Здравје
Улогата на хијалуронот за здрава кожа и за ремоделирање
Повеќето од функциите на кожата можат да му се припишат на молекуларниот состав на нејзиниот екстрацелуларен матрикс, а особено на биолошките особини на една од нејзините главни компоненти – хијалуронската киселина.
Речиси половината од хијалуронот во нашето тело е распореден во епидермисот и дермисот каде фибробластите, кератиноцитите, ендотелните клетки го синтетизираат во различни молекуларни тежини 50.000 до 2.000.000 kD. Различните класи на хијалурон покреваат различни клеточни одговори и метаболички реакции вклучувајќи ги и адхезијата на кератиноцитите во епидермот.
Во епидермисот, хијалуронот кој има негативно полнење, е локализиран во екстрацелуларниот матрикс каде формира хидрофилна мрежа која врши функција на транспортирање и дистрибуција на нутритиенти и метаболити до кератиноцитите, меланоцитите, Лангхансовите клетки. Овие функции припаѓаат на нискомолекуларната класа на хијалурон и допринесуваат за одржување на кутаната хомеостаза ули ткн хидро ефект.
На сличен начин, во дермисот, високо-молекуларниот хијалурон преку комплексна интеракција со главните молекули на екстрацелуларниот матрикс (протеогликани, гликопротеини, седум различни типови на колаген) играат централна улога во одржување на структурната стабилност.
Хијалуронот ја конзервира и ја сортира водата и метаболитите на целиот матрикс, а со самото тоа регулира пластичност, деформабилност на клетките на матриксот функционирјќи како физиолошки експандер кој овозможува лифтиноф ефект на кожата. Нормалниот механизам одговорен за стареење потенциран од егзогени фактори (радијација, УВ зрачење, стрес) и од ендогени фактори (лекови, хемискиагенси, услови врзани за метаболички дисфункции како дијабет) низ времето го менува присуството и соодносот на хијалурон во кожата.
Врвна естетика со нехируршки техники
Оттука е идејата за употреба на филерите кои содржат хијалурон како основа за реѓуванс и ремоделирање на лице, врат, раце, со инфилтрација на раствори на хијалурон кои го регенерираат трофичкиот ефект на епидермисот и го моделираат дермисот на сигурен и природен начин.
Производите кои содржат хијалурон сé повеќе се со различна намена: оние кои се наменети за површинско хидрирање, а процедурата е позната како мезотерапија, потоа пополнување брчки и длабоко пополнување односно биомоделирање.
Филерите најчесто се користат за корекција на назолабилајни брчки, глабела, околу очи, а при последните две индикации може да се изведе процедура со ботокс, а потоа докорегирање со филери. Многу често филерите се користат за реѓуванс на врат, пополнување уста и длабоко ремоделирање односно кутано-субкутана апликација на филерот со која се постигнува ефект на нехируршки лифтинг на регии како јаболкници, образна регија, субментална регија.
Филерите имаат многугодишен развој во кој се вклучени тимови на експерти на полето на медицинската естетика. Создадени се меки крос линк гелови за корекција на брчки и посебни формулации на стабилна крос – линк хијалуронска киселина обвиткана дополнително со партикли на хијалурон која има за функција да постигне волумен со исклучителни естетски резултати. Ефектот трае од 12 до 18 месеци. Нон крос-линк геловите се наменети за кожна рејувенација и мезотераписки третмани.
„Овие процедури секогаш треба да ги изведува лекар специјалист од областа на дерматологијата, кој добил сертификат за ракување со филери, ботокс, мезотерапија. Лекарот дерматолог е најдобро да изготви индивидуална шема според состојбата на лицето на секој пациент посебно“, порачува Д-р Анета Кокалевска Петрушевска, специјалист дерматолог од „Ординација Д-р Анчевски“.
Пристапот на рејувенација дава најдобри резулатати со користење на комбинации на техники, согласно возраста, состојбата на лицето и длабочината на брчките.
