Здравје
Можност за рана дијагностика на меланом

Меланома е најопасната форма на рак на кожата. Потекнува од пигментните клетки меланоцити сместени во епидермот на кожата. Во последните децении во пораст е инциденцата на појавување на меланомот која се објаснува со зголемената УВ радијација. Сепак, тој може да се превенира ако рано се дијагностицира и во висок процент да се излекува.
Како фактори за настанување на меланома, покрај сончевата експозиција, генетските фактори, во голем дел влијаат дали меланоцитите имаат потенцијал да се преобратат во малигни во ново створени или веќе постоечки бемки. Друг фактор се и честите трауми или отќинување на бемката.
Најчестото прашање е „како изгледа меланома?“. Најголемиот број меланоми се црни и кафени. Но некои меланоми можат да бидат црвени, виолетови, плави или бели. Малигните тумори се одликуваат со брз раст на клетките кои се со изменета структура и функција. Меланомите често ја менуваат својата форма, се распаѓаат, крварат а може и да се воспалат. Во оваа форма тие веќе имаат околни лимфогени или далечни метастази.
Најчестата локализација е на лицето и нозете. Во мал процент е сместена на слузниците а кај деца под дванаесет годишна возраст е исклучително редок.
Што е дерматоскоп и на кој начин работи апаратот?
Дерматоскопот е специјален микроскоп кој се користи за испитување на пигментирани лезии на кожата, со цел да се разликуваат меланоцитните од немеланоцитните пигментни лезии и да се одлучи дали пигментните лезии се малигни. Дерматоскопскиот дигитален дијагнотички метод е неинванзивна техника за дијагноза на кожни лезии при која се врши длабинска процена на структури кои не се гледаат при преглед. Со помош на оваа техника може да се разграничат меланоцитните и немеланоцитните кожни лезии и да се потврди нивната бенигна или малигна природа.
Апаратот работи на принцип на светлосна поларизација, при што дерматоскопското снимање може да се изврши со директно доближување на камерата на кожата. По извршеното снимање, се врши анализа на снимената промена од страна на стручно лице следејќи европско прифатени класификации за анализа на истите.
Што овозможува компјутеризираната дерматоскопија?
Компјутеризираната дерматоскопија овозможува да се одреди степенот на ризик кон малигнитет на кожните промени. Зависно од добиениот наод, се советува промената да се следи на одреден временски период. Во случај да постои било какво сомневање се предлага оперативно отстранување.
Во кој случај да посетите дерматолог?
Препорачливо е контрола на бемките да се изврши веќе во пубертетот. Откако ќе се снимаат и запамтат бемките секоја ново појавена или промена на старата лесно се забележува а понатаму и прати. Секоја нова појава на бемка која е лесно издигната над кожата а особено со потемен пигмент е потребно компјутерски да се анализира и следи.
„Доколку постоечкиот невус во краток период ја смени бојата, се зголеми, асиметрично порасне, чеша, крвари или се повреди до откинување што побрзо да се посети дерматолог. Настанатата промена да се следи а потоа бемката да се сними и алализира“, вели д-р Анета Петрушевска специјалист дерматовенеролог во „Ординација Др. Анчевски“.
Д-р Петрушевска вели дека откако лекарот дерматолог ги детектирал ризичните невуси, најдобро е превентивно хируршки да се отстранат пред да се дозволи да се случи било каква промена кон малигнитет. „Доколку на телото постојат бројни помали или поголеми невуси најдобро е да не бидат изложени на директно УВ зрачење или барем во таков период да бидат заштитени со крем со висок заштитен фактор“, додава./крај/мф/би
Извор: Макфакс
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Дали јадете овесна каша или мусли за појадок: треба да ја знаете разликата

Овесот или муслито често се првиот избор за здрав појадок, но постојат важни разлики меѓу нив.
Овесот е интегрално зрно кое е богато со растителни влакна и е корисно за здравјето на срцето и регулирањето на телесната тежина.
Муслито, од друга страна, е мешавина од овес, јаткасти плодови, семки и суво овошје, кое обезбедува повеќе хранливи материи и долготрајна енергија, но може да содржи повеќе шеќер и калории, во зависност од состојките.
Што точно е овес, а што е мусли?
