Забава
Најскапите специјалитети во светот

Веб страницата Finances Online објави листа на најскапите специјалитети во светот.
Еве на кои јадења богаташите издвојуваат илјадници долари:
1. Дванаесет плодови од првиот род манго во Бризбејн се продадени на аукција за 50.000 долари, односно 4.166 долари по парче.
2. Фритата од јастог тешка половина килограм со кавијар се продава по цена од илјада долари во ресторанот „Norma’s“ во Њујорк.
3. Сирење од магарешко млеко што се продава во Засавица, Србија чини илјада евра по килограм, а за негово правење се потребни 25 литри млеко.
4. Леб во пекарницата „Hobbs House“ во Костволдс, Англија. чини 35 долари по парче. Високата цена ова печиво ја должи на 55 години стариот рецепт за кисело тесто.
5. Алмас, редок кавијар, кој се продава по цена од 25.000 долари. Се служи во 24 каратна златна лименка. Достапна е и мала лименка за 1.250 долари, а се служи во „Caviar House & Prunier“ во Лондон.
6. Ребрата „Wagyu“ се добиваат од специјално одгледувани крави од Хиого во Јапонија. Овие крави добиваат дури и масажа, за распоредот на масното ткиво и кртината да бидат слични на шарите на мермерот. Ребрата се добиваат по цена од 2.800 долари во ресторанот „Craftsteak“ во Њујорк.
7. Супата „Anqi pho“ од ресторанот „Tiato“ во Санта Моника чини 5.000 долари по порција. Се прави од јунешко, бел тартуф, рачно берен грав и тестении од ретко сино месо од јастог.
8. „The bacon bling“ сендвичот може да го купите по цена од 235 долари во Шелтенхем во Англија. Се прави од специфична ретка сланина, црни тартуфи, масло од тартуфи, златни листови и шафран.
9. Најскапо парче торта е тоа од свадбената торта на војвотката и војводата од Виндзор од 1937 година кое на аукција во Њујорк е продаено за 29.900 долари.
10. Шафранот е најскап зачин во светот што се добива од исушени толчници од цветот шафран. За половина килограм од овој зачин се потребни 75.000 цветови, а чини две илјади долари.
11. Салатата „Florette sea adn earth“ во хотелот „Hempel“ во Лондон чини 1.013 долари, а се прави од белуга, рендани тартуфи, компир со златни листови, месо од рак и јастог, како и 30 години стар балсамико оцет.
12. Златно суши во Манила на Филипини чини 2.700 долари. Се прави од 24-каратни златни листови со 0,2 каратни дијаманти сервирано со бисери од дрвото Микомото.
13. Чоколаден сладолед „The Frrrozen Haute“ што се служи во ресторанот „Serendipity 3“ во Њујорк чини 25.000 долари. Се прави од осум плодови какао, пет грама 23-каратно злато што се јаде, се сервира во златен пехар со бели дијаманти и златна лажица, што после десертот може да ја земете дома.
14. Ибериска шунка што може да се купи во Лондон. Се продава во парчиња од седум килограми и се прави од свињи хранети со природни корења, чие месо се суши три години. Со шунката добивате и ДНК сертификат, секако, ако сте подготвени да платите 2.682 долари.
15. Печурките тартуфи се едни од омилените состојки на луксузните специјалитети. Еден килограм чини 3.000 долари./крај/мф/сд
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Ставете алуминиумска фолија во замрзнувач и конечно решете го проблемот што ве мачи со години

