Здравје
Подготовка за здраво сончање

Умереното изложување на сонце е корисно и помага за настанување на Витаминот Д кој е од важно значење за функционирање на мускулите, јакнење на коските и подобрување на циркулацијата.
Освен тоа, ултравиолетовите зраци според некои истражувања од Американски научници, го ослободуваат хормонот на среќата (ендорфин), кој влијае на доброто расположение. Меѓутоа при изложување на сонце важна е и правилната заштита од УВ зраците и превентивно да ги почитуваме советите од дерматолог како да се заштитиме во сончевиот период.
КАКО УВБ И УВА ЗРАЦИТЕ ВЛИЈААТ НА НАШАТА КОЖА
УВБ – зраците се појаки, создаваат брчки, сончеви пеги, предизвикуваат еритем, но количеството на УВА – зраци кои стигнуваат на Земјата е од 10 до 1000 пати поголемо. Дерматолозите предупредуваат дека УВА – зраците продираат во длабокиот слој на кожата (дермисот) и ја оштетуваат нејзината структура, додека УВБ – зраците допираат само во површинскиот слој на кожата (епидермот). Ова ни укажува дека потребна ни е заштита од сонцето и за УВА и за УВБ зраците.
ХРАНАТА КАКО ПОДГОТОВКА НА КОЖАТА ЗА СОНЧЕВИТЕ ЗРАЦИ
Лицата кои страдаат од алергии на сонце треба постепено да се изложуваат на сончева светлина и правилно да се подготват за заштита од сонце. Освен препрататите за мачкање, важен дел има и исхраната што ја конзумираме односно што повеќе овошје и зеленчук, кои се богати со антиоксиданти. Најважни за кожата се витамините A, C, E, флавоноиди, полифеноли и фамозниот B-каротен често препорачуван како идеално решение во подготовката на кожата за сончевите зраци. B-каротенот го има во морков, спанаќ, кајсија, брокула…
КАКОВ ЗАШТИТЕН ФАКТОР НИ Е ПОТРЕБЕН
Заштитниот фактор се определува во зависност од типот на кожата. За светол тен и коса, се препорачува употреба на заштитен фактор 50, додека за темнокосите е доволен заштитен фактор од 15 до 30. Притоа, треба да се внимава, препаратите за заштита од сонце освен што ќе не штитат и од УВБ и од УВА зраците треба да бидат и водоотпорни. Некои од најчестите УВ – филтри хемиски или физички кои се присутни во фотопротективните креми се: РАВА –деривати, салицилати, цинамати, бензофенони, авобензон, екамсул, титаниум диоксид и цинк оксид. Треба да се користат секојдневно, а при подолг престој на сонце да се нанесуваат на секои 2 часа особено после пливање, бањање и бришење со пешкир. Исто така при подолг престој на сонце мора да ги заштитиме и усните, кои и онака имаат недостаток на меланин, кој е природна одбрана на кожата против сонце. Посебно чуствителна е долната усна, па се препорачува да се стави специјален вазелин со минимален заштитен фактор 15.
Сончањето и кожа склона кон создавање на акни
Кожата под влијание на сончевите зраци во лето повеќе се масти. Ова игра важна улога бидејќи во тој случај кожата е повеќе подложна на настанување на акни и во овој период тој проблем може да се зголеми. При изложување на сонце акните првично се повлекуваат, меѓутоа набрзо после тоа стануваат уште повидливи и состојбата се влошува. Поради тоа важно е да ја припремиме акнеичната кожа при првото изложување. Треба да се користат производи кои го смалуваат и го одстрануваат вишокот на масти, а не предизвикуваат дехидратација и иритација. Неопходно е да се користат препарати со заштитен фактор за проблематична-акнична кожа кои не се масни и се богати со антиоксиданти кои содржат широк спектар на заштита од сонце како и хидрирачки препарати за подобрување на влажноста на кожата.
КАКО ВЛИЈАНИЕ ИМААТ ЛЕКАРСТВАТА ШТО ГИ ЗЕМАМЕ СЕКОЈДНЕВНО
Уште една препорака е добредојдена за сончевите денови – дел од лекарствата што ги примаме секојдневно содржат фотосензивилни материи, па затоа треба да се обрне внимание на средствата за контрацепција, за лична хигиена, на антибиотиците и на парфемите. Дури и лековите од домашната аптека, како што се маслото и лимонот можат да предизвикаат тешки изгореници и естетски оштетувања на кожата.
