МАКФАКС

Наука

Почина Нобеловецот за медицина, Оливер Смитис

Почина Нобеловецот за медицина, Оливер Смитис

Наука

Познатиот англо-американски генетичар, добитник на Нобеловата награда за медицина, Оливер Смитис, почина во 92-та година од животот, соопшти во четвртокот Нобеловиот комитет на својата официјална страница на Twitter. Доктор на

Прочитајте го целиот напис
12.01.2017

Првите предци на ХИВ се појавиле на планетата пред половина милијарда години

Првите предци на ХИВ се појавиле на планетата пред половина милијарда години

Наука

Првите ретровируси, вклучително и „предците“ на вирусот на хумана имунодефициенција (ХИВ), се појавиле на Земјата пред околу 500 милиони години, или околу 200 до 300 милиони години прано отколку што

Прочитајте го целиот напис
10.01.2017

Вулгарните се поискрени

Вулгарните се поискрени

Наука

Луѓето кои почесто пцујат се поискрени, покажало истражувањето на меѓународна група научници чијашто студија ќе биде објавена во списанието Social Psychological and Personality Science. Стручњаците од универзитетите во Кембриџ, Маастрихт,

Прочитајте го целиот напис
09.01.2017

Неандерталците биле канибали

Неандерталците биле канибали

Наука

Длабоко во пештерите Гојет во Белгија научниците откриле докази според кои неандерталците не се хранеле само со месо од коњи и елени, туку и со месо од нивните мртви. Коски

Прочитајте го целиот напис
02.01.2017

Перуански музеј на јавноста ѝ ги приближува мозоците (фотогалерија)

Перуански музеј на јавноста ѝ ги приближува мозоците (фотогалерија)

Наука

Благодарејќи на необичниот музеј во Перу, исклучиво посветен на човековиот мозок, посетителите од непосредна близна можат да се запознаат со

Прочитајте го целиот напис
30.12.2016

Бременоста предизвикува промени во структурата и големината на делови од женскиот мозок

Бременоста предизвикува промени во структурата и големината на делови од женскиот мозок

Наука

Бременоста влијае на значителни промени во структурата и големината на одредено делови од мозокот кај жените, коишто можат да траат

Прочитајте го целиот напис
29.12.2016

Кина планира да испрати сонда на невидливата страна на Месечината

Кина планира да испрати сонда на невидливата страна на Месечината

Наука

Кина планира да го забрза развојот на вселенската индустрија и да стане првата земја што во 2018 година ќе спушти

Прочитајте го целиот напис
27.12.2016

Научниците од Чиле ги проучуваат најстарите мумии во светот

Научниците од Чиле ги проучуваат најстарите мумии во светот

Наука

  Најстарите мумифицирани тела на светот привлекоа големо внимание откако пред повеќе од 7.000 години ги оставила цивилизацијата наречена Чинчоро

Прочитајте го целиот напис
27.12.2016

Ласерското бомбардирање на Месечината помогна да се провери Ајнштајновата теорија

Ласерското бомбардирање на Месечината помогна да се провери Ајнштајновата  теорија

Наука

Набљудувањата како ласерските зраци се одразуваат од огледалата на површината на Месечината поставени од астронаутите од мисијата „Apollo“ им помогнаа

Прочитајте го целиот напис
26.12.2016

Голема соларна бура се приближува кон Земјата

Голема соларна бура се приближува кон Земјата

Наука

Американската океанска и атмосферска агенција(НОАА) објави дека кон Земјата се приближува соларна бура која се очекува до Земјината атмосфера да

Прочитајте го целиот напис
23.12.2016

Макфакс е-билтен

Email *