Здравје
Производителите на месо студијата за канцерогеноста ја оценија како ‘гротескна’
Откако Светската здравствена организација (СЗО – WHO) во понеделникот објави дека преработеното, а можеби и црвеното место може да бидат поврзани со развојот на рак, претставниците на месната индустрија следните денови ги оценија ваквите заклучоци од студијата како гротескни и ја повикаа јавноста да го земе ова со доза резерва.
Меѓународната агенција за истражување н аракот (IARC), којашто дејствува во рамките на Светската здравствена организација, објави повикувајќи се на истражување која опфатило 800 судии, дека преработеното месо, како што се хреновките и шунката, ги вбројува во Групата 1 супстанции за кои има „доволно докази“ дека се поврзани со ракот, а во неа се и, меѓу другите, и тутунот и азбестот.На процената на IARC, реагираа веднаш производителите на месо. Северноамериканскиот институт за месо (NAMI) тврди дека бројните автори ги „сомлеле“ сите податоци за да добијат таков резултат. Центарот за врска на меснопреработувачката индустрија на Европската унија смета дека е „несоодветно кој и да е фактор изолирано да се разгледува како ризичен за зголемувањето на развојот на ракот“. „Тоа е комплексно прашање кое може да зависи од многубројни други фактори, како што се возраста, генетиката, режимот на исхрана, околината и животниот стил“, се наведува во реакцијата на центарот.Во Франција, којашто е најголем европски производител на говедско место, FNSЕA кој е најголем синдикат на вработените во земјоделието, одговори дека дури „и доколку претераното консумирање месо не е нешто што треба да се поддржи“, можно е да се јаде месо, доколку се комбинира со зеленчук „и се оствари урамнотежена исхрана“.Австралија, која е меѓу најголемите светски извозници на месо, со многу кусо соопштение ги отфрли заклучоците на СЗО, а споредбата меѓу колбасите и цигарите ја нарече гротескна.Здруженијата на вегетаријанците, ги поздравија заклучоците на СЗО порачувајќи дека „животинските протеини не се добри за човекот“. Експертите нутриционисти, пак, веќе и претходно предупредуваа дека количествата се важни.„Тоа не значи дека мора да престанете да консумирате црвено месо. Но доколку го јадете многу, ќе мора да размислите за намалување на количествата“, оценува примариус Тим Кеј, епидемиолог од британскиот истражувачки центар за рак.„Опасноста од развој на рак на дебелото црево поради консумирањето преработки од месо е мала за поединци, но ризикот се зголемува со количеството изедено место“, вели др Курт Штрајф, од IARC. Агенцијата не го споредувала месото со другите супстанции во споменатата Група 1 и не тврди дека консумирањето на месо може да биде штетна како, на пример, пушењето. Во многу земји власите веќе ги повикуваат потрошувачите да го ограничат внесувањето црвено меси и месни преработки, меѓутоа од IARC истакнуваа дека постојат предупредување главно насочени на спречување на кардиоваскуларните болести и дебелината./крај/мф/сн
Извор: AFP
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Зошто понекогаш е добро да се направи пауза во процесот на слабеење?
Паузите се период кога привремено го прекинувате калорискиот дефицит и преминувате на диета што ја одржува вашата моментална тежина.
Повеќето луѓе кои се обидуваат да ослабат се фокусираат на строги диети и постојан калориски дефицит, надевајќи се на брзи резултати. Сепак, таков пристап често води до замор, губење на мотивација и откажување пред да се постигнат посакуваните цели.
Еден од најефикасните начини за одржување на мотивацијата и постигнување подобри резултати е воведување планирани паузи за време на губењето на тежината. Паузите се период кога привремено го прекинувате калорискиот дефицит и преминувате на диета што ја одржува вашата моментална тежина.
Ова му дава на телото шанса да се одмори, а метаболизмот се стабилизира, додека психолошки се регенерира. Телото не е под стрес и подоцна кога ќе продолжите со планот и програмата, има мотивација.
Паузите исто така помагаат во учењето како правилно да се одржува тежината. Многу луѓе не знаат како да јадат по диетата и често се враќаат на старите навики, што доведува до враќање на изгубената тежина. Кратките, планирани паузи му овозможуваат на телото и навиките постепено да се прилагодат на новата тежина и навиките во исхраната.
Покрај тоа, паузата од ограничувањата го намалува гладот и психолошкиот притисок, што му помага на лицето да се врати на диетата со обновена енергија и дисциплина. Паузите не се знак на слабост или откажување, туку стратешка алатка за долгорочен успех во слабеењето.
