Здравје
Улогата на хијалуронот за здрава кожа и за ремоделирање

Повеќето од функциите на кожата можат да му се припишат на молекуларниот состав на нејзиниот екстрацелуларен матрикс, а особено на биолошките особини на една од нејзините главни компоненти – хијалуронската киселина.
Речиси половината од хијалуронот во нашето тело е распореден во епидермисот и дермисот каде фибробластите, кератиноцитите, ендотелните клетки го синтетизираат во различни молекуларни тежини 50.000 до 2.000.000 kD. Различните класи на хијалурон покреваат различни клеточни одговори и метаболички реакции вклучувајќи ги и адхезијата на кератиноцитите во епидермот.
Во епидермисот, хијалуронот кој има негативно полнење, е локализиран во екстрацелуларниот матрикс каде формира хидрофилна мрежа која врши функција на транспортирање и дистрибуција на нутритиенти и метаболити до кератиноцитите, меланоцитите, Лангхансовите клетки. Овие функции припаѓаат на нискомолекуларната класа на хијалурон и допринесуваат за одржување на кутаната хомеостаза ули ткн хидро ефект.
На сличен начин, во дермисот, високо-молекуларниот хијалурон преку комплексна интеракција со главните молекули на екстрацелуларниот матрикс (протеогликани, гликопротеини, седум различни типови на колаген) играат централна улога во одржување на структурната стабилност.
Хијалуронот ја конзервира и ја сортира водата и метаболитите на целиот матрикс, а со самото тоа регулира пластичност, деформабилност на клетките на матриксот функционирјќи како физиолошки експандер кој овозможува лифтиноф ефект на кожата. Нормалниот механизам одговорен за стареење потенциран од егзогени фактори (радијација, УВ зрачење, стрес) и од ендогени фактори (лекови, хемискиагенси, услови врзани за метаболички дисфункции како дијабет) низ времето го менува присуството и соодносот на хијалурон во кожата.
Врвна естетика со нехируршки техники
Оттука е идејата за употреба на филерите кои содржат хијалурон како основа за реѓуванс и ремоделирање на лице, врат, раце, со инфилтрација на раствори на хијалурон кои го регенерираат трофичкиот ефект на епидермисот и го моделираат дермисот на сигурен и природен начин.
Производите кои содржат хијалурон сé повеќе се со различна намена: оние кои се наменети за површинско хидрирање, а процедурата е позната како мезотерапија, потоа пополнување брчки и длабоко пополнување односно биомоделирање.
Филерите најчесто се користат за корекција на назолабилајни брчки, глабела, околу очи, а при последните две индикации може да се изведе процедура со ботокс, а потоа докорегирање со филери. Многу често филерите се користат за реѓуванс на врат, пополнување уста и длабоко ремоделирање односно кутано-субкутана апликација на филерот со која се постигнува ефект на нехируршки лифтинг на регии како јаболкници, образна регија, субментална регија.
Филерите имаат многугодишен развој во кој се вклучени тимови на експерти на полето на медицинската естетика. Создадени се меки крос линк гелови за корекција на брчки и посебни формулации на стабилна крос – линк хијалуронска киселина обвиткана дополнително со партикли на хијалурон која има за функција да постигне волумен со исклучителни естетски резултати. Ефектот трае од 12 до 18 месеци. Нон крос-линк геловите се наменети за кожна рејувенација и мезотераписки третмани.
„Овие процедури секогаш треба да ги изведува лекар специјалист од областа на дерматологијата, кој добил сертификат за ракување со филери, ботокс, мезотерапија. Лекарот дерматолог е најдобро да изготви индивидуална шема според состојбата на лицето на секој пациент посебно“, порачува Д-р Анета Кокалевска Петрушевска, специјалист дерматолог од „Ординација Д-р Анчевски“.
Пристапот на рејувенација дава најдобри резулатати со користење на комбинации на техники, согласно возраста, состојбата на лицето и длабочината на брчките.
Меѓу 20 и 30 години луѓето имаат малку брчки кои најчесто се резултат на сончево оштетување. Третманите може да вклучат, мезотерапија, јонтофореза, ласерски третмани. Меѓу 30 и 40 години брчките стануваат динамички и се видливи кога луѓето се смеат или гестикулираат. Поктрај употреба на горенаведените процедури овие брчки се корегираат со ботокс или филери.
Во 50-те години, пак, брчките се статички, односно се видливи и без гестикулации. Комбинациите на третмани вклучуваат редовно односно еднаш месечно употреба на пилинзи, мезотерапија и пакет ласерски третман. Ботоксот се аплицира на чело, околу очи и глабеларно но понекогаш е потребна докорекција со филери. Филерите покрај назолабијално се аплицираат и длабоко субдермално со контекст на ремоделирање и добивање волумен.
