејство, висока активност против слободните радикали, заштитна улога при артериосклероза и коронарна срцева болест, како и инхибирачко дејство на растот на канцерогените клетки во човечкиот организам“.Конференцијата е дел од платформата „Вредности на виното“ која содржи низа активности за комуникација со потрошувачите на местата на продажба, но и преку медиумите, вклучувајќи ги и социјалните мрежи. Предвидена е и организација на специјални настани на кои ќе се промовира уникатниот спој на виното со здравиот начин на исхрана и урбаниот динамичен стил на живеење. Активностите ќе се реализираат во соработка и партнерство со сите организации, институции и поединци кои со својата работа можат да придонесат за заедничка промоција на врвното македонско вино и за едукација на потрошувачите за виното како нераскинлив дел од здравиот начин на живот и од сите значајни животни моменти и прослави. /крај/со/ст
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Здравје
Лошиот сон може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања
Знаеме дека добриот сон е неопходен за добро здравје, особено за здравјето на срцето. Истражувањата покажаа дека лошиот сон може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања. Но, дали знаевте дека положбата во која спиеме исто така игра улога за здравјето на срцето?
„Спиењето на левата страна може да предизвика суптилни промени во положбата на срцето. На некои луѓе им е дури и непријатно да спијат на левата страна, особено ако имаат срцева слабост или неодамна им бил вграден пејсмејкер“, вели кардиологот Леонард Ганц за Prevention.
Позицијата на спиење може да влијае и на одредени симптоми.
„Палпитацијата и абнормалните отчукувања на срцето може да бидат позабележителни кај некои луѓе штпо лежат или спијат на левата страна. Сепак, не е јасно дали лежењето на левата страна ги зголемува шансите за развој на аритмија и дали тоа влијае на прогресијата на болеста“, додаде д-р Ганц, цитиран од хрватски „Индекс“.
Затоа кардиологот ги советува оние што чувствуваат некакви промени во работата на срцето при лежење на левата страна да изберат поинаква положба.
Оние што страдаат од рефлукс на киселина или гастроезофагеален рефлукс, од друга страна, може да имаат корист од спиењето на левата страна, според лекарите.
Во овој момент нема доволно истражувања за да се докаже која положба на спиење е најдобра за здравјето на вашето срце ако веќе немате срцеви заболувања. Најважно е добро да се одморите.
Она што е познато е дека лежењето на грб може да го влоши пулмоналниот едем кај луѓето со конгестивна срцева слабост. Некои луѓе со срцева слабост велат дека им е потешко да дишат кога лежат или спијат на левата страна.
Здравје
Просечното шише вода содржи 240.000 парчиња нанопластика, која предизвикува рак – 100 пати повеќе отколку што претходно се мислеше
Пластичните шишиња со вода содржат стотици илјади токсични микроскопски пластични честички, открија нови истражувања.
Британски „Дејли мејл“ објави дека наодите, најверојатно, ќе го шокираат секој што преминал од чешма на пакувана вода верувајќи дека е подобро за здравјето.
Пиењето вода од шише може да значи дека го загадувате вашето тело со мали парчиња пластика за кои научниците стравуваат дека може да се акумулираат во вашите витални органи и да предизвикаат непознати здравствени импликации.
Нанопластиката веќе е поврзани со рак, проблеми со плодноста и со вродени дефекти.
Научниците што користат најнапредни техники за ласерско скенирање просечно пронајдоа 240.000 пластични честички во шише вода од еден литар во споредба со 5,5 на еден литар вода од чешма.
Истражувачите на Универзитетот во Колумбија тестираа три популарни бренда на шише вода продадени во САД – и користејќи ласери, ги анализираа пластични честички што ги содржеа на само 100 нанометри во големина.
Честичките – нанопластика – се многу помали од микропластиците претходно откриени во пакувана вода.
Сепак, честичките се сметаат за потенцијално токсични бидејќи се толку мали што може да влезат директно во крвните клетки и мозокот.
Овие микроскопски честички носат фталати – хемикалии што ја прават пластиката поиздржлива, флексибилна и подолготрајна.
Здравје
Нутриционист: Три докажани начини да го забавите процесот на стареење, првите ефекти за две недели
Британската нутриционистка Габриела Пикок изјави дека со правилна исхрана им помогнала на многу луѓе од високото општество да ги забават знаците на стареење за само две недели.
„Науката е јасна дека сите ние имаме моќ да направиме едноставни промени што го менуваат животот на подобро, без оглед на генетската предиспозиција“, вели Пикок, која работела со членови на британското кралско семејство, како што се принцезата Јуџин и принцот Хари.
Авторката, чија книга „2 недели за помлад ти: тајни за подолго живеење и фантастично чувство“, беше објавена на почетокот на оваа година, рече дека е сосема природно што многу луѓе прибегнуваат кон нездрави навики во исхраната.
„Но, сите ние имаме потенцијал да го промениме ова“, изјави таа за „Сан“.
Без оглед на нашата возраст и здравје, Пикок тврди дека никогаш не е доцна да ја промените брзината на стареење и да ги прифатите енергијата и силата на вашето помладо јас.
Според нејзиното мислење, доволно е да се применат овие три работи и доволно е да се забави процесот на стареење, а првите ефекти ќе се видат по две недели.
Избегнувајте шеќер
Иако можеби е тешко да се замисли ако сте љубител на шеќер, таа советува дека намалувањето на шеќерот не само што е добро за целокупното здравје туку може и да го забави стареењето.
Како што дополнително објаснува, шеќерот води до хронично воспаление во телото, кое е еден од најлошите непријатели во процесот на стареењето.
Јадењето шеќер може да доведе до зголемување на телесната тежина, но, како што истакнува Пикок, вашата енергија и нивото на хормоните ќе влијаат на тоа како изгледате и се чувствувате.
Внесувајте разни хранливи материи
„Се разбира, урамнотежената исхрана помага во целокупното здравје, но некои хранливи материи имаат супермоќ против стареењето“, рече таа.
Заедно со антиоксидансите, омега-3 масните киселини, всушност, може да ги намалат брчките со хидратација на кожата и промовирање на еластичноста. Јадењето мрсна риба како лосос е одличен трик.
За уште поголема еластичност на кожата, Пикок вели дека колагенот, кој може да се најде во немасните протеини и супата од коски, е исто така неопходен.
Топло-ладно туширање
Екстремните температури може да бидат исклучително добра техника против стареењето.
Пикок вели дека има многу такви начини, вклучувајќи пешачење или вежбање на отворено во зима или ладната вода на крајот од туширањето.
„За да си ги олесните работите, зошто да не пробате неколку секунди ладна вода на крајот од туширањето?“, препорача таа.
„Се обидувам да се истуширам со ладна вода една-две минути пред да се префрлам на топла“, изјави таа за „Њујорк пост’.