Здравје
Производителите на месо студијата за канцерогеноста ја оценија како ‘гротескна’

Откако Светската здравствена организација (СЗО – WHO) во понеделникот објави дека преработеното, а можеби и црвеното место може да бидат поврзани со развојот на рак, претставниците на месната индустрија следните денови ги оценија ваквите заклучоци од студијата како гротескни и ја повикаа јавноста да го земе ова со доза резерва.
Меѓународната агенција за истражување н аракот (IARC), којашто дејствува во рамките на Светската здравствена организација, објави повикувајќи се на истражување која опфатило 800 судии, дека преработеното месо, како што се хреновките и шунката, ги вбројува во Групата 1 супстанции за кои има „доволно докази“ дека се поврзани со ракот, а во неа се и, меѓу другите, и тутунот и азбестот.На процената на IARC, реагираа веднаш производителите на месо. Северноамериканскиот институт за месо (NAMI) тврди дека бројните автори ги „сомлеле“ сите податоци за да добијат таков резултат. Центарот за врска на меснопреработувачката индустрија на Европската унија смета дека е „несоодветно кој и да е фактор изолирано да се разгледува како ризичен за зголемувањето на развојот на ракот“. „Тоа е комплексно прашање кое може да зависи од многубројни други фактори, како што се возраста, генетиката, режимот на исхрана, околината и животниот стил“, се наведува во реакцијата на центарот.Во Франција, којашто е најголем европски производител на говедско место, FNSЕA кој е најголем синдикат на вработените во земјоделието, одговори дека дури „и доколку претераното консумирање месо не е нешто што треба да се поддржи“, можно е да се јаде месо, доколку се комбинира со зеленчук „и се оствари урамнотежена исхрана“.Австралија, која е меѓу најголемите светски извозници на месо, со многу кусо соопштение ги отфрли заклучоците на СЗО, а споредбата меѓу колбасите и цигарите ја нарече гротескна.Здруженијата на вегетаријанците, ги поздравија заклучоците на СЗО порачувајќи дека „животинските протеини не се добри за човекот“. Експертите нутриционисти, пак, веќе и претходно предупредуваа дека количествата се важни.„Тоа не значи дека мора да престанете да консумирате црвено месо. Но доколку го јадете многу, ќе мора да размислите за намалување на количествата“, оценува примариус Тим Кеј, епидемиолог од британскиот истражувачки центар за рак.„Опасноста од развој на рак на дебелото црево поради консумирањето преработки од месо е мала за поединци, но ризикот се зголемува со количеството изедено место“, вели др Курт Штрајф, од IARC. Агенцијата не го споредувала месото со другите супстанции во споменатата Група 1 и не тврди дека консумирањето на месо може да биде штетна како, на пример, пушењето. Во многу земји власите веќе ги повикуваат потрошувачите да го ограничат внесувањето црвено меси и месни преработки, меѓутоа од IARC истакнуваа дека постојат предупредување главно насочени на спречување на кардиоваскуларните болести и дебелината./крај/мф/сн
Извор: AFP
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Ако не сте љубител на радикални диети и тренинзи, пробајте ја оваа зелена напивка

Состојките се многу евтини, а подготовката трае само 5 минути.
Ако не сте љубител на радикални диети и тренинзи, сè што треба да направите е да промените една навика, вашата утринска, за да го забрзате метаболизмот и да ослабете. Тоа е пијалок направен од само 2 состојки – магдонос и лимон.
Оваа течност ќе му помогне на вашето тело да се ослободи од вишокот вода, да ја елиминира надуеноста, да ги разгради масните клетки, да го стимулира мочниот меур да работи подобро и да ги исфрли токсините од вашето тело.
Состојки:
– 1 лимон
– 60 г магдонос
– 60 мл вода
Подготовка:
Исцедете го сокот од лимонот и исечкајте го магдоносот. Ставете ги во чаша и прелијте ги со вода.
Примена: Секогаш пијте го овој напиток на празен стомак. Консумирајте по една чаша дневно 6 дена, потоа направете пауза од 10 дена, а потоа можете да почнете одново.
Ќе забележите резултати по само еден месец.
Забава
Трик од 60 секунди ќе ви помогне да го изгубите вишокот на стомакот, а има многу придобивки