Кај лица со повеќе од 60 години, лицето веќе не е мазно, односно се појавуваат и брчки на образниот дел. Во опција е и хируршки лифтинг или ремоделирање и волумизирање со длабоки филери со три до пет процедури и редовна апликација на ботокс. Многу е важно, додава др Кокалевска Петрушевска, да не се прекинат пилинзите, ласерските третмани и мезотерапија, за да се одржува лицето во тонус.
Според неа, трендот во последно време е да се задржи младешкиот изглед на кожата, а тоа да изгледа природно и да не е пренагласено. За постигнување на ваков изглед грижата за кожата и нејзините потреби да биде во согласност со возраста и потребите.
Не може да се очекува ефектот од филерите, ботоксот и другите процедури да биде совршен ако со нивна употреба се започнало кога брчките се видливи и во мир односно без мимика. Хијалуронот е природна компонента на кожата и нејзиното навремено надополнување со пратење на индувидуални потреби и протоколи го дава ефектот кој сите го посакуваат забавено стареење, младешки и природен изглед и после 50-та година. За врвни резултати при употреба на филери, ботокс и други комбинации на техники потребно е: стручен тим кој поминал екстензивни тренинзи, искуство и познавање на лицевата анатомија; правилен избор на пациенти; анализа на пациентот, кои се неговите очекувања, желби, мотивација; внимателна анализа на проблемот односно индивидуалната лицева проблематика; избор на соодветен филер.
„На тој начин сме обезбедиле, брз, сигурен, лесен, ефикасен метод за разубавување и здрав изглед во исто време“, заклучува др Кокалевска Петрушевска./крај/мф/би
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Колку протеини треба да јадете за да ослабите

Протеините често се нарекуваат градежен блок на животот, но тие исто така играат голема улога во губењето на тежината.
Ако се обидувате да ослабете, можете да го олесните процесот со консумирање многу протеини за да го регулирате метаболизмот и да го зголемите чувството на ситост.
Како протеините помагаат во губењето на тежината?
Зголемувањето и губењето на тежината, едноставно кажано, се одредуваат според рамнотежата помеѓу калориите што ги внесувате и калориите што ги согорувате. Иако броењето калории е еден популарен начин за ограничување на внесот, фокусирањето на протеини исто така може да функционира.
Протеините го поттикнуваат чувството на ситост
Протеините нè прават да се чувствуваме посити од јаглехидратите и мастите. Исхраната со повеќе протеини може да ги зголеми нивоата на хормоните што го потиснуваат апетитот GLP-1, пептид II и холецистокинин и може да го намали хормонот грелин што го зголемува гладот.
„Протеините се познати по својот квалитет на ситост, со други зборови, нивната способност да ве натераат да се чувствувате (и да останете) сити пред следниот оброк. Ова се должи на одредени хормони што се ослободуваат како одговор на протеините во вашата исхрана, кои му сигнализираат на вашиот мозок дека сте сити“, вели Витни Линсенмаер, доцент по исхрана и диететика на Универзитетот Сент Луис, за Everyday Health.
Протеините помагаат во забрзувањето на метаболизмот
Протеините имаат поголем термички ефект од другите макронутриенти како јаглехидратите и мастите, што значи дека можат да користат повеќе калории од вашето тело за варење и метаболизам.
Протеините се разградуваат подолго време, што бара повеќе енергија за обработка и апсорпција.
Варењето на протеините согорува 20 до 30 проценти од калориите, во споредба со 5 до 10 проценти за јаглехидратите и 0 до 3 проценти за мастите. Затоа, здравата количина на протеини во исхраната може да го забрза метаболизмот и да го поддржи регулирањето на телесната тежина.
Го регулира шеќерот во крвта
„Повисокиот внес на протеини може да помогне во подобрувањето на нивото на шеќер во крвта кога го компензира внесот на јаглехидрати, особено рафинираните јаглехидрати“, вели Линсенмер.
Исхраната богата со протеини и растителни влакна може да го поттикне чувството на ситост и да го забави зголемувањето на нивото на гликоза во крвта.
Кога се чувствувате сити, поголема е веројатноста да избегнете прејадување, што може да ја подобри чувствителноста на инсулин и да ги намали нивоата на гликоза во крвта. Исхраната со висока содржина на протеини го зголемува лачењето на хормони кои можат да ја подобрат чувствителноста на инсулин кај луѓе со дебелина и предијабетес.
Како да ги пресметате вашите потреби за протеини?
Можете да ги пресметате вашите потреби за протеини почнувајќи од вашата целна тежина и работејќи наназад. Ако сакате да се спуштите на 63 килограми на пример, се препорачува да јадете меѓу 64 и 127 грама протеини дневно, при што поголема количина е соодветна за луѓето кои почесто вежбаат.
