Здравје
СЗО: Отпорноста на бактериите на антибиотиците сите нé загрозува

Сé поголемата отпорност на антибиотиците претставува „извонредно голема опасност за глобалното здравје во светот“, предупреди извршната директорка на Светската здравствена организација (СЗО – WHO), Маргарет Чан, која изнесувајќи ги резултатите од првата анкета спроведена меѓу населението во 12 земји за овој проблем.
Отпорноста на антибиотиците достигнала „извонредно опасно ниво во сите делови на светот“, предупреди директорката на СЗО, додавајќи дека секој во одреден момент во некој дел од светот може да биде заразен со бактерија отпорна на познатите лекови.
Резистентноста на антибиотиците или антибиорезистенцијата се развива кога одредена бактерија мутира и станува во толкава мерка тврдокорна, односно отпорна на сите антибиотици кои се користат во лекувањето на некоја зараза, што ниеден од нив не успева ефикасно да ја реши, се наведува во појаснувањето на СЗО.
Таквиот тренд е поврзан со премногу честото земање антибиотици или нивното погрешно употребување. Но речиси половината од испитаниците во анкетата спроведена во 12 земји, поточно 44 отсто од нив, погрешно верува дека отпорноста на антибиотиците се развиваат само кај лица кои ги злоупотребуваат земањата тие видови лекови. Две третини од испитаниците сметаат дека пациентите кои антибиотиците ги земаат исклучиво која им ги препишува лекар, не се во никаква опасност од споменатите видови зараза.
„Кој и да е, во кој и да е момент во која и да е земја може да се зарази со бактерија отпорна на антибиотици“, се истакнува во соопштението на СЗО кој од 16-ти до 22-ри ноември ја одржува првата „Светска недела на правилно користење на антибиотиците“.
Во април годинава СЗО изрази жалење поради тоа што здравствените служби во светото не прават доволно кога станува збор за употребата на антибиотиците, што оди во прилог на сé поголемата отпорноста на нив, па дури резултира и со смртни исходи дури и во случаи кога станува збор за блести кои вообичаено релативно лесно се лекуваат.
„Еден од најголемите здравствени предизвици на XXI век ќе има глобални промени во однесувањето и ставовите на поединците и општествата“, кога станува збор за овој проблем, вели др Кеиџи Фукуда, специјалната претставничка на главната директорка на СЗО за антимикробска отпорност.
За да биде постигнато тоа, СЗО има намера да ги едуцира поединците и општеството, да им претстави точни информации и да ги поттикнува на промена на размислувањата за ова прашање.
Анкетата на СЗО покажала и дека три четвртини од испитаниците веруваат дека отпорноста на антибиотиците се развива кога на нив отпорен ќе стане организмот, но организацијата предупредува дека на антибиотиците стануваат отпорни бактериите, а не човековите суштества или животни. Нивното ширење, коешто сé почесто бега од контрола, причина за инфекции коишто тешко се лекуваат.
За да се стави крај на оваа појава, СЗО препорачува земање антибиотици исклучиво кога ќе ги препише лекар, сугерира пропишаната терапија лекови да се потроши до крајот, без разлика на тоа дали настапило здравствено подобрување во лекувањето, пациентите никога да не ги земаат антибиотиците преостанати од претходните лекувања, како и дека овој вид лекови никогаш самоиницијативно да се споделува со други лица./крај/мф/сн
Извор: WHO
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Ги брише брчките подобро од колагенот: продукт од кујната е тајно оружје против стареењето

