Контакт

Македонија

Арсовска: Информатички ИНОПАРК за искористување на потенцијалите на ИТ-индустријата и за економскo јакнење на градот

Објавено пред

Една од мерките за економски развој на Скопје е искористување на потенцијалот на ИТ-секторот преку создавање услови за работа во Скопје за ИТ-секторот. Арсовска на денешната прес-конференција ја претстави програмата за економски развој на градот и зајакнување на постојните капацитети. Првата мерка е иницирање меѓународен проект „Скопје ИНОПАРК“.

dobivaj vesti na viber

„’Скопје ИНОПАРК’ е информатичко-иновациски парк, кој ќе биде сместен во непосредна близина на градот на површина од повеќе од 7.000 квадратни метри. Наменет за научно истражување, поврзување и напредок на технолошките компании, менторирање и поддршка на стартап-претпријатија, но и за привлекување ИТ-гиганти од светот. Ефектот за градот ќе биде зголемена потреба од добро платена работната сила на пазарот на труд, вмреженост во заеднички систем (Co-working), додадена вредност преку истражувачки и развојни центри (R&D), позиционирање на Скопје како технолошки центар во Западен Балкан, но и позитивен економски ефект врз пошироката заедница“, истакна Арсовска.

Со овој проект, што го предлага Арсовска, ќе бидат искористени потенцијалите на ИТ-индустријата во Скопје, но и ќе им се овозможат на младите луѓе услови за професионален раст и можности за економско јакнење.

Мапирање на потенцијалот и капацитетите на инвестициските зони на градот Скопје е уште еден проект од програмата на Арсовска за економско јакнење на градот. Со овој проект ќе се зголеми ефикасноста при промоција на зоните и ќе се определат нови потенцијални подрачја за инвеститори, особено во општините во кои има деловно опкружување погодно за претприемаштво и нови можности за инвестиции.

„Ова ќе претставува и зголемен потенцијал за развој на помалку развиените населени места, како и за креирање нови работни места. Мора да се даде поддршка на постојните економски зони во градот за подобрување на инфраструктурата (комунална, сообраќајна), услугите во градот, полесни административни процедури, пристапноста во зоните и други погодности. Во соработка со општините во градот, ќе предвидиме и проектирање нови економски зони, кои ќе бидат центри на висока технологија, иновации и нови информациски достигнувања“, истакна Арсовска.

Арсовска ќе ги мобилизира сите капацитети, домашни и меѓународни експерти, стопанските комори за економски развој на градот, со цел решенија за малите и средните претпријатија, но и развој на локални политики за привлекување странски инвеститори.

„Во малите и средните претпријатија во Македонија се вработени над 80 % од лицата вработени во приватниот сектор. На овие претпријатија треба да им овозможиме едноставни комунални и инфраструктурни решенија, но и нови форми за поддршка за самовработување на младите претприемачи. Ќе се изработи стратегија и акциски план, со кој ќе се предвидат правците за развој на нови форми на соработка во насока на привлекување странски инвеститори и обезбедување соработка со домашни компании и пласман на нивните производи на светските пазари. Со организирање годишни деловни форуми Скопје ќе се промовира како инвестициска дестинација“, додаде Арсовска.

Арсовска уште дополни дека новата градска власт ќе им даде поддршка на жените менаџери со градење политики за родова рамноправност во администрацијата, квалитетно родово и одговорно буџетирање, како и финансиска поддршка за почнување нови бизниси.

„И кога зборуваме за економијата, на Скопје му недостига скопскиот саем. Саемот беше препознатлив по многубројни саемски манифестации, културни настани и општествени случувања. Ќе иницираме постапки за обезбедување нов објект за скопски саем. Само така Скопје ќе биде модерен град. Со издржани проекти, брзи и сигурни решенија“, потенцира Арсовска

Македонија

Судски совет му врати на Пендаровски по критиките: Тоа се нивни видувања

Објавено пред

Критиките од претседателот Стево Пендаровски, за новоизбраниот претседател на Судски совет, Сашко Георгиев се само негови видувања. Според Георгиев, укажувањата од шефот на државата дека Судски совет се избрука – се само нивна констатација. Тој само се согласува дека има простор и за критики.

dobivaj vesti na viber

„Ќе потенцирам дека во однос на некои изјави на еве релевантни фактори ќе истакнам дека тоа се нивни видувања, односно во делот на политички видувања не навлегуваме, тоа е нивно право со нивна констатација. Ние како Судски совет вчера имавме соопштение, тоа произлезе од колегиум каде дискутиравме по однос на ваквите состојби и го кажавме тоа што го имавме како заклучок на работен колегиум. Морам да потенцирам дека ги слушавме сите овие дискусии, и ќе потенцирам дека ние сме тука да работиме согласно закон“, рече Георгиев.

Според него, како Судски совет, ќе бараат одговорност од судиите.

„Од страна на изнесените критики во делот на состојбите, во добар дел се согласуваме како состојби каде имаме простор за критика, ќе ги спомнам само добар дел од познатите сензитивни предмети од СЈО каде што факт е дека завршница во добар дел се уште нема. И тука сме да работиме на тој дел, тоа е стар проблем кој што веќе неколку време се провлекува каде што општа состојба е перцепцијата дека имаме проблем во тој дел, каде имаме застој, односно немаме конкретна завршница. Тука сме ако Судски совет да дискутираме за тоа, да работиме, да бараме одговорности од судиите од тој дел, согласно законот, а од друга страна критиките изнесени и од амбасадорите со некој дел како нивно видување се согласуваме, дека владеењето на правото пред се мора да функционира, да работи на тој дел советот“, вети Георгиев.

Прикажи повеќе...

Македонија

Јаневски до Арсовска: Добивте покачување над 70 илјади денари, земате плата над 2.500 евра, не работите ништо и донесовте банкрот

Објавено пред

„Дали Вие знаете да одговорите директно на прашање? Некогаш? Кратко и јасно со ‘да’ или ‘не’. Дали Градот е блокиран? Да или не, толку. Дали ќе ни ги дадете картичките, дали ќе ни ја дадете информацијата, да или не? Само што добивте понуда и решение за меморандум за соработка, првиот Ваш одговор е нека ни прати директорот. Значи, тој пак да биде крив. Пак некој друг е одговорен, само не Вие. Пак некој друг да ја заврши Вашата работа, само не Вие“, нагласи Филип Јаневски, советник во Советот на Град Скопје од коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ.

dobivaj vesti na viber

Јаневски ѝ порача на градоначалничката на град Скопје да пребара во македонскиот речник што значат зборовите транспарентност и отчетност.

„Вие сте транспарентни? Па понетранспарентен градоначалник јас немам видено откако сум роден. Јас мислев нема полош градоначалник од Вашиот претходник, ама сум се излажал“, рече советникот.

Јаневски укажа дека Арсовска ја избрале речиси 120.000 граѓани за да ги реши проблемите на градот, кои ги создале нејзините претходници, но, за жал, таа само повеќе ја влошила состојбата.

„Вие велевте јас не сум политичар, јас сум менаџер, ова ли е тоа менаџерство? Вака ли Вие менаџирате“, ја запраша тој Арсовска.

„Сметате дека ние 45 советници не заслужуваме не знам колкави паушали? Вие знаете колкава плата земате? Тукушто добивте покачување на платата пред еден месец од 78 %. Сигурно земате над 2.500 евра. А ниту одговарате на прашања ниту ништо. Знаете кој Ве вработува Вас? Граѓаните! Тоа е исто како јас на работа да земам плата од сопственикот на фирмата и кога ќе ми се јават и ме прашаат нешто поврзано со работата, јас да не им одговорам ниту на менаџерот, ниту на директорот, ниту на сопственикот“, нагласи советникот.

„Вас граѓаните Ве прашуваат или лично или преку нас советниците, кои сме нивни легитимни претставници, Вас Ве прашуваат до каде е ова, до каде е она, а Вие молк. Вие напаѓате дека други се криви“, рече Јаневски.

Тој ѝ порача на Арсовска, ако има доблест, нека си поднесе оставка.

 

Прикажи повеќе...

Македонија

Намалена затворската казна на Марјан од „Доказ М”, за делот за уцените ќе се постапува одново

Објавено пред

Апелациониот суд Скопје во интерес на јавноста и медиумите информира дека донесе пресуда со која жалбата на Основното јавно обвинителство ја одби како неоснована, а жалбите на обвинетиот М. С. делумно ги уважи. Обвинетиот М. С. го осуди на единствена казна затвор во траење од (2) две години и (6) шест месеци и на глоба во износ од 5.000 евра во денарска противвредност – 308.450,00 денари.

dobivaj vesti na viber

На обвинетиот М. С. од С. му се изрекува и забрана за вршење професија, дејност или должност поврзани со кривичните дела, односно забрана да врши регистрација на домени и да се јави како регистратор или сопственик на портал за време од (6) шест години и престанок на регистрацијата на сите регистрирани домени во кои обвинетиот се јавува како сопственик на портал.

Пресудата на Основниот кривичен суд Скопје во делот за кривичното дело уцена е укината и предметот во тој дел е вратен на првостепениот суд на повторно судење од причина што првостепениот суд не ги утврдил со сигурност решителните факти кои се од влијание за правилна примена на материјалното право по однос на елементот од битието на кривичното дело уцена.

 

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија37 минути

Судски совет му врати на Пендаровски по критиките: Тоа се нивни видувања

Критиките од претседателот Стево Пендаровски, за новоизбраниот претседател на Судски совет, Сашко Георгиев се само негови видувања. Според Георгиев, укажувањата...

Македонија2 часа

Ќе одговара ли и битолчанец за претепувањето на Пендиков, новопечениот Бугарин му открил детали на обвинителот

Новопечениот Бугарин Христијан Пендиков само што дошол во Охрид отишол во Обвинителството за да направи препознавање на второто лице, кое...

Македонија2 часа

(Видео) Излезе од затвор Алими, кој ги предаде клучевите од Собранието на крвавиот четврток, го пречека Зијадин Села

Поранешниот претседател на Алијансата за Албанците, Зијадин Села, пред затворот во Идризово го пречека поранешниот обебзбедувач во Собранието Абдуљфета Алими,...

Свет3 часа

Зеленски ја претвора Украина во нов Авганистан, вели поранешниот украински премиер

Сè повеќе набљудувачи повлекуваат паралели помеѓу хаосот и уништувањето што го преплавија Авганистан за време на 20-годишната војна и окупација...

Македонија4 часа

Ковачевски – Лајчак: Северна Македонија е докажан фактор на стабилност во регионот

Премиерот Димитар Ковачевски денеска во Братислава оствари средба со специјалниот претставник на Европската Унија за Западен Балкан, Мирослав Лајчак. Ковачевски...

Топ4 часа

Загинатиот во сообраќајната несреќа кај Штип има 62 години, двајцата повредени се во болница – МВР со детали за смртоносниот судир

Тешка сообраќајна несреќа се случи вчера на експресниот пат Штип – Кочани, при што животот го загуби едно лице. Од МВР...

Македонија4 часа

(Видео) Трипуновски: Млад кромид и пиперки со пестициди пуштени во промет, граѓаните јадат небезбедна храна

МЗШВ и АХВ свесно пуштиле во промет зеленчук во кој има присуство на пестициди, вели претседателот на Комисијата за земјоделство,...

Регион4 часа

(Видео) Москва: Белград има право да врати ограничен број полицајци и војници во Косово

Белград има право да врати ограничен број свои полицајци и војници во Косово, изјави денеска рускиот амбасадор во меѓународните организации...

Македонија5 часа

Битиќи: Зеленчукот поевтини 40 отсто во однос на замрзнатите цени, затоа ги одмрзнуваме

Од четврток зеленчукот нема да има замрзната цена. Мерката за замрзнување на цените донесена за да се спречат големи поскапувања...

Регион5 часа

Вучиќ се сретна со амбасадорите на квинтата: „Се надевам дека ќе успеете да го вразумите Курти да ги повлече своите сили“

Претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ, се сретна со амбасадорите на земјите од квинтата – Соединетите Американски Држави, Велика Британија,...

Македонија7 часа

Пендиков се врати во Охрид, ќе сведочи

Секретарот на згаснатиот бугарски клуб „Цар Борис Трети“, Христијан Пендиков, утрово се појави во Охрид за да даде исказ пред...

Регион7 часа

НАТО го осуди непровоцираниот напад врз мировните трупи на Косово

НАТО остро го осуди непровоцираниот напад во кој беа повредени најмалку триесетина мировници – иако медиумите шпекулираат со бројка од...

Македонија8 часа

УКИМ денеска избира ректор

На 28 факултети и институти во состав на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) денеска ќе се спроведат избори за...

Свет8 часа

(Видео) Пукање на шеталиште на Флорида: девет лица повредени

Девет лица беа застрелани, меѓу кои и едногодишно дете, за време на судир меѓу две групи на Флорида, соопштија официјални...

Регион8 часа

Курти: Протестите во Косово се под директива на официјален Белград

Претседателот на владата на Косово, Албин Курти, оцени дека на северот од Косово не се одржани организирани мирни собири, туку...

Регион8 часа

На северот од Косово утрово мирно, во општините има зголемено присуството на КФОР

Утрово е мирно на северот од Косово. Во општините Зубин Поток, Звечан и Лепосавиќ во текот на ноќта немаше инциденти,...

Европа8 часа

(Видео) Гори Москва: напад на главниот град на Русија

Андреј Воробјов, гувернер на Московската област, на комуникациската платформа „Телеграм“ изјави дека неколку дронови биле соборени додека се приближувале до...

Македонија23 часа

Камења паднале врз турист од Полска на Матка, пренесен е во болница

Денеска е повреден 45-годишен турист од Полска. Бил удрен од еден камен од одронот кај Матка, по што веднаш, со...

Македонија24 часа

(Видео) Не се плаши од Спасовски, но Пендаровски сега не размислува за втор претседателски мандат

Претседателот на државата Стево Пендаровски чиј мандат истекува следната година, во овој момент не размислува за втор мандат. Одговарајќи на...

Македонија1 ден

(Видео) Пендаровски ќе ги потпише законите за „Бехтел и Енка“, 60-часовна работна недела нема во указите што ги добил

Претседателот Стево Пендаровски ќе ги потпише предложените измени на законите за олеснување на проектот за „Бехтел и Енка“, кои Собранието...