Затоа, правењето планирани паузи може да ги подобри и физиолошките и психолошките аспекти на процесот на слабеење, да го олесни постигнувањето на целите и да помогне во одржувањето на посакуваната тежина по завршувањето на диетата.
Забава
Неколку навики додека се туширате секојдневно ви ја уништуваат кожата
При секојдневно туширање, често се јавуваат проблеми со кожата како што се затегнатост, лупење, сивост или иритација, а експертите ги објаснуваат најчестите причини за ова.
Дерматолозите предупредуваат дека најголемите проблеми со кожата не доаѓаат само од силните производи, туку и од мали, повторувачки грешки кои полека ја оштетуваат заштитната бариера. Затоа е клучна правилната нега на кожата.
Експертите тврдат дека најпријатните моменти во туширањето, долгите и топлите, се и најштетни бидејќи водата над 38 степени ги раствора липидите, природните масла што ја одржуваат кожата мека и еластична.
Кога ова се случува секој ден, бариерата се истенчува, губи влага и развива препознатлива комбинација од затегнатост и чувство на „крцкање“.
Кожата потоа изгледа чиста, но е и исцрпена. Експертите советуваат да се користи млака вода, која чисти без да ја наруши природната состојба на телото. После тоа, кожата подобро ја прифаќа грижата, а сувоста на кожата исчезнува речиси преку ноќ.
Дополнително, геловите полни со парфеми, сулфати и засилувачи на пена го прават она што го прави топлата вода, односно отстрануваат повеќе отколку што е потребно. Кога на тоа ќе се додаде и секојдневната употреба на сунѓери кои механички ја тријат кожата, резултатот е потенцијална хронична иритација, која најчесто се гледа на рамената, градите, нозете и подлактиците.
Она што ѝ е потребно на вашата кожа е понежен пристап во форма на поприродни гелови и оние со минимален број состојки, без интензивни мириси.
Исто така, препорачливо е да нанесувате производи за нега на тело во првите 60 секунди по туширањето. Тогаш вашата кожа најбрзо ја губи влажноста.
Кога млекото, лосионот или маслото се нанесуваат додека кожата е влажна, се создава заштитен слој што ја одржува кожата мека во текот на целиот ден.
Дерматолозите велат дека ова е една од најбрзите промени што носи видливи резултати, особено во зима кога воздухот е сув, а кожата е почувствителна од вообичаеното.
Забава
(Видео) Најдобрата вежба за стегнат задник
Како што температурите се намалуваат и тренинзите се префрлаат од парковите во теретаните, фокусот повторно е на докажани вежби за сила и форма.
Главниот фокус, секако, се задникот и нозете. Интернетот е полн со програми за „peachy gluteus“ и силни нозе, но кога ќе се собере сè и ќе се одземе, постои една вежба која постојано се издвојува како кралица на долниот дел од телото – бугарско чучнување.
Повеќето луѓе прво помислуваат на стандардното чучнување или популарниот hip thrust кога сакаат да го активираат задникот. И да, и двата се одлични за вежбање, но не се број 1. Според многу тренери и студии, бугарско чучнување е супериорна вежба кога станува збор за активирање на мускулите на задникот, тетивите и квадрицепсите. Тоа е еднострана вежба која ги таргетира вистинските мускули, а воедно ја подобрува рамнотежата, стабилноста и симетријата на телото.
Бугарско чучнување се изведува со поставување на едното стапало на подигната површина (обично клупа) додека се прави клекнување со другото. Иако изгледа едноставно, оваа вежба брутално ги погодува мускулите и по само неколку повторувања ќе почувствувате како „горат“ – во најдобрата смисла на зборот. Може да се прави со сопствена тежина, тегови или шипка, во зависност од вашето ниво на искуство.
Она што ја издвојува оваа вежба е максималното активирање на глутеусите во долната фаза од движењето и фактот дека ја елиминира можноста посилната нога да ја „преземе“ работата на послабата, што е чест проблем кај класичните чучњеви. Покрај тоа, бидејќи бара рамнотежа и координација, ги вклучува и мускулите на јадрото, па затоа работите со повеќе мускулни групи во една вежба.
Значи, ако сакате да ги обликувате нозете и задникот, а не сакате да поминувате часови во теретана правејќи бесконечни серии, бугарско чучнување треба да биде на врвот на вашата листа. Не е најлесно, но дефинитивно е најефикасна вежба.

