Забава
Ќерката на Анџелина Џоли и Бред Пит официјално се откажа од презимето на татко ѝ
Ќерката на Анџелина Џоли и Бред Пит, 18-годишната Шајло, официјално се откажа од презимето на својот татко, пишува ТМЗ. Отсега па натаму нејзиното име е само Шајло Џоли.
Во мај Шајло поднела барање легално да се откаже од презимето на својот славен татко откога тоа неофицијално го сториле и нејзините сестри Захара и Вивиен. Но, поради грешка во судот, постапката траеше подолго, па рочиштето беше одложено во јули. Вчера, се одржа ново рочиште и Шајло официјално го смени презимето во Џоли.
Шајло неодамна објави во „Њујорк тајмс“ дека се откажува од презимето на својот татко. Според законот во Калифорнија, лицето што го менува своето име мора да го објави барањето во локален дневен весник. Во исто време, тоa е првото дете на Бред Пит и Анџелина Џоли што се откажа од врската со својот татко на суд.
Пит со години нема никаков контакт со синовите Медокс и Пакс. Наводно, Џоли поднела барање за развод токму поради конфликтот на актерот со Медокс во приватен авион, кој потоа сакал да ја брани својата мајка.
Според медиумите, Анџелина Џоли поведе постапка за развод од Бред Пит во 2016 година. Анџелина ги наведе непомирливите разлики како причина за барање развод и веднаш побара целосно старателство над децата. Тогаш нејзиниот адвокат Роберт Офер во изјава рече дека „одлуката на актерката е донесена за здравјето на семејството“. Бред изјави дека разводот го растажил, но сакал да ја заштити приватноста на своите деца.
Разводот на крајот беше финализиран во 2019 година бидејќи дополнителните детали полека излегуваа. Излегува дека парот цело време бил во интензивна битка за старателство. Бред барал заедничко старателство над децата наспроти инсистирањето на Анџелина на единствено старателство, со тоа што тој имал само права за посета.
Се вели дека двојката постигнала спогодба во 2018 година кога адвокатката на Анџелина, Саманта Бли де Жан, за „Ројтерс“ изјавила дека „договорот за старателство бил постигнат пред неколку недели и потпишан од двете страни и од судијата“. Сепак, правната битка продолжи до ден-денес со разни пресврти.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Сопругата на словенечкиот премиер е мисица и активистка, со својот стил повторно го привлече вниманието, гласајќи на референдумот
Сопругата на словенечкиот премиер Роберт Голоб, поранешната мисица Тина Габер, го привлече вниманието кога двајцата денес заедно гласаа на референдумот за асистирано самоубиство. Габер се појави во едноставна црна комбинација со елегантен светлобеж капут.
Голоб и Габер се венчаа на 6 септември 2025 година, на интимна церемонија во Струњан, со присуство на блиски пријатели и семејство. Врската ја потврдија во 2023 година и оттогаш повремено се појавуваат заедно на настани, иако приватноста ја чуваат внимателно.
Тина Габер е позната од 2008 година кога ја освои титулата Miss Hawaiian Tropic Slovenia. Студирала социологија, а подоцна станала водителка, инфлуенсерка и активистка за правата на животните и заштита на животната средина. Изградила имиџ што ги спојува модата, ангажираноста и здравиот стил на живот.
Прочитај и: Сопругата на словенечкиот премиер за свадбата: „На гостите им ги одзедовме мобилните телефони“
Забава
(Видео) Ставил камера во машината за миење садови – реакциите: „Чао, пријатно, од сега ќе перам на рака“
Кратко јутуб видео предизвика лавина реакции кога стана јасно што точно се случува во машината за садови додека работи. Каналот @povsadventures одлучи да го сними целиот процес одвнатре и да ја открие тајната на циклусот на миење.
Авторот поставил светло и камера внатре, ја наполнал машината со садови, додал капсула, ја затворил и го снимил целиот циклус. „Како и многумина, и јас се прашував што точно се случува внатре“, објасни тој.
Сè изгледало нормално – додека не се појавила жолто-кафена вода.
На почетокот, видеото покажува како млазовите вода прскаат низ машината и садовите постепено се чистат. Но, вниманието на гледачите го привлече бојата на водата – течноста станала кафено-жолта, што предизвика шок и многу прашања.
Во коментарите се појавиле различни теории:
– дека бојата доаѓа од капсулата за миење,
– дека причината може да биде железо или манган во водата,
– или дека машината е неиспавна и не ја исфрла водата како што треба.
Интернет реакциите беа бујни и духовити. Некои корисници се пошегуваа:
„Брат му ја поврзал машината со септичката јама.“
„Фала што ми покажа зошто е најдобро да се мие на рака.“
Други беа искрено загрижени:
„По ова, не сум сигурен дали садовите навистина се чисти.“
„Добро е што не сум единствениот шокиран од кафената вода.“
Се јави и лице кое тврди дека работело како инсталатор на вакви апарати:
„Пред машината да се вклучи, се гледа како стои кафена вода на дното – тоа не е нормално. Или ова е направено за реакции, или машината е расипана и не ја исфрла водата.“
Забава
Високопреработената храна ги загрозува сите главни органи
Високо преработената храна ги оштетува сите главни органи на човечкото тело и претставува сериозна закана за глобалното здравје, според најголемиот светски преглед на истражувања објавени во списанието „Лансет“.
Високо преработената храна која, според „Гардијан“, денес сè повеќе ја заменува свежата храна во исхраната на децата и возрасните на сите континенти, е поврзана со зголемен ризик од неколку здравствени проблеми, вклучувајќи дебелина, дијабетес тип 2, срцеви заболувања и депресија.
Ненадејното зголемување на потрошувачката на високо преработената храна низ целиот свет ги охрабри корпорациите да користат агресивни методи за зголемување на продажбата, да манипулираат со научната дебата и да доведат до спречување на регулација, според студијата.
Серија од три научни трудови наведува дека милиони луѓе сè повеќе консумираат производи како што се готови оброци, житарки, протеински плочки, газирани пијалоци и брза храна.
Во САД и Велика Британија, повеќе од половина од просечната исхрана се состои од производи од високо преработената храна која за некои, особено помладите и посиромашните жители, сочинува до 80 проценти од исхраната.
Преглед на 104 долгорочни студии покажа дека 92 студии забележале зголемен ризик од хронични заболувања и предвремена смрт кај лица кои консумираат високо преработената храна.
Првиот труд во оваа серија покажува дека високо преработената храна ги оштетува сите главни органи. Луѓето не се биолошки прилагодени за нивната потрошувачка.
фото: ЕПА

