Здравје
„Памперс“ целосно ги отфрла заклучоците од истражувањето на „Лав енд грин“

Дел од македонските медиуми изминативе денови објавија текстови врз основа на статија која што на 25 октомври излезе во „Ле паризиен“. Француската публикација сподели делумни резултати од студија која што беше нарачана од „Лав енд грин“, компанија за производство за детски пелени, а не од асоцијацијата „Асеф“, како што беше наведено во текстот.
Со цел јавноста вистинито да се информира, „Памперс“ целосно ги отфрла заклучоците од наведеното истражување. Компанијата уште еднаш потврдува дека не додава ПАХ-состојки (полициклични ароматични хидрокарбонати), спротивно од тоа што е наведено во преземените текстови. „Сите комппоненти во нашите пелени се строго избрани и оценувани до најситниот детаљ. Тие се во согласност со строгата Европска регулатива Reach која што гарантира безбедно производство и користење состојки. Пред нашите производи да излезат на пазарот, тие со исклучителна сериозност клинички се тестираат од научници, експерти и независни педијатри“, истакнуваат од „Памперс“.Од компанијата велат дека за да се заштити бебешката кожа, тенка наслага лосион е вметната во внатрешниот слој на пелените со цел да се намали можноста од осип. Притоа, тие укажуваат дека петролатумот содржан во лосионот во пелените „Памперс“ е прочистен и целосно безбеден за бебињата. Ова е потврдено од докторот и педијатрискиот дерматолог, професор Даниел Хол, поранешен претседател на Европската асоцијација на педијатриска дерматологија.„Детално го проучив тестирањето за сигурност што „Памперс“ го спроведува и лично потврдувам дека овие производи се совршено безбедни за бебешката кожа. Петролатумот е инертната компонента која не само што секојдневно се употребува во козметиката туку и широко се препорачува од дерматолози и од педијатри за заштита на бебешката кожа“, вели д-р Хол. „Памперс“ уште еднаш истакнува дека состојките на овој лосион се во согласност со европските регулативи за козметика. Истите редовно се проверуваат од европските здравствени институции./крај/со/бб
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Што не треба да јадете по 40-тата година: исфрлете ја оваа храна од употреба

По четириесеттата година, телото поминува низ бројни промени: метаболизмот се забавува, хормоналната рамнотежа се менува и ризикот од хронични заболувања се зголемува.
Соодветната исхрана станува клучна за одржување на здравјето и виталноста. Еве листа на храна што треба да ја ограничите или избегнувате за да го поддржите вашето здравје во оваа фаза од животот.
Млеко со намалена масленост
Иако може да звучи чудно, полномасното млеко може да биде подобар избор за постарите луѓе кои сакаат да ја држат својата тежина под контрола.
Бифтек
Бифтекот е вкусен, но токму поради големата количина на масти може да претставува проблем за вашето срце.
Бело чоколадо
Додека темното чоколадо може да биде добар извор на антиоксиданси, белото чоколадо воопшто не содржи. Во основа е составено од шеќер и масти, што не е добро на која било возраст.
Кисели краставици
Краставиците мора да бидат во саламура за да станат кисели (а саламурата е многу солена), што ги прави многу богати со натриум.
Печиво
Тие можат да бидат брз и вкусен начин да го започнете денот, но печивата за појадок се полни со заситени и транс масти.
Сирење
Сирењето може да биде добар извор на калциум во исхраната ако сте загрижени за остеопороза, но она американското не е најдобриот избор.
Салама
Како и другите преработени меса, деликатесните меса се богати со натриум и конзерванси.
Путер
Путерот е навистина најдобар пријател и најлош непријател на човекот. Иако е вкусен, путерот е богат со заситени масти, оние „лошите“ масти што можат да предизвикаат разни срцеви проблеми.
Туна
Во умерени количини, туната може да биде здрав извор на протеини. Сепак, оваа риба е богата со жива, а прекумерната консумација може да доведе до когнитивен пад.
фото: принтскрин
Забава
7 причини да ги потопите оревите во вода: вашето тело ќе ви биде благодарно

Дали знаевте дека едноставниот ритуал на потопување ореви во вода може да го подобри вашето здравје на многу начини?
Нутриционистите сè повеќе препорачуваат потопени ореви, бидејќи тие ги разградуваат ензимските инхибитори и фитинската киселина, што го олеснува варењето и го зголемува искористувањето на хранливите материи.
Прочитајте подолу за да видите какви здравствени придобивки носат за вашето тело.
Полесно варење и подобра апсорпција на хранливи материи
Потопените ореви содржат помалку фитинска киселина, така што телото поефикасно ги апсорбира минералите како што се магнезиум, цинк и железо. Ова значи дека ќе добиете најмногу хранливи материи од секоја шака ореви.
Помага во контролата на телесната тежина
Благодарение на нивната поголема сварливост и бавно ослободување на енергија, потопените ореви одржуваат чувство на ситост подолго време. Помалата желба за ужини помеѓу оброците може да придонесе за полесно управување со телесната тежина.
Регулација на шеќерот во крвта
Здравите масти и влакната во оревите го забавуваат варењето на јаглехидратите, спречувајќи ненадејни скокови на шеќерот во крвта. Ова ги прави соодветен избор за луѓе кои го следат гликемискиот индекс на нивните оброци.
Поддршка за здравјето на срцето
Омега-3 масните киселини во оревите помагаат во намалувањето на лошиот холестерол и во воспоставувањето оптимален сооднос на фракциите LDL и HDL. Редовното консумирање на натопени ореви може да придонесе за поздрав кардиоваскуларен систем.
Зајакнување на когнитивните функции
Натопените ореви се богати со антиоксиданси и витамини од групата Б, кои ги штитат нервните клетки и ја подобруваат меморијата и концентрацијата. Вклучете ги во вашиот појадок или ужина за подобра ментална јасност во текот на денот.
Антиоксидантна заштита
Витаминот Е и полифенолите од оревите ги неутрализираат слободните радикали и го намалуваат оксидативниот стрес во клетките. Ова го забавува процесот на стареење и помага во спречување на хронични заболувања.
Поддршка за коските и зглобовите
Магнезиумот, фосфорот и калциумот присутни во натопените ореви придонесуваат за одржување на силна коскена структура, додека антиинфламаторните ефекти ги ублажуваат симптомите на артритис и болните зглобови.
фото: принтскрин
Забава
Моќната индиска диета ве слабее како од шега, без да се изгладнувате

Индиската диета е чудо, бидејќи го чисти телото од токсини и ги губите килограмите како од шега – без да гладувате. Тајната е во едноставната храна и зачини кои го забрзуваат метаболизмот.
Индиските жени се меѓу најубавите жени во светот и редовно се на врвот на натпреварот за Мис на светот. Забележливо е дека имаат витка фигура, дури и во средните и доцните години, благодарение на исхраната и зачините што ги користат. А кога ќе добијат неколку килограми, Индијките следат диета која не вклучува гладување, пад на енергијата и бескрајни жртви.
Традиционалната индиска диета, која е сè попопуларна во западните земји, се базира на античка мудрост, зачини и моќта на оризот. За разлика од многу диети кои ги елиминираат јаглехидратите, индиската диета ги става во центарот на вниманието. Тајната е комбинирање на едноставна храна со лековити зачини кои го забрзуваат метаболизмот и го чистат телото од токсини. Резултатот? Здраво губење на тежината, повеќе енергија и задоволство во секој залак.
Оризова каша
Оризовата каша се користи со векови во ајурведската медицина како лек за проблеми со желудникот, но и како основна диетална храна. Варениот ориз, особено во комбинација со млеко, има смирувачки ефект врз дигестивниот систем и помага во детоксикација на телото. Покрај тоа, го снабдува телото со есенцијални минерали како што се калиум, фосфор, цинк, железо, јод и калциум, како и витамини од Б комплексот, витамин Е и бета-каротен.
Зачин што го забрзува метаболизмот
Во индиската кујна се користи кари, кој не е само вкусен, туку и функционален зачин. Неговата најважна улога во исхраната е да го забрза метаболизмот и да ги намали телесните масти. Иако се користи во мали количини, неговата моќ е голема бидејќи влијае на разградувањето на мастите и помага во стабилизирањето на шеќерот во крвта. Истражувањата од Холандија покажаа дека дневната консумација на кари може да доведе до губење од два до четири килограми за само две недели, без поголеми промени во исхраната.
Зачин против прејадување
Друг важен зачин е циметот, кој е одличен сојузник во борбата против прејадувањето. Неговата слатка арома и способност да ги обвиткува ѕидовите на желудникот даваат чувство на ситост, што може да помогне во регулирањето на апетитот. Покрај тоа, циметот има благ термоген ефект, односно го стимулира согорувањето на калории и го стабилизира нивото на шеќер во крвта.
Чај што ги забрзува цревата
Црниот чај зазема посебно место во индиската исхрана. Овој едноставен, но моќен пијалок помага во варењето на храната, го намалува апетитот, ги елиминира вишокот течности и тешки метали од телото и значително го намалува процентот на телесни масти. Редовната консумација на црн чај не само што освежува, туку и го поддржува телото во неговиот природен процес на детоксикација.
Рамнотежа, а не гладување
Индиската исхрана се базира на рамнотежа, а не на гладување. Нејзината моќ лежи во едноставни состојки и древна филозофија на исхрана што го почитува ритамот на телото. На овој начин, можете да изгубите вишок килограми без стрес, замор и нервоза.
фото: принтскрин