СОВЕТ
Сончајте се умерено за да ги избегнете последиците од прекумерното сончање. Важно е да се придржувате на основните правила изложувајте се на сонце кога сончевите зраци не се јаки, односно избегнувајте го периодот од 10 до 16 часот. Од количеството на темен пигмент (меланин) во вашата кожа зависи колку долго треба да останете на сонце. Ако се работи за лица со светол тен, очи и коса, претерано изложување на сонце може да доведе до настанување на изгореници. Лица кои имаат повеќе бемки по телото треба да бидат многу внимателни. Опасни се сметаат и двата спектра на сончеви зраци инфрацрвени кои предизвикуваат црвенило и изгореници, а можат да предизвикаат и промена на бемките, ултравиолетово познат како провокатор на меланомот. Затоа е важно да се заштитиме при појава на првите сончеви зраци, а со тоа ќе се заштитиме од подоцнежните негативни влијанија кои неповолно и штетно би влијаеле на Вашата кожа.
Д-р Тања Бурјакоска
Спец. Дерматолог
Ординација Д-р Анчевски
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Дали јадете овесна каша или мусли за појадок: треба да ја знаете разликата

Овесот или муслито често се првиот избор за здрав појадок, но постојат важни разлики меѓу нив.
Овесот е интегрално зрно кое е богато со растителни влакна и е корисно за здравјето на срцето и регулирањето на телесната тежина.
Муслито, од друга страна, е мешавина од овес, јаткасти плодови, семки и суво овошје, кое обезбедува повеќе хранливи материи и долготрајна енергија, но може да содржи повеќе шеќер и калории, во зависност од состојките.
Што точно е овес, а што е мусли?
Овесот доаѓа од растението avena sativa и е природно без глутен (освен ако не е контаминиран за време на обработката). Тој е богат со растителни влакна и протеини, што помага да се чувствувате сити подолго време и го поддржува здравјето на срцето.
Достапно е во неколку форми – исечено (најмалку преработено), валано (често се користи за каша) и инстант (брзо се подготвува, но повеќе се преработува).
Мусли е мешавина од овесни снегулки, јаткасти плодови, семки и суво овошје. Не се пече и обично не содржи додадени шеќери или масла, што го прави поздрава алтернатива.
Овесната каша е подобра за чувство на ситост бидејќи има повеќе влакна и протеини, додека мусли нуди поразновиден избор на хранливи материи, но понекогаш и повеќе калории.
Влијание врз шеќерот во крвта
Овесната каша има низок гликемиски индекс – околу 55 – што значи дека се вари бавно и помага да се одржи стабилно ниво на шеќер во крвта. Ова го прави одличен избор за луѓе со дијабетес, особено ако е сечкан или овесна каша.
Гликемискиот индекс на мусли зависи од составот. Незасладените мешавини со цел овес и јаткасти плодови имаат умерен гликемиски индекс, но индустриските верзии често содржат додадени шеќери и засладено суво овошје, што го зголемува гликемискиот индекс.
Студија објавена во Британскиот журнал за исхрана наведува дека сечканата овесна каша има гликемиски индекс од околу 53, овесната каша околу 56, а инстант овесната каша до 75. Гликемискиот индекс на мусли обично се движи помеѓу 40 и 55.
Предности на овесот
Овесот е богат со бета-глукан – растворливо влакно кое ги намалува нивоата на лош холестерол.
Исто така, го подобрува варењето на храната, спречува запек и промовира подолго чувство на ситост, олеснувајќи ја контролата на телесната тежина. Бавно ослободува гликоза во крвта, што е особено корисно за луѓето со дијабетес.
Предности на мусли
Поради својот состав, мусли е одличен извор на витамини, минерали и антиоксиданси. Јаткастите плодови и семките обезбедуваат здрави масти, вклучувајќи омега-3 масни киселини, кои се важни за здравјето на срцето и мозокот.
Муслите обезбедуваат избалансирана комбинација од јаглехидрати, протеини и масти – совршени за долготрајна енергија.
На што да внимавате?
Кога станува збор за овес, внимавајте на инстант верзиите – тие често се преработени и содржат додаден шеќер. Изберете обичен, цел овес без адитиви.
Кога станува збор за мусли, проверете дали има додаден шеќер, чоколадо или премногу сушено овошје. Овие состојки ја зголемуваат содржината на калории. Најдобро е да изберете незасладен мусли со природни состојки.
Кој е подобар за слабеење?
Ако вашата цел е да ослабете, овесот е подобар избор бидејќи содржи помалку калории и шеќер. Ако претпочитате мусли, изберете домашни или незасладени варијанти со повеќе јаткасти плодови и семки.
Како да ги направите уште поздрави?
Можете да подготвите овесна каша како каша со семки од чиа и бобинки или да додадете путер од бадеми и банана. Измешајте мусли со незасладен јогурт и додадете свежо овошје за природна сладост.
Кога да изберете овесна каша, а кога мусли?
Изберете овесна каша кога сакате едноставен појадок со малку шеќер и богат со растителни влакна – одлична е за контрола на апетитот и шеќерот во крвта.
Муслито е идеално ако ви е потребен побогат и поразновиден појадок што ќе ви даде дополнителна енергија за време на активен ден.
фото: принтскрин
Забава
(Видео) Најнапорниот тренинг кој трае само 5 минути и го активира целото тело

Пет минути – можеме да се справиме со тоа, нели? Па… овој тренинг ќе ве натера да ги преиспитате вашите граници!