Ако броите калории за да ослабете, се препорачува 10 до 35 проценти од дневниот внес на калории да доаѓа од извори на протеини. Сепак, кога станува збор за губење на тежината, Линсенмер препорачува да се стремиме кон повисокиот крај од тој опсег, пишува Everyday Health.
Забава
Дали сакате да јадете повеќе и да ослабете: и тоа е можно со овој трик

Чувството на ситост е важно кога се држиме до диети за слабеење – тоа гарантира дека ќе се држиме до новата диета и ќе успееме да ги постигнеме нашите цели. Сепак, тоа чувство не е лесно да се постигне ако не знаете што всушност треба да јадете.
Консумирањето големи количини храна со ниска калорична содржина може да биде паметна стратегија. Наместо преработена храна со многу сол, шеќер и нездрави масти, потребно е да се свртиме кон интегрална храна, како што се овошје и зеленчук со висока содржина на вода и голема количина на прехранбени влакна.
Ова е практична и ефикасна стратегија за губење на тежината и одржување на здрава тежина на долг рок, истакнуваат експертите. Кога јадете нискокалорична интегрална храна во поголеми количини, тоа ќе ве засити, а воедно ќе ви обезбеди витамини, минерали и други хранливи материи важни за здравјето.
Нискокалорична храна што може да се јаде во поголеми количини
100 грама чипс имаат околу 535 калории. Истата количина свежа краставица, тиквичка или зелена салата има само околу 15 до 20 калории. Тоа е огромна разлика, која можете да ја искористите во ваша корист. Ако го намалите дневниот внес на храна за 500 калории, ќе губите околу еден килограм неделно на здрав начин.
Што треба да јадете, прашувате? Вклучете зелен лиснат зеленчук како што се кељ, зелка и спанаќ во вашето мени. Зголемете го внесот на свежи краставици, тиквички, пиперки, целер, домати, како и брокула, карфиол и бриселско зелје.
Засладете се со шумско овошје како што се боровинки, јагоди, малини и капини. Јадете агруми како мандарини, портокали и грејпфрути и уживајте во вкусна лубеница.
Не ја правете оваа грешка
Ако го наполните чинијата само со нискокалорично овошје и зеленчук, ќе останете гладни и нема да ги задоволите вашите нутритивни потреби. Не ја правете оваа грешка. Важно е да се внесуваат соодветни количини на протеини и здрави масти со секој оброк.
Небалансираната исхрана со зголемен внес на растителни влакна може да предизвика и гастроинтестинални проблеми како што се надуеност и гасови.
Доколку не сте сигурни точно која храна треба да ја јадете за здраво слабеење, консултирајте се со вашиот матичен лекар и побарајте помош од нутриционист.
Забава
Доктор Оз измисли чудотворен пијалок: изгубете 7 килограми за само 3 дена

Докторот Мехмет Оз, по потекло од Турција, стана познат по својот план за детоксикација, според кој можете да изгубите до седум килограми за само три дена.
Неговиот пијалок за слабеење се состои од мешавина од вода, зелен чај, сок од лимон, краставица, нане и кајенски пипер, и тој тврди дека е „испробан и тестиран за да му помогне на телото да се врати на вистинскиот пат со процесот на слабеење“.
Планот вклучува пиење четири или повеќе чаши детоксикациска вода за да се забрзаат резултатите додека се јаде здрава храна, а докторот тврди дека нема да чувствувате глад. Една од главните цели на детоксикацијата со вода е чистење на цревата на здрав начин.
Детоксикацијата е особено важна бидејќи многу луѓе се преоптоварени со токсини апсорбирани од остатоци од пестициди во храната, загадениот воздух и други извори.
Црниот дроб честопати не може доволно брзо да ги филтрира овие токсини, што доведува до нивно складирање во масните клетки. Како што токсините се елиминираат од телото, мастите се согоруваат побрзо. Антиоксидансите присутни во зелениот чај, исто така, можат да го забрзаат метаболизмот за 35 проценти.
Рецептот за овој моќен пијалок вклучува пет чаши ладна филтрирана вода, три чаши силен зелен чај (сварен и изладен), една средна краставица со кора исечена на парчиња, сок од половина лимон, четвртина чаша свежи листови од нане и половина лажичка кајенски пипер во прав. Сите состојки се мешаат и се оставаат во фрижидер, а се препорачува да се пие еден час пред оброците.
Покрај детоксикацијата, д-р Оз советува и придржување кон исхрана што вклучува непреработена храна, здрави масти, висококвалитетни протеини и овошје и зеленчук богати со растителни влакна и антиоксиданси за да се постигнат најдобри резултати во процесот на слабеење.
Мехмет Оз е роден на 11 јуни 1960 година во Кливленд, Охајо, САД. Иако по потекло е од Турција, тој дипломирал на Универзитетот Харвард во 1982 година и станал познат како кардиохирург.