Овесот доаѓа од растението avena sativa и е природно без глутен (освен ако не е контаминиран за време на обработката). Тој е богат со растителни влакна и протеини, што помага да се чувствувате сити подолго време и го поддржува здравјето на срцето.
Достапно е во неколку форми – исечено (најмалку преработено), валано (често се користи за каша) и инстант (брзо се подготвува, но повеќе се преработува).
Мусли е мешавина од овесни снегулки, јаткасти плодови, семки и суво овошје. Не се пече и обично не содржи додадени шеќери или масла, што го прави поздрава алтернатива.
Овесната каша е подобра за чувство на ситост бидејќи има повеќе влакна и протеини, додека мусли нуди поразновиден избор на хранливи материи, но понекогаш и повеќе калории.
Влијание врз шеќерот во крвта
Овесната каша има низок гликемиски индекс – околу 55 – што значи дека се вари бавно и помага да се одржи стабилно ниво на шеќер во крвта. Ова го прави одличен избор за луѓе со дијабетес, особено ако е сечкан или овесна каша.
Гликемискиот индекс на мусли зависи од составот. Незасладените мешавини со цел овес и јаткасти плодови имаат умерен гликемиски индекс, но индустриските верзии често содржат додадени шеќери и засладено суво овошје, што го зголемува гликемискиот индекс.
Студија објавена во Британскиот журнал за исхрана наведува дека сечканата овесна каша има гликемиски индекс од околу 53, овесната каша околу 56, а инстант овесната каша до 75. Гликемискиот индекс на мусли обично се движи помеѓу 40 и 55.
Предности на овесот
Овесот е богат со бета-глукан – растворливо влакно кое ги намалува нивоата на лош холестерол.
Исто така, го подобрува варењето на храната, спречува запек и промовира подолго чувство на ситост, олеснувајќи ја контролата на телесната тежина. Бавно ослободува гликоза во крвта, што е особено корисно за луѓето со дијабетес.
Предности на мусли
Поради својот состав, мусли е одличен извор на витамини, минерали и антиоксиданси. Јаткастите плодови и семките обезбедуваат здрави масти, вклучувајќи омега-3 масни киселини, кои се важни за здравјето на срцето и мозокот.
Муслите обезбедуваат избалансирана комбинација од јаглехидрати, протеини и масти – совршени за долготрајна енергија.
На што да внимавате?
Кога станува збор за овес, внимавајте на инстант верзиите – тие често се преработени и содржат додаден шеќер. Изберете обичен, цел овес без адитиви.
Кога станува збор за мусли, проверете дали има додаден шеќер, чоколадо или премногу сушено овошје. Овие состојки ја зголемуваат содржината на калории. Најдобро е да изберете незасладен мусли со природни состојки.
Кој е подобар за слабеење?
Ако вашата цел е да ослабете, овесот е подобар избор бидејќи содржи помалку калории и шеќер. Ако претпочитате мусли, изберете домашни или незасладени варијанти со повеќе јаткасти плодови и семки.
Како да ги направите уште поздрави?
Можете да подготвите овесна каша како каша со семки од чиа и бобинки или да додадете путер од бадеми и банана. Измешајте мусли со незасладен јогурт и додадете свежо овошје за природна сладост.
Кога да изберете овесна каша, а кога мусли?
Изберете овесна каша кога сакате едноставен појадок со малку шеќер и богат со растителни влакна – одлична е за контрола на апетитот и шеќерот во крвта.
Муслито е идеално ако ви е потребен побогат и поразновиден појадок што ќе ви даде дополнителна енергија за време на активен ден.
фото: принтскрин
Забава
(Видео) Најнапорниот тренинг кој трае само 5 минути и го активира целото тело

Пет минути – можеме да се справиме со тоа, нели? Па… овој тренинг ќе ве натера да ги преиспитате вашите граници!
За само 5 минути, осум интензивни вежби ја тестираат вашата сила, кондиција и издржливост. Крај на изговорите како „Немам време“ – ова е брутална, но супер ефикасна рутина.
Како функционира?
Секоја вежба трае 30 секунди.
Ако имате сила, повторете го целиот сет.
Скоро и да нема одмор – максимум 5 секунди помеѓу вежбите.
Целта: да се зголеми срцевиот ритам, да се активира метаболизмот и да се ослободи енергија.
Вежби:
Thrusters – Фокус на стомачните мускули, издишувајте додека ги кревате теговите. Цел: 15 повторувања.
Box jumps – За поголем предизвик, ставете ги рацете зад главата. Скокни до кутијата + контрола на дишењето = полн погодок.
Push ups – Држете го јадрото стегнато и правете ја вежбата полека, со стабилен ритам.
Mountain climbers – Кога напорот се зголемува, клучно е да се фокусирате на правилното дишење.
Row со тегови – Ги активира грбот, рамената и рацете – сè што сакаме во една вежба.
Веслачка машина – Цел: 80–100 метри за 30 секунди. Брзина и фокус!
Squat jumps – Слично на box jumps, фокус на дишењето и силно јадро. Ако сакате полесна варијација, класичните чучњеви се тука.
Ball slams – Искористете ја целата ваша сила, ослободете се од секојдневниот стрес и напнатост – чиста терапија во движење.
Пет минути, осум вежби, нула изговори. Ако сакате интензивен тренинг што го ангажира целото ваше тело, ова е рутината за вас. За оние кои сакаат да се потат, ова е вистински предизвик – но ќе се чувствувате моќно, полни со енергија и подготвени за сè што носи денот!
фото: принтскрин
Забава
Направете три домашни маски за коса за да ја обновите: вратете ги мекоста и сјајот

Пробајте три едноставни домашни маски направени од авокадо, алое вера и банана кои го враќаат сјајот, цврстината и мекоста на косата исушена од сонцето и морето.
Сонцето, солта од морето и хлорот од базенот можат многу брзо да ја исушат косата, правејќи ја кршлива и без сјај. Особено во текот на летото, косата ја губи влажноста, а природните заштитни масла се мијат, правејќи ја косата груба на допир и потешка за стилизирање.
За да ја вратите еластичноста, мекоста и здравиот изглед, важно е повремено да ја негувате косата со третмани за длабинско регенерирање. Природните маски се одличен избор бидејќи не содржат груби хемикалии, туку содржат хранливи материи кои продираат во влакното.
Еве три едноставни рецепти што можете да ги направите дома, со состојки што веројатно веќе ги имате. Ако сакате да ѝ дадете дополнителна заштита, погледнете ги овие совети.
1. Хранлива маска од авокадо
Состојки:
1 зрело авокадо
1 лажичка маслиново масло
1 лажичка мед
1 јајце
Постапка:
Изгмечете го авокадото, потоа додадете го маслиновото масло, медот и јајцето. Мешајте додека не добиете мазна смеса. Нанесете ја маската рамномерно на косата од коренот до врвовите.
Оставете да делува околу 20 минути, а потоа исплакнете со топла вода.
Зошто е добро?
Авокадото е богато со витамини Е и Б, кои ја негуваат вашата коса и ја враќаат нејзината еластичност. Маслиновото масло длабински ја хидрира, додека медот ја задржува влагата. Јајцата се природен извор на протеини, неопходни за зајакнување и обновување на оштетената коса.
2. Маска од алое вера
Оваа маска ја прави вашата коса мазна, хидрирана и го поттикнува растот на косата.
Состојки:
1 лист од алое вера
1 лажичка бадемово масло
Постапка:
Исечете еден лист од алое вера по должина, извадете го гелот и ситно исечкајте. Додадете бадемово масло и добро измешајте. Нанесете ја смесата на косата и завиткајте ја главата во пластична фолија или капа за туширање. Оставете да делува околу 20 минути, а потоа исплакнете со топла вода.
Зошто е добра?
Алое верата длабински го хидрира скалпот, ја намалува иритацијата и првутот, а благодарение на своите ензими и витамини, го поттикнува побрзиот раст на косата. Бадемовото масло е богато со витамин Е, што ја прави косата помека и посјајна.
3. Маска од банана
Состојки:
1 голема зрела банана
1 лажичка мед
Постапка:
Изгмечете една банана и измешајте ја со мед додека не добиете мазна смеса слична на пире. Нанесете ја маската на косата и оставете ја да делува 20 минути, а потоа исплакнете со топла вода.
Зошто е добра?
Бананата содржи природни шеќери, калиум и витамини кои ја омекнуваат косата и спречуваат кршење. Медот помага да се задржи влагата во косата, така што косата останува хидрирана и свиленкаста.
фото: принтскрин