Дали знаевте дека постои 60-секунден ритуал кој може да ви помогне да го израмните стомакот, да го подобрите расположението и генерално да станете поотпорни – сè пред да го испиете првиот голтка кафе?
Звучи одлично што можете да постигнете толку многу за 60 секунди, нели? Не, не е смути од суперхрана или некој прескап гаџет. Тајната е во стандарден дел од опремата во секоја бања. Тоа е вашиот туш. Или поточно, ладна вода. Овој едноставен, но моќен „трик“ е познат како терапија со ладна вода. Бесплатен е, достапен за сите и изненадувачки ефикасен.
Зошто функционираат туширањата со ладна вода (и што вели науката)
Изложеноста на студ се користи со векови за подобрување на здравјето и отпорноста, а современите истражувања конечно го докажуваат тоа. Докажано е дека туширањата со ладна вода имаат следниве придобивки:
– Активираат кафеави масти, кои помагаат во согорувањето калории и регулирањето на телесната температура
– го намалува воспалението во телото (главен фактор што придонесува за стареење и хронични заболувања)
– ги зголемува нивоата на допамин за 250 проценти – хемикалија во мозокот што ја подобрува благосостојбата и фокусот
– го намалува кортизолот, хормонот на стрес, и промовира мирно, стабилно расположение
– го зајакнува имунитетот со стимулирање на лимфниот систем
Накратко, ладната вода го раздвижува вашето тело на најдобар можен начин. Ве буди, ментално и метаболички. Исто така, го тренира вашиот нервен систем подобро да се справува со стресот. Затоа е толку моќна за луѓе кои се справуваат со анксиозност или прегорување. Го учи вашето тело како брзо да се опорави и да остане здраво.
Предизвик со ладен туш
Пред да почнете да паничите и да замислувате ледени бањи, знајте дека не мора постојано и подолг временски период да се изложувате на екстремен студ за да ги искористите придобивките од ладните тушеви. Препорачливо е да започнете со таканаречениот предизвик со ладен туш – нежен, без стрес вовед за секојдневните луѓе кои сакаат да се чувствуваат подобро, и тоа многу брзо.
Еве како да го направите тоа:
Започнете полека – На крајот од вообичаеното туширање со топла вода, преминете на ладна вода само 30 секунди. Фокусирајте се на длабоко дишење. Можеби малку ќе врескате, но тоа е нормално. Постепено зголемувајте го времето на туширање – по три до пет дена, зголемете го времето на туширање со ладна вода на 60 секунди. Ќе бидете изненадени колку брзо вашето тело се адаптира.
Опуштете се целосно – конечно, обидете се да се истуширате целосно со ладна вода, од почеток до крај. Утрото е идеално, бидејќи ќе ве остави да се чувствувате енергично во текот на целиот ден.
Бонус совет: Комбинирајте ладен туш со утринска сончева светлина за природно зголемување на вашиот ритам на кортизол и подобро расположение во текот на денот.
Забава
Паста диета: можете да изгубите 3 килограми за само 5 дена

Диетата со шпагети трае само пет дена и ви овозможува да изгубите до три килограми. Кога избирате тестенини, обидете се да ги изберете оние од цело зрно, кои се особено богати со хранливи материи и витамини.
Ден 1.
Појадок: парче леб намачкано со крем сирење, украсено со киви одозгора.
Ручек: варени шпагети (70 г), за сосот користете половина кромид, 2 домати и 150 грама печурки на пареа и зачинете сè со лута пиперка.
Вечера: тестенини (70 г), пиперка (3 парчиња), 2 домати и малку рендано сирење.
Ден 2.
Појадок: чаша јогурт (1,5% масленост) со две лажици овесни снегулки и половина јаболко.
Ручек: сварете 70 грама тестенини, со 1 лажица доматен сос и тиквички.
Вечера: топли тестенини (40 г), 1 домат, маслинки, 3 млади кромиди и 40 г сирење. Зачинете со маслиново масло и сок од лимон.
Ден 3.
Појадок: овошна салата од мандарина, 1/2 јаболко, киви и 1/4 банана.
Ручек: шпагети (70 г), сос од 3-4 домати, грашок и 1 морков.
Вечера: 70 г сварени тестенини со сос (2 лажици доматно пире и малку кромид).
Ден 4.
Појадок: тост со сирење и парче киви.
Ручек: сварете 70 грама тестенини, послужете со 150 г варен зеленчук (грав, моркови, грашок, карфиол). Посипете со рендано сирење.
Вечера: шпагети (70 г), 1 краставица, портокал за десерт.
Ден 5.
Појадок: јогурт и јаболко.
Ручек: Сварете тестенини (70 г), додадете малку брокула (150 г), додадете рендано сирење, лук и пипер.
Вечера: 40 г тестенини со сирење, 4 маслинки и домати. Зачинете со 1 лажичка маслиново масло, сок од лимон и пипер.