Здравје
САД: Причината за зараза со бактеријата CRE се контаминирани медицински инструменти

Заразата со супербактеријата, од која починаа двајца пациенти, отпорна на антибиотици во медицинскиот центар „Роналд Реган“ при американскиот Универзитет UCLA е поврзана со контаминирани медицински инструменти, предупреди Американската агенција за храна и лекови (FDA).
Предупредувањето беше објавено откако медицинскиот центар „Роналд Реган“ обајви во средата дека 179 пациенти биле изложени на бактеријата CRE, поради контаминираните ендоскопи. За седум е потврдено дека се заразиле, од кои две лица починаа. Освен овие, во текот на 2013 и на 2014 година други 135 лица се заразиле со оваа бактерија во други американски болници, соопшти FDA, а и тие случаи најверојатно се поврзани со лошо дезинфицирани ендоскопи.
CRE е смртоносна резистентна ентеробактерија, отпорна дури и на последната линија антибиотици, а нејзината смртност кај заразените изнесува 50 отсто. Се шири преку директен контакт, на пример со лошо дезинфицирани медицински инструменти. Првпат CRE беше откриена во една американска болница во 2001 година, а до 2013 година се проширила во болниците во 46 од 50-те американски сојузни држави. Американскиот центар за контрола и превенција на болестите (CDC) ја нарекува „бактерија од кошмарите“.
Ендоскопот кој е „виновникот“ за последните случаи на заразување се користи за прегледи при заболувања на панкреасот. Околу половина милион Американци секоја година минуваат низ оваа постапка, велат од FDA. Во соопштението, универзитетот UCLA истакнува дека редовно и во согласност со инструкциите на производителот ги дезинфицирала ендоскопите, но дека по откривањето на бактеријата додала и нови построги процедури.
Експертите за јавно здравје за појавата на резистентните бактерии ги обвинуваат лекарите коишто препишуваат непотребни антибиотици, како и пациентите коишто ги земаат на своја рака. Здравствените организации предупредуваат дека светот без координирана акција „ќе тргне кон постантибиотски период во кој обичните инфекции и помалите повреди коишто со децении се лекувале, повторно ќе станат смртоносни“./крај/мф/сн
Извор: Reuters
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Дали јадете овесна каша или мусли за појадок: треба да ја знаете разликата

Овесот или муслито често се првиот избор за здрав појадок, но постојат важни разлики меѓу нив.
Овесот е интегрално зрно кое е богато со растителни влакна и е корисно за здравјето на срцето и регулирањето на телесната тежина.
Муслито, од друга страна, е мешавина од овес, јаткасти плодови, семки и суво овошје, кое обезбедува повеќе хранливи материи и долготрајна енергија, но може да содржи повеќе шеќер и калории, во зависност од состојките.
Што точно е овес, а што е мусли?
Овесот доаѓа од растението avena sativa и е природно без глутен (освен ако не е контаминиран за време на обработката). Тој е богат со растителни влакна и протеини, што помага да се чувствувате сити подолго време и го поддржува здравјето на срцето.
Достапно е во неколку форми – исечено (најмалку преработено), валано (често се користи за каша) и инстант (брзо се подготвува, но повеќе се преработува).
Мусли е мешавина од овесни снегулки, јаткасти плодови, семки и суво овошје. Не се пече и обично не содржи додадени шеќери или масла, што го прави поздрава алтернатива.
Овесната каша е подобра за чувство на ситост бидејќи има повеќе влакна и протеини, додека мусли нуди поразновиден избор на хранливи материи, но понекогаш и повеќе калории.
Влијание врз шеќерот во крвта
Овесната каша има низок гликемиски индекс – околу 55 – што значи дека се вари бавно и помага да се одржи стабилно ниво на шеќер во крвта. Ова го прави одличен избор за луѓе со дијабетес, особено ако е сечкан или овесна каша.
Гликемискиот индекс на мусли зависи од составот. Незасладените мешавини со цел овес и јаткасти плодови имаат умерен гликемиски индекс, но индустриските верзии често содржат додадени шеќери и засладено суво овошје, што го зголемува гликемискиот индекс.
Студија објавена во Британскиот журнал за исхрана наведува дека сечканата овесна каша има гликемиски индекс од околу 53, овесната каша околу 56, а инстант овесната каша до 75. Гликемискиот индекс на мусли обично се движи помеѓу 40 и 55.
Предности на овесот
Овесот е богат со бета-глукан – растворливо влакно кое ги намалува нивоата на лош холестерол.
Исто така, го подобрува варењето на храната, спречува запек и промовира подолго чувство на ситост, олеснувајќи ја контролата на телесната тежина. Бавно ослободува гликоза во крвта, што е особено корисно за луѓето со дијабетес.
Предности на мусли
Поради својот состав, мусли е одличен извор на витамини, минерали и антиоксиданси. Јаткастите плодови и семките обезбедуваат здрави масти, вклучувајќи омега-3 масни киселини, кои се важни за здравјето на срцето и мозокот.
Муслите обезбедуваат избалансирана комбинација од јаглехидрати, протеини и масти – совршени за долготрајна енергија.
На што да внимавате?
Кога станува збор за овес, внимавајте на инстант верзиите – тие често се преработени и содржат додаден шеќер. Изберете обичен, цел овес без адитиви.
Кога станува збор за мусли, проверете дали има додаден шеќер, чоколадо или премногу сушено овошје. Овие состојки ја зголемуваат содржината на калории. Најдобро е да изберете незасладен мусли со природни состојки.
Кој е подобар за слабеење?
Ако вашата цел е да ослабете, овесот е подобар избор бидејќи содржи помалку калории и шеќер. Ако претпочитате мусли, изберете домашни или незасладени варијанти со повеќе јаткасти плодови и семки.
Како да ги направите уште поздрави?
Можете да подготвите овесна каша како каша со семки од чиа и бобинки или да додадете путер од бадеми и банана. Измешајте мусли со незасладен јогурт и додадете свежо овошје за природна сладост.
Кога да изберете овесна каша, а кога мусли?
Изберете овесна каша кога сакате едноставен појадок со малку шеќер и богат со растителни влакна – одлична е за контрола на апетитот и шеќерот во крвта.
Муслито е идеално ако ви е потребен побогат и поразновиден појадок што ќе ви даде дополнителна енергија за време на активен ден.
фото: принтскрин
Забава
(Видео) Најнапорниот тренинг кој трае само 5 минути и го активира целото тело

