Здравје
Повеќе влакнеста храна во младоста, помал ризик од ракот на дојката во перименопаузата

Обемното истражување на американските научници покажало дека ризикот од заболување на ракот на дојката кај жените кои како тинејџерки во исхраната внесувале продукти богати со растителни влакна, како што се овошните и зеленчуковите плодови, е помал за 24 отсто, пишува порталот LiveScience.
Првпат врз основа на толку обемно истражување втемелено на податоците собирани 20 години, утврдено е дека изгледите дека кај девојчиња и адолесцентки кои на возраст меѓу 12 и 19 години консумирале поголеми количества продукти со растителни влакна, особено овошје и зеленчук, во подоцната животна возраст развиваат рак на дојката за 24 отсто помалку во однос на оние чијашто исхрана била сиромашна со влакнести продукти.
„Резултатите од истражувањето би требало да ги поттикнат тинејџерките исхраната да ја збогатат со овошје и зеленчук“, советуваат експертите со појаснување дека станува збор за ефектот на влакната врз нивото на естрогенот во организмот на жената. Во периодот на перименопаузата, во текот на кој женското тело врши природна транзиција кон трајната неплодност или мено паузата, нивото на естроген забрзано се намалува, што влијае врз потенцијалниот развој на карциномот на дојката.
Истражувањето, во коешто особено се фокусирале на адолесцентскиот период, го спровеле Мријам Фарвид и нејзините колеги од школата Чан за јавно здравје при универзитетот Харвард. Во периодот од 1991 до 2011 година ги следеле податоците за повеќе од 90.500 жени на возраст меѓу 27 и 44 години. Испитаниците на прашалникот за прехранбените навики одговарале на секои четири години, а научниците се концентрирале особено на периодот кога оделе во средно училиште. Податоците ги заокружиле со информацијата за телесната маса, семејната анамнеза кога станува збор за ракот на дојката, ја земале предвид расата, податоците за менструалниот циклус, консумирањето алкохол и многубројни други податоци.
Храна богата со растителни влакна се мешунките, особено црвениот грав, грашок и леќа, целите зрна од житарки, овошјето и зелениот зеленчук, како спанаќ, зелена салата и брокула…. /крај/мф/сн
Извор: Макфакс
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Колку протеини треба да јадете за да ослабите

Протеините често се нарекуваат градежен блок на животот, но тие исто така играат голема улога во губењето на тежината.
Ако се обидувате да ослабете, можете да го олесните процесот со консумирање многу протеини за да го регулирате метаболизмот и да го зголемите чувството на ситост.
Како протеините помагаат во губењето на тежината?
Зголемувањето и губењето на тежината, едноставно кажано, се одредуваат според рамнотежата помеѓу калориите што ги внесувате и калориите што ги согорувате. Иако броењето калории е еден популарен начин за ограничување на внесот, фокусирањето на протеини исто така може да функционира.
Протеините го поттикнуваат чувството на ситост
Протеините нè прават да се чувствуваме посити од јаглехидратите и мастите. Исхраната со повеќе протеини може да ги зголеми нивоата на хормоните што го потиснуваат апетитот GLP-1, пептид II и холецистокинин и може да го намали хормонот грелин што го зголемува гладот.
„Протеините се познати по својот квалитет на ситост, со други зборови, нивната способност да ве натераат да се чувствувате (и да останете) сити пред следниот оброк. Ова се должи на одредени хормони што се ослободуваат како одговор на протеините во вашата исхрана, кои му сигнализираат на вашиот мозок дека сте сити“, вели Витни Линсенмаер, доцент по исхрана и диететика на Универзитетот Сент Луис, за Everyday Health.
Протеините помагаат во забрзувањето на метаболизмот
Протеините имаат поголем термички ефект од другите макронутриенти како јаглехидратите и мастите, што значи дека можат да користат повеќе калории од вашето тело за варење и метаболизам.
Протеините се разградуваат подолго време, што бара повеќе енергија за обработка и апсорпција.
Варењето на протеините согорува 20 до 30 проценти од калориите, во споредба со 5 до 10 проценти за јаглехидратите и 0 до 3 проценти за мастите. Затоа, здравата количина на протеини во исхраната може да го забрза метаболизмот и да го поддржи регулирањето на телесната тежина.
Го регулира шеќерот во крвта
„Повисокиот внес на протеини може да помогне во подобрувањето на нивото на шеќер во крвта кога го компензира внесот на јаглехидрати, особено рафинираните јаглехидрати“, вели Линсенмер.
Исхраната богата со протеини и растителни влакна може да го поттикне чувството на ситост и да го забави зголемувањето на нивото на гликоза во крвта.
Кога се чувствувате сити, поголема е веројатноста да избегнете прејадување, што може да ја подобри чувствителноста на инсулин и да ги намали нивоата на гликоза во крвта. Исхраната со висока содржина на протеини го зголемува лачењето на хормони кои можат да ја подобрат чувствителноста на инсулин кај луѓе со дебелина и предијабетес.
Како да ги пресметате вашите потреби за протеини?
Можете да ги пресметате вашите потреби за протеини почнувајќи од вашата целна тежина и работејќи наназад. Ако сакате да се спуштите на 63 килограми на пример, се препорачува да јадете меѓу 64 и 127 грама протеини дневно, при што поголема количина е соодветна за луѓето кои почесто вежбаат.
Ако броите калории за да ослабете, се препорачува 10 до 35 проценти од дневниот внес на калории да доаѓа од извори на протеини. Сепак, кога станува збор за губење на тежината, Линсенмер препорачува да се стремиме кон повисокиот крај од тој опсег, пишува Everyday Health.
Забава
Дали сакате да јадете повеќе и да ослабете: и тоа е можно со овој трик

Чувството на ситост е важно кога се држиме до диети за слабеење – тоа гарантира дека ќе се држиме до новата диета и ќе успееме да ги постигнеме нашите цели. Сепак, тоа чувство не е лесно да се постигне ако не знаете што всушност треба да јадете.
Консумирањето големи количини храна со ниска калорична содржина може да биде паметна стратегија. Наместо преработена храна со многу сол, шеќер и нездрави масти, потребно е да се свртиме кон интегрална храна, како што се овошје и зеленчук со висока содржина на вода и голема количина на прехранбени влакна.
Ова е практична и ефикасна стратегија за губење на тежината и одржување на здрава тежина на долг рок, истакнуваат експертите. Кога јадете нискокалорична интегрална храна во поголеми количини, тоа ќе ве засити, а воедно ќе ви обезбеди витамини, минерали и други хранливи материи важни за здравјето.
Нискокалорична храна што може да се јаде во поголеми количини
100 грама чипс имаат околу 535 калории. Истата количина свежа краставица, тиквичка или зелена салата има само околу 15 до 20 калории. Тоа е огромна разлика, која можете да ја искористите во ваша корист. Ако го намалите дневниот внес на храна за 500 калории, ќе губите околу еден килограм неделно на здрав начин.
Што треба да јадете, прашувате? Вклучете зелен лиснат зеленчук како што се кељ, зелка и спанаќ во вашето мени. Зголемете го внесот на свежи краставици, тиквички, пиперки, целер, домати, како и брокула, карфиол и бриселско зелје.
Засладете се со шумско овошје како што се боровинки, јагоди, малини и капини. Јадете агруми како мандарини, портокали и грејпфрути и уживајте во вкусна лубеница.
Не ја правете оваа грешка
Ако го наполните чинијата само со нискокалорично овошје и зеленчук, ќе останете гладни и нема да ги задоволите вашите нутритивни потреби. Не ја правете оваа грешка. Важно е да се внесуваат соодветни количини на протеини и здрави масти со секој оброк.
Небалансираната исхрана со зголемен внес на растителни влакна може да предизвика и гастроинтестинални проблеми како што се надуеност и гасови.
Доколку не сте сигурни точно која храна треба да ја јадете за здраво слабеење, консултирајте се со вашиот матичен лекар и побарајте помош од нутриционист.
Забава
Доктор Оз измисли чудотворен пијалок: изгубете 7 килограми за само 3 дена

Докторот Мехмет Оз, по потекло од Турција, стана познат по својот план за детоксикација, според кој можете да изгубите до седум килограми за само три дена.
Неговиот пијалок за слабеење се состои од мешавина од вода, зелен чај, сок од лимон, краставица, нане и кајенски пипер, и тој тврди дека е „испробан и тестиран за да му помогне на телото да се врати на вистинскиот пат со процесот на слабеење“.
Планот вклучува пиење четири или повеќе чаши детоксикациска вода за да се забрзаат резултатите додека се јаде здрава храна, а докторот тврди дека нема да чувствувате глад. Една од главните цели на детоксикацијата со вода е чистење на цревата на здрав начин.
Детоксикацијата е особено важна бидејќи многу луѓе се преоптоварени со токсини апсорбирани од остатоци од пестициди во храната, загадениот воздух и други извори.
Црниот дроб честопати не може доволно брзо да ги филтрира овие токсини, што доведува до нивно складирање во масните клетки. Како што токсините се елиминираат од телото, мастите се согоруваат побрзо. Антиоксидансите присутни во зелениот чај, исто така, можат да го забрзаат метаболизмот за 35 проценти.
Рецептот за овој моќен пијалок вклучува пет чаши ладна филтрирана вода, три чаши силен зелен чај (сварен и изладен), една средна краставица со кора исечена на парчиња, сок од половина лимон, четвртина чаша свежи листови од нане и половина лажичка кајенски пипер во прав. Сите состојки се мешаат и се оставаат во фрижидер, а се препорачува да се пие еден час пред оброците.
Покрај детоксикацијата, д-р Оз советува и придржување кон исхрана што вклучува непреработена храна, здрави масти, висококвалитетни протеини и овошје и зеленчук богати со растителни влакна и антиоксиданси за да се постигнат најдобри резултати во процесот на слабеење.
Мехмет Оз е роден на 11 јуни 1960 година во Кливленд, Охајо, САД. Иако по потекло е од Турција, тој дипломирал на Универзитетот Харвард во 1982 година и станал познат како кардиохирург.