Во светот на нега на кожата, видовме се. Од едноставни навлажнувачки лосиони до екстремни третмани – има еден тон чудни и прекрасни производи за убавина од кои можете да изберете.
Сега се тврди дека изненадувачки зеленчук може да биде најдоброто тајно оружје против стареењето, особено кај постарите од 30 години.
Станува збор за кромид кој благодарение на импресивната содржина на витамин Ц и сулфур создава уникатна комбинација во борбата против брчките. Сулфурот, одговорен за остриот мирис на кромидот, има потенцијал да го зголеми производството на колаген во нашето тело – протеин кој е особено изобилен во нашата кожа. Меѓутоа, по триесеттата година, нашите природни нивоа на колаген почнуваат да се намалуваат, што доведува до брчки и фини линии. Како добар извор на витамин Ц, кромидот може да го поддржи градењето и одржувањето на колагенот.
Експертите исто така сугерираат дека бакарот, манганот и цинкот се три други хемикалии кои ја менуваат играта и можат да го зголемат производството на колаген. Тиквата и брокулата се меѓу намирниците кои се особено пофалени за ова.
Различни студии препорачуваат и козметички производи базирани на колаген за борба против брчките, но изборот на вистинскиот може да направи разлика. Самиот колаген е голема молекула која не може да навлезе во површинскиот слој на кожата освен ако не е во форма на „хидролизиран колаген“. Се состои од многу помали фрагменти кои се занимаваат со видливи знаци на стареење однадвор, но сепак не можат длабоко да навлезат во составот на кремите и маските.
Експертите претходно објаснија: „Не трошете ги парите на колагенски маски, креми и серуми, бидејќи единствената придобивка што ќе ја добиете од директно нанесување на колаген на вашата кожа е многу минимална хидратација“.
Единствените маски за лице, креми и серуми кои ефикасно делуваат се про-колагенските производи или оние кои содржат пептиди кои го засилуваат колагенот и го поддржуваат производството на колаген.
Експертите, сепак, препорачуваат да го зголемите нивото на колаген со земање додатоци. Тие побрзо се апсорбираат во крвотокот, ефикасно се борат со знаците на стареење одвнатре, а истовремено го зајакнуваат здравјето на ноктите. Други истражувања дури сугерираат дека тие можат да ја подобрат мускулната маса, иако степенот сè уште е неизвесен, пренесува „Мирор“.
Забава
(Видео) Едно движење прави чуда: овој трик од 5 секунди ги ублажува стресот и напнатоста

Понекогаш е потребно толку малку за да се чувствуваме многу подобро, а при рака секогаш имате корисна алатка за смирување. Трикот од 5 секунди ја ублажува напнатоста.
Анксиозноста е проблем на модерното време и донекаде нè погодува сите нас. Ако се чувствувате под стрес или вознемиреност, понекогаш се што треба да направите е да ја промените положбата на телото – да се чувствувате подобро и психички и физички.
Промената на нашето држење или дури и положбата на главата може да ги промени брановите на нашиот мозок и да ни помогне да го ослободиме стресот и напнатоста.
Кога чувствувате напнатост, обидете се да станете, да се истегнете или едноставно да ја навалите главата во друга насока.
Тие мали движења можат да направат голема разлика и да ви помогнат да се чувствувате посмирени и да имате поголема контрола над себе и своите емоции.
„Ова е еден трик кој ќе ве воодушеви и воодушеви, но и ќе ви помогне да се ослободите од анксиозноста. Ако сте под стрес, се чувствувате вознемирени или напнати, имате негативни емоции, само направете го ова: навалете се малку назад, погледнете нагоре, а потоа малку навалете ја главата наназад и веднаш ќе почувствувате олеснување, смиреност.
Ова функционира затоа што ги менува вашите мозочни бранови и се практикува во медитација илјадници години. И тоа е многу корисен трик, секогаш при рака кога ви треба“, советува Дејвид Филипс, мотивациски говорник.
Забава
Диета што ги убива мастите, а на многумина не им се допаѓа: позната актерка изгледа прекрасно во своите 60-ти поради овој начин на исхрана

Прославената актерка Гвинет Палтроу (52), освен што воодушевува со својот изглед и улоги, лансира и своја линија на козметички производи, со што уште појасно покажува колку ѝ е важна младоста.
Според Social Diary, урамнотежената исхрана и вежбањето ја одржуваат нејзината совршена фигура, а особено интересно е нејзиното мени.
Имено, Гвинет со години следи макробиотска диета заснована на течна храна. Актерката јаде многу органски житни зрна, свеж зеленчук, а повремено јаде и органска риба или живина, најмногу до 50 грама, но не како оброк, туку во супа или чорба.
Вештачките шеќери и преработената храна за неа се минато, а кога се во прашање млечните производи, козјото млеко е дозволено.
На секои два часа таа внесува многу течности, вода, билни чаеви, свежо цедени сокови од овошје и зеленчук, напивки од бобинки, супи.
Кога станува збор за зеленчукот, најмногу се препорачуваат моркови, цвекло, тиквички и домати, а многу е важно храната да биде пасирана, зготвена или блендирана.
Сепак, диетата никогаш не е доволна доколку нема физичка активност, па Гвинет тренира петпати неделно по 45 минути, а обожава и јога. За почеток, можете да тренирате двапати неделно ако ова темпо е пребрзо за вас.