Алуминиумската фолија е предмет кој е корисен на многу начини во домаќинството, практично феномен на модерната ера во домаќинството. Но, дали знаевте дека користењето алуминиумска фолија во замрзнувачот може да биде одличен начин да заштедите пари? Овој метод вреди да се испроба веднаш.
Колку е поголема количината мраз во замрзнувачот, толку повеќе енергија троши овој важен уред и бара редовно одржување. Во секој дом постои пакување алуминиумска фолија, во форма на практична цевка, која е неопходен сојузник на домаќинките во кујната. Нејзината корисност не лежи само во зачувувањето на храната, што е можеби нејзината главна намена. Фолијата може да задоволи и многу други потреби и да претставува добра алтернатива во секојдневните непредвидени ситуации.
Производителите објаснуваат дека обете страни на фолијата имаат иста функција. Меѓутоа, ако имаме намера да ја користиме на најдобар начин и ако ја користиме во рерна, мора да имаме предвид дека сјајната страна на фолијата апсорбира повеќе топлина, бидејќи рефлектира повеќе светлина.
Затоа, препорачливо е сјајната страна да биде одвнатре, а мат страната однадвор при готвење. Кога станува збор за пакување храна, употребата е ирелевантна, иако сјајната страна има тенденција да биде однадвор, што веројатно е повеќе естетски проблем отколку било што друго. Но, двете страни на фолијата ја вршат истата работа за готвење, замрзнување и конзервирање на храната. Нема функционална разлика.
Сепак, се чини дека алуминиумската фолија има уште една неочекувана функција, особено кога се става во фрижидер или замрзнувач. Одмрзнувањето на замрзнувачот е една од најсложените задачи што ги бара овој апарат за најдобро да се зачува храната. Но, покрај тоа, одмрзнувањето на замрзнувачот гарантира помала потрошувачка на електрична енергија.
За замрзнувачот да работи правилно, потребно е да се стопи целиот мраз, да се исклучи, а потоа да се испразни, вклучувајќи ја целата складирана храна и мразот што се формирал. За храната што треба да се врати во замрзнувачот, целата операција мора да се изврши брзо, поради што алуминиумската фолија е корисна во замрзнувачот. Имено, потребно е внимателно да се покријат сите страни на замрзнувачот со фолија.
Потоа можеме да ја вратиме замрзнатата храна и да почекаме алуминиумската фолија да си го одработи своето. Во пракса, мразот ќе се распадне и ќе се наталожи на фолијата, а кога ќе се отстранат листовите, замрзнувачот ќе биде чист без напор. Во меѓувреме, можете да продолжите со чистење на секоја преграда, чистејќи ги сите полици и фиоки на фрижидерот со топла вода и сода бикарбона, што е идеално за дезинфекција и спречување на непријатни мириси. Пробајте го овој метод и видете колку лесно и брзо можете да го одржувате замрзнувачот чист, а воедно да заштедите пари на сметките за струја.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Фризурата што сите ја сакаат оваа есен: модерна е и лесна за одржување

Ако барате фризура која е модерна, практична и моментално „вау“, мини-боб е одговорот. Сè што треба да направите е да побарате елегантен боб до вилицата…
Бобот и неговите варијации продолжуваат да владеат со трендовите, но оваа есен пристигнува нова, пократка верзија – мини-боб, која ги комбинира елеганцијата, едноставноста и тој неодолив шарм на „помалку е повеќе“.
Мини-боб е совршен за есен и зима, кога носите топли плетени работи и сакате да го избегнете тоа постојана „фризирање против џемперот“. Тоа е фризура помеѓу вилицата и јаболчниците, без шишки или непотребно слоеви.
Резултатот? Совршено дефинирана и контурирана форма на лице, нагласено чело и деколте, а фризурата може да се носи „неуредна“ или целосно права за софистициран, шик изглед.
Фризери тврдат дека мини-боб фризурата е супер лесна за постигнување. Сè што треба да направите е да побарате елегантен боб фризура до вилицата – вашиот стилист ќе го прилагоди на обликот на вашето лице и текстурата на косата.
А добрата вест? Мини-боб фризурата „го сака“ лицето на речиси сите! Идеална е за овални или срцевидни лица, но дури и тркалезните лица можат да изгледаат потенки и поелегантни благодарение на својот минималистички стил.
А стилизирање? Сосема флексибилно! За мазен и елегантен финиш, нанесете малку регенератор и исушете со фен со тркалезна четка – секогаш фенирајте надолу за максимален сјај.
Ако сакате опуштен, разбