Здравје
Научниците на прагот на пресврт во истражувањето на ракот на дојката

Резултатите од истражувањето на британските научници објавени во студијата во стручното списание Nature, се оценуваат како пресврт во истражувањето на ракот на дојката, а почиваат на сознанијата за генетските мутации кои влијаат врз настанувањето на овој вид карцином.
Во досега најобемната спроведена студија во врска со ракот на дојката, научниците настојувајќи да ги откријат причините за настанувањето на ова заболување, прво требало да сфатат што во човековиот генетски код тргнува во погрешна насока па здравото ткиво се претворува во канцерогено. Големиот меѓународниот тим научници ги проучува сите три милијарди ознаки кои го сочинуваат генетскиот код на 560 карциноми на дојката. Откриле 923 групи на гени коишто доколку мутираат можат да предизвикаа развој на тумор. Некои групи гени се откриени претходно, но научниците се надеваат дека ова е крајниот список, затоа што притоа се опфатени и некои извонредно ретки мутации/Професорот Мајк Стратон, директор на институтот Санџер во Кембриџ, кој го водел истражувањето, истакнува дека станува збор за пресврт во истражувањето на ракот. „Во човечкиот геном има околу 20.000 гени. Се чини дека сега имаме целосна слика за ракот на дојката. Имено, знаеме дека постојат 93 групи гени кои нормалното здраво ткиво на дојката, откако ќе мутираат го претвораат во канцерогено, а тоа е извонредно важна информација. Списокот го проследивме до универзитети, фармацевти и биотехнолошки компании за да почната да работат на развој на лекови, бидејќи новата терапија треба да се насочи токму на тие гени и нивните протеини“, вели Стратон во разговорот BBC.„Веќе имаме многу лекови кои се развиени последните 15 години и знаеме како делуваат. Еден од нив е Херцептин, кој се користи кај пациентките со специфични мутации. Карциномите се итри ѕверки и пронаоѓаат начин да развијат отпорност на новата терапија. Но, јас сум оптимист“, вели Статон додавајќи дека за развојот на новите лекови кои дејствуваат насочено ќе бидат потребни најмалку десет години.Лошата информација од ова истражување е дека околу 60 отсто од мутациите коишто го предизвикуваат ракот на дојката се откриени во само десет гени, а постојат и толку ретки мутации за чијашто терапија веројатно нема да има пари. Мутациите на генот оставаат своевидни „лузни“ на човековата ДНК, а тоа на британските научници им овозможило да идентификуваат 12 типови оштетувања кои предизвикуваат мутации на ткивото на дојката. Некои се поврзани со наследство од предците, но повеќето од нив не можат да се објаснат. Научниците се надеваат дека нивното истражување на крајот ќе придонесе за намалување на ризикот од заболувања од ракот.„Во иднина би сакале да се фокусираме на профилирањето на индивидуалниот геном на ракот за а ја примениме најуспешната терапија за пациентка кај која ракот на дојката е дијагностициран. Ова претставува чекор натаму во индивидуализираниот пристап во лекувањето на ракот“, вели др Серена Ник-Зајнал, една од учесничките во истражувањето.Студијата на научниците им овозможува подобро да ја сфатат комплетната слика на генетските промени во изворите на ракот на дојката и би можела да претставува важен чекор нанапред во развојот на новите ткн „паметни“ лекови , и да резултира со поголем број пациентки кои успешно го победиле ракот на дојката, коментира др Ема Смит, од британскиот Институт за истражување на ракот./крај/мф/сн
Извор: BBC News
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Ги брише брчките подобро од колагенот: продукт од кујната е тајно оружје против стареењето

Во светот на нега на кожата, видовме се. Од едноставни навлажнувачки лосиони до екстремни третмани – има еден тон чудни и прекрасни производи за убавина од кои можете да изберете.
Сега се тврди дека изненадувачки зеленчук може да биде најдоброто тајно оружје против стареењето, особено кај постарите од 30 години.
Станува збор за кромид кој благодарение на импресивната содржина на витамин Ц и сулфур создава уникатна комбинација во борбата против брчките. Сулфурот, одговорен за остриот мирис на кромидот, има потенцијал да го зголеми производството на колаген во нашето тело – протеин кој е особено изобилен во нашата кожа. Меѓутоа, по триесеттата година, нашите природни нивоа на колаген почнуваат да се намалуваат, што доведува до брчки и фини линии. Како добар извор на витамин Ц, кромидот може да го поддржи градењето и одржувањето на колагенот.
Експертите исто така сугерираат дека бакарот, манганот и цинкот се три други хемикалии кои ја менуваат играта и можат да го зголемат производството на колаген. Тиквата и брокулата се меѓу намирниците кои се особено пофалени за ова.
Различни студии препорачуваат и козметички производи базирани на колаген за борба против брчките, но изборот на вистинскиот може да направи разлика. Самиот колаген е голема молекула која не може да навлезе во површинскиот слој на кожата освен ако не е во форма на „хидролизиран колаген“. Се состои од многу помали фрагменти кои се занимаваат со видливи знаци на стареење однадвор, но сепак не можат длабоко да навлезат во составот на кремите и маските.
Експертите претходно објаснија: „Не трошете ги парите на колагенски маски, креми и серуми, бидејќи единствената придобивка што ќе ја добиете од директно нанесување на колаген на вашата кожа е многу минимална хидратација“.
Единствените маски за лице, креми и серуми кои ефикасно делуваат се про-колагенските производи или оние кои содржат пептиди кои го засилуваат колагенот и го поддржуваат производството на колаген.
Експертите, сепак, препорачуваат да го зголемите нивото на колаген со земање додатоци. Тие побрзо се апсорбираат во крвотокот, ефикасно се борат со знаците на стареење одвнатре, а истовремено го зајакнуваат здравјето на ноктите. Други истражувања дури сугерираат дека тие можат да ја подобрат мускулната маса, иако степенот сè уште е неизвесен, пренесува „Мирор“.
Забава
(Видео) Едно движење прави чуда: овој трик од 5 секунди ги ублажува стресот и напнатоста

Понекогаш е потребно толку малку за да се чувствуваме многу подобро, а при рака секогаш имате корисна алатка за смирување. Трикот од 5 секунди ја ублажува напнатоста.
Анксиозноста е проблем на модерното време и донекаде нè погодува сите нас. Ако се чувствувате под стрес или вознемиреност, понекогаш се што треба да направите е да ја промените положбата на телото – да се чувствувате подобро и психички и физички.
Промената на нашето држење или дури и положбата на главата може да ги промени брановите на нашиот мозок и да ни помогне да го ослободиме стресот и напнатоста.
Кога чувствувате напнатост, обидете се да станете, да се истегнете или едноставно да ја навалите главата во друга насока.
Тие мали движења можат да направат голема разлика и да ви помогнат да се чувствувате посмирени и да имате поголема контрола над себе и своите емоции.
„Ова е еден трик кој ќе ве воодушеви и воодушеви, но и ќе ви помогне да се ослободите од анксиозноста. Ако сте под стрес, се чувствувате вознемирени или напнати, имате негативни емоции, само направете го ова: навалете се малку назад, погледнете нагоре, а потоа малку навалете ја главата наназад и веднаш ќе почувствувате олеснување, смиреност.
Ова функционира затоа што ги менува вашите мозочни бранови и се практикува во медитација илјадници години. И тоа е многу корисен трик, секогаш при рака кога ви треба“, советува Дејвид Филипс, мотивациски говорник.
Забава
Диета што ги убива мастите, а на многумина не им се допаѓа: позната актерка изгледа прекрасно во своите 60-ти поради овој начин на исхрана

Прославената актерка Гвинет Палтроу (52), освен што воодушевува со својот изглед и улоги, лансира и своја линија на козметички производи, со што уште појасно покажува колку ѝ е важна младоста.
Според Social Diary, урамнотежената исхрана и вежбањето ја одржуваат нејзината совршена фигура, а особено интересно е нејзиното мени.
Имено, Гвинет со години следи макробиотска диета заснована на течна храна. Актерката јаде многу органски житни зрна, свеж зеленчук, а повремено јаде и органска риба или живина, најмногу до 50 грама, но не како оброк, туку во супа или чорба.
Вештачките шеќери и преработената храна за неа се минато, а кога се во прашање млечните производи, козјото млеко е дозволено.
На секои два часа таа внесува многу течности, вода, билни чаеви, свежо цедени сокови од овошје и зеленчук, напивки од бобинки, супи.
Кога станува збор за зеленчукот, најмногу се препорачуваат моркови, цвекло, тиквички и домати, а многу е важно храната да биде пасирана, зготвена или блендирана.
Сепак, диетата никогаш не е доволна доколку нема физичка активност, па Гвинет тренира петпати неделно по 45 минути, а обожава и јога. За почеток, можете да тренирате двапати неделно ако ова темпо е пребрзо за вас.