Пет минути – можеме да се справиме со тоа, нели? Па… овој тренинг ќе ве натера да ги преиспитате вашите граници!
За само 5 минути, осум интензивни вежби ја тестираат вашата сила, кондиција и издржливост. Крај на изговорите како „Немам време“ – ова е брутална, но супер ефикасна рутина.
Како функционира?
Секоја вежба трае 30 секунди.
Ако имате сила, повторете го целиот сет.
Скоро и да нема одмор – максимум 5 секунди помеѓу вежбите.
Целта: да се зголеми срцевиот ритам, да се активира метаболизмот и да се ослободи енергија.
Вежби:
Thrusters – Фокус на стомачните мускули, издишувајте додека ги кревате теговите. Цел: 15 повторувања.
Box jumps – За поголем предизвик, ставете ги рацете зад главата. Скокни до кутијата + контрола на дишењето = полн погодок.
Push ups – Држете го јадрото стегнато и правете ја вежбата полека, со стабилен ритам.
Mountain climbers – Кога напорот се зголемува, клучно е да се фокусирате на правилното дишење.
Row со тегови – Ги активира грбот, рамената и рацете – сè што сакаме во една вежба.
Веслачка машина – Цел: 80–100 метри за 30 секунди. Брзина и фокус!
Squat jumps – Слично на box jumps, фокус на дишењето и силно јадро. Ако сакате полесна варијација, класичните чучњеви се тука.
Ball slams – Искористете ја целата ваша сила, ослободете се од секојдневниот стрес и напнатост – чиста терапија во движење.
Пет минути, осум вежби, нула изговори. Ако сакате интензивен тренинг што го ангажира целото ваше тело, ова е рутината за вас. За оние кои сакаат да се потат, ова е вистински предизвик – но ќе се чувствувате моќно, полни со енергија и подготвени за сè што носи денот!
фото: принтскрин
Забава
Направете три домашни маски за коса за да ја обновите: вратете ги мекоста и сјајот

Пробајте три едноставни домашни маски направени од авокадо, алое вера и банана кои го враќаат сјајот, цврстината и мекоста на косата исушена од сонцето и морето.
Сонцето, солта од морето и хлорот од базенот можат многу брзо да ја исушат косата, правејќи ја кршлива и без сјај. Особено во текот на летото, косата ја губи влажноста, а природните заштитни масла се мијат, правејќи ја косата груба на допир и потешка за стилизирање.
За да ја вратите еластичноста, мекоста и здравиот изглед, важно е повремено да ја негувате косата со третмани за длабинско регенерирање. Природните маски се одличен избор бидејќи не содржат груби хемикалии, туку содржат хранливи материи кои продираат во влакното.
Еве три едноставни рецепти што можете да ги направите дома, со состојки што веројатно веќе ги имате. Ако сакате да ѝ дадете дополнителна заштита, погледнете ги овие совети.
1. Хранлива маска од авокадо
Состојки:
1 зрело авокадо
1 лажичка маслиново масло
1 лажичка мед
1 јајце
Постапка:
Изгмечете го авокадото, потоа додадете го маслиновото масло, медот и јајцето. Мешајте додека не добиете мазна смеса. Нанесете ја маската рамномерно на косата од коренот до врвовите.
Оставете да делува околу 20 минути, а потоа исплакнете со топла вода.
Зошто е добро?
Авокадото е богато со витамини Е и Б, кои ја негуваат вашата коса и ја враќаат нејзината еластичност. Маслиновото масло длабински ја хидрира, додека медот ја задржува влагата. Јајцата се природен извор на протеини, неопходни за зајакнување и обновување на оштетената коса.
2. Маска од алое вера
Оваа маска ја прави вашата коса мазна, хидрирана и го поттикнува растот на косата.
Состојки:
1 лист од алое вера
1 лажичка бадемово масло
Постапка:
Исечете еден лист од алое вера по должина, извадете го гелот и ситно исечкајте. Додадете бадемово масло и добро измешајте. Нанесете ја смесата на косата и завиткајте ја главата во пластична фолија или капа за туширање. Оставете да делува околу 20 минути, а потоа исплакнете со топла вода.
Зошто е добра?
Алое верата длабински го хидрира скалпот, ја намалува иритацијата и првутот, а благодарение на своите ензими и витамини, го поттикнува побрзиот раст на косата. Бадемовото масло е богато со витамин Е, што ја прави косата помека и посјајна.
3. Маска од банана
Состојки:
1 голема зрела банана
1 лажичка мед
Постапка:
Изгмечете една банана и измешајте ја со мед додека не добиете мазна смеса слична на пире. Нанесете ја маската на косата и оставете ја да делува 20 минути, а потоа исплакнете со топла вода.
Зошто е добра?
Бананата содржи природни шеќери, калиум и витамини кои ја омекнуваат косата и спречуваат кршење. Медот помага да се задржи влагата во косата, така што косата останува хидрирана и свиленкаста.
фото: принтскрин