За само 5 минути, осум интензивни вежби ја тестираат вашата сила, кондиција и издржливост. Крај на изговорите како „Немам време“ – ова е брутална, но супер ефикасна рутина.
Како функционира?
Секоја вежба трае 30 секунди.
Ако имате сила, повторете го целиот сет.
Скоро и да нема одмор – максимум 5 секунди помеѓу вежбите.
Целта: да се зголеми срцевиот ритам, да се активира метаболизмот и да се ослободи енергија.
Вежби:
Thrusters – Фокус на стомачните мускули, издишувајте додека ги кревате теговите. Цел: 15 повторувања.
Box jumps – За поголем предизвик, ставете ги рацете зад главата. Скокни до кутијата + контрола на дишењето = полн погодок.
Push ups – Држете го јадрото стегнато и правете ја вежбата полека, со стабилен ритам.
Mountain climbers – Кога напорот се зголемува, клучно е да се фокусирате на правилното дишење.
Row со тегови – Ги активира грбот, рамената и рацете – сè што сакаме во една вежба.
Веслачка машина – Цел: 80–100 метри за 30 секунди. Брзина и фокус!
Squat jumps – Слично на box jumps, фокус на дишењето и силно јадро. Ако сакате полесна варијација, класичните чучњеви се тука.
Ball slams – Искористете ја целата ваша сила, ослободете се од секојдневниот стрес и напнатост – чиста терапија во движење.
Пет минути, осум вежби, нула изговори. Ако сакате интензивен тренинг што го ангажира целото ваше тело, ова е рутината за вас. За оние кои сакаат да се потат, ова е вистински предизвик – но ќе се чувствувате моќно, полни со енергија и подготвени за сè што носи денот!
фото: принтскрин
Забава
Направете три домашни маски за коса за да ја обновите: вратете ги мекоста и сјајот

Пробајте три едноставни домашни маски направени од авокадо, алое вера и банана кои го враќаат сјајот, цврстината и мекоста на косата исушена од сонцето и морето.
Сонцето, солта од морето и хлорот од базенот можат многу брзо да ја исушат косата, правејќи ја кршлива и без сјај. Особено во текот на летото, косата ја губи влажноста, а природните заштитни масла се мијат, правејќи ја косата груба на допир и потешка за стилизирање.
За да ја вратите еластичноста, мекоста и здравиот изглед, важно е повремено да ја негувате косата со третмани за длабинско регенерирање. Природните маски се одличен избор бидејќи не содржат груби хемикалии, туку содржат хранливи материи кои продираат во влакното.
Еве три едноставни рецепти што можете да ги направите дома, со состојки што веројатно веќе ги имате. Ако сакате да ѝ дадете дополнителна заштита, погледнете ги овие совети.
1. Хранлива маска од авокадо
Состојки:
1 зрело авокадо
1 лажичка маслиново масло
1 лажичка мед
1 јајце
Постапка:
Изгмечете го авокадото, потоа додадете го маслиновото масло, медот и јајцето. Мешајте додека не добиете мазна смеса. Нанесете ја маската рамномерно на косата од коренот до врвовите.
Оставете да делува околу 20 минути, а потоа исплакнете со топла вода.
Зошто е добро?
Авокадото е богато со витамини Е и Б, кои ја негуваат вашата коса и ја враќаат нејзината еластичност. Маслиновото масло длабински ја хидрира, додека медот ја задржува влагата. Јајцата се природен извор на протеини, неопходни за зајакнување и обновување на оштетената коса.
2. Маска од алое вера
Оваа маска ја прави вашата коса мазна, хидрирана и го поттикнува растот на косата.
Состојки:
1 лист од алое вера
1 лажичка бадемово масло
Постапка:
Исечете еден лист од алое вера по должина, извадете го гелот и ситно исечкајте. Додадете бадемово масло и добро измешајте. Нанесете ја смесата на косата и завиткајте ја главата во пластична фолија или капа за туширање. Оставете да делува околу 20 минути, а потоа исплакнете со топла вода.
Зошто е добра?
Алое верата длабински го хидрира скалпот, ја намалува иритацијата и првутот, а благодарение на своите ензими и витамини, го поттикнува побрзиот раст на косата. Бадемовото масло е богато со витамин Е, што ја прави косата помека и посјајна.
3. Маска од банана
Состојки:
1 голема зрела банана
1 лажичка мед
Постапка:
Изгмечете една банана и измешајте ја со мед додека не добиете мазна смеса слична на пире. Нанесете ја маската на косата и оставете ја да делува 20 минути, а потоа исплакнете со топла вода.
Зошто е добра?
Бананата содржи природни шеќери, калиум и витамини кои ја омекнуваат косата и спречуваат кршење. Медот помага да се задржи влагата во косата, така што косата останува хидрирана и свиленкаста.
фото: принтскрин