Меѓу 20 и 30 години луѓето имаат малку брчки кои најчесто се резултат на сончево оштетување. Третманите може да вклучат, мезотерапија, јонтофореза, ласерски третмани. Меѓу 30 и 40 години брчките стануваат динамички и се видливи кога луѓето се смеат или гестикулираат. Поктрај употреба на горенаведените процедури овие брчки се корегираат со ботокс или филери.
Во 50-те години, пак, брчките се статички, односно се видливи и без гестикулации. Комбинациите на третмани вклучуваат редовно односно еднаш месечно употреба на пилинзи, мезотерапија и пакет ласерски третман. Ботоксот се аплицира на чело, околу очи и глабеларно но понекогаш е потребна докорекција со филери. Филерите покрај назолабијално се аплицираат и длабоко субдермално со контекст на ремоделирање и добивање волумен.
Кај лица со повеќе од 60 години, лицето веќе не е мазно, односно се појавуваат и брчки на образниот дел. Во опција е и хируршки лифтинг или ремоделирање и волумизирање со длабоки филери со три до пет процедури и редовна апликација на ботокс. Многу е важно, додава др Кокалевска Петрушевска, да не се прекинат пилинзите, ласерските третмани и мезотерапија, за да се одржува лицето во тонус.
Според неа, трендот во последно време е да се задржи младешкиот изглед на кожата, а тоа да изгледа природно и да не е пренагласено. За постигнување на ваков изглед грижата за кожата и нејзините потреби да биде во согласност со возраста и потребите.
Не може да се очекува ефектот од филерите, ботоксот и другите процедури да биде совршен ако со нивна употреба се започнало кога брчките се видливи и во мир односно без мимика. Хијалуронот е природна компонента на кожата и нејзиното навремено надополнување со пратење на индувидуални потреби и протоколи го дава ефектот кој сите го посакуваат забавено стареење, младешки и природен изглед и после 50-та година. За врвни резултати при употреба на филери, ботокс и други комбинации на техники потребно е: стручен тим кој поминал екстензивни тренинзи, искуство и познавање на лицевата анатомија; правилен избор на пациенти; анализа на пациентот, кои се неговите очекувања, желби, мотивација; внимателна анализа на проблемот односно индивидуалната лицева проблематика; избор на соодветен филер.
„На тој начин сме обезбедиле, брз, сигурен, лесен, ефикасен метод за разубавување и здрав изглед во исто време“, заклучува др Кокалевска Петрушевска./крај/мф/би
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Нутриционист го разби митот дали овошјето за вечера дебелее: една работа е клучна
Овошјето за вечера станува сè попопуларно, а многу луѓе го користат како дел од стратегија за детоксикација или диета, но ефикасноста на овој метод сега е доведена во прашање. Оваа алтернатива е идеален избор кога се чувствувате „тешко“, надуено или после обилен оброк, а не би требало да има спротивен ефект и да доведе до дебелеење, доколку се консумира правилно. Сепак, секогаш треба да имате на ум дека овој оброк не е комплетен или богат со хранливи материи.
Што се однесува до тоа дали оваа практика може да доведе до зголемување на телесната тежина, објаснувањето на Сандра Лорден Алварез, спортски нутриционист, е јасно:
„Јадењето само овошје за вечера може да доведе до недостаток на други есенцијални хранливи материи, како протеини и здрави масти“, кои се важни за чувството на ситост и за правилното функционирање на телото. Недостатокот на овие хранливи материи може да предизвика желба за храна следниот ден, што ќе започне циклус на прејадување кога ќе се разбудиме со желба за јадење“, вели Сандра.
Воедно, таа не потсетува на придобивките што ги нуди овошјето, наведувајќи дека е богато со витамини, минерали и влакна, но истакнува дека содржи и природни шеќери кои можат да влијаат на нивото на шеќер во крвта.
„Кога овошјето е единствената храна за вечера, особено во големи количини, може да има значително зголемување на нивото на шеќер во крвта (особено ако избраното овошје е високо со гликемиски индекс). Наглото зголемување на гликозата може да предизвика инсулински одговор кој на долг рок, може да придонесе за развој на инсулинска резистенција и други метаболички проблеми“, предупредува таа.
Нутриционистот Чарлс Орико додава: „Овошјето е здраво, но природно содржи шеќер. Самото јадење на овошје за вечера ќе предизвика скок на инсулин, а ако таа енергија не се искористи, ќе се претвори во маснотии“.
Дури и ако сакате да вклучите овошје во вечерниот оброк, нутриционистите советуваат секогаш да го комбинирате со други макронутриенти, како протеини и здрави масти. „Иако овошната вечера може да биде здрава, препорачливо е да се комбинира со друга храна која обезбедува протеини и здрави масти, како овошна салата со јогурт и јаткасти плодови. Ова ќе помогне да се одржи нивото на шеќер во крвта и да се овозможи поцелосен оброк. Исто така, ако изберете овошје со низок гликемиски индекс (како бобинки, јагоди, боровинки или јаболка), ќе го намалите порастот на нивото на шеќер во крвта“, објаснува Сандра.
Меѓутоа, ако сакате да изгубите неколку килограми, вечерите на база на протеини обично се подобра алтернатива, бидејќи, како што додава д-р Лео Серуд, „со оглед на тоа што овошјето содржи многу шеќер, може да се вклучи во исхраната, но е подобро е да го консумирате на крајот од оброкот. За да се избегне зголемување на телесната тежина, овошјето треба да биде богато со вода, влакна и што е можно помалку шеќер“.
Кога е идеално време за последниот оброк?
Прескокнувањето на вечерата исто така не е добра опција (ниту е опција за слабеење). Од друга страна, како што објаснува нутриционистката Ботикарија Гарсија во својата книга Tu cerebro tiene hambre („Вашиот мозок е гладен“), „досегашните достапни податоци сугерираат дека е препорачливо да го концентрирате најголемиот дел од внесот на храна во текот на денот и да избегнувате големи оброци доцна во денот“. Иако, како што нагласува таа, хрононутрицијата е сè уште нова област на истражување, студиите сугерираат дека доцните оброци, блиску до времето кога се ослободува мелатонин, може да го зголемат ослободувањето на холестерол и да ја намалат потрошувачката на енергија во мирување, како и толеранцијата на гликоза. Затоа, секогаш е подобро да се вечера порано.
Забава
Ана Ивановиќ секој ден пие иста напивка: ги намалува брчките и го ослободува стресот
Нејзината исхрана е богата со свежо овошје, зеленчук, житарки, протеини и јаткасти плодови.
Ана Ивановиќ (37) отсекогаш имала вита линија на која многумина ѝ завидуваат, а тоа најмногу се должи на здравиот начин на живеење што го води. Убавата Ана трипати се породи, со Бастијан Швајнштајгер има три сина, а сите велат дека никогаш не изгледала подобро.
Ана одлично се грижи за своето лице и тело, а своевремено пишуваше дека не може да замисли ден без шолја чај.
Имено, тоа е јапонскиот зелен чај во прав, кој носи многубројни придобивки за нашето тело. Поранешната тенисерка најчесто го пие ладен, а го сака затоа што го намалува стресот, а со тоа го спречува и создавањето брчки.
View this post on Instagram
„Ги сакам одличните ефекти на мача-чајот. Го намалува стресот и ги подобрува концентрацијата, меморијата и расположението“, истакна Ана еднаш.
Често на „Инстаграм“ споделува што јаде, а еднаш го покажа и својот омилен рецепт.
„Почнете ја годината со здраво јадење. Мојот омилен рецепт: брокула, фалафел, аспарагус, сладок компир, елда или кафеав ориз, црвена зелка, ‘рдоква, краставица и зелена салата како основа. Додадете ги омилените додатоци и уживајте во оброкот“, напиша тогаш Ана.
Нејзината исхрана е богата со свежо овошје, зеленчук, житарки, протеини и јаткасти плодови, а сака да го почне денот со еден од омилените појадок.
„Здравјето е богатство. Никогаш не сум верувала во диети, туку во квалитетна исхрана“, изјави убавата поранешна тенисерка.
Забава
Дерматолозите предупредуваат: овие два продукта го забрзуваат стареењето на кожата и предизвикуваат воспалителни акни
Здравјето на кожата не е само резултат на надворешна нега, туку и на она што го внесуваме во нашите тела. Иако многумина веруваат дека добрата хидратација е клучна, адекватната, урамнотежена исхрана игра подеднакво важна улога во одржувањето на младешкиот изглед. Експертите за кожа често истакнуваат дека храната која содржи премногу шеќер, рафинирани јаглехидрати и штетни масти може сериозно да влијае на здравјето на кожата, предизвикувајќи воспаление, намалување на еластичноста и забрзување на стареењето. Овој текст дава детали за две намирници кои имаат особено негативно влијание на вашата кожа.
Путер и маргарин – скриени опасности за вашата кожа
Иако путерот и маргаринот често завршуваат на трпезата како секојдневни состојки, прекумерното консумирање може да биде штетно за вашата кожа. Многу луѓе не се свесни дека оваа храна може да предизвика сериозни последици, иако содржи корисни хранливи материи, како витамин Д и калциум.
Дерматологот д-р Елејн Ф. Кунг предупредува дека млечните производи, како путерот, може да го зголемат нивото на хормонот ИГФ-1, што доведува до помрсна кожа. Таквата кожа може да ги затне порите и да ги влоши акните. Од друга страна, маргаринот, богат со трансмасни киселини, може да го забрза процесот на стареење. Овие трансмасни киселини ја зголемуваат чувствителноста на кожата на УВ-зрачењето, кое ги оштетува колагенот и еластинот, два клучни протеина што ја одржуваат кожата цврста и еластична.
Совети за поздрава замена: Ако ви се допаѓа богатството на вкус што го дава путерот, размислете за поздрави алтернативи, како авокадо или маслиново масло. Овие опции се богати со здрави масти, кои го поддржуваат здравјето на кожата.
Слатки житарки – непријател на младешкиот изглед
Житариците кои се богати со шеќер, како оние што често се наоѓаат во инстант-појадокот и слатките колачи, може сериозно да влијаат на здравјето на вашата кожа. Високиот гликемичен индекс на овие зрна често е под влијание на нивната висока содржина на шеќер, што го активира процесот на гликација. За време на гликацијата молекулите на шеќерот се врзуваат за протеините, како колаген и еластин, создавајќи напредни финални производи на гликација (AGEs), кои ја ослабуваат структурата на кожата.
Прекумерното внесување рафиниран шеќер може да доведе до оштетување на колагенот и еластинот, што резултира со намалена еластичност и опуштена кожа. Дерматологот д-р Симран Сети советува да ги замените зашеќерените житарки со овошје, кое не само што го задоволува вашата желба за слатко туку и ја хидрира вашата кожа благодарение на високата содржина на вода и природните антиоксиданси.
Алтернатива за поздрав појадок: освен овошје, можете да се одлучите за интегрални житарки, кои имаат понизок гликемиски индекс и се богати со влакна, кои придонесуваат за здравјето на кожата и целокупната благосостојба.
Клучот за одржување на младешки изглед
Диетата што фаворизира свежа, непреработена храна и богата со витамини, минерали и здрави масти може да има огромно влијание врз здравјето на вашата кожа. Избегнувањето храна што го зголемува воспалението, како што се путерот, маргаринот и засладените житарки, може да биде првиот чекор кон одржување на младешкиот изглед и спречување на предвремено стареење. Со правилна исхрана и нега вашата кожа ќе остане сјајна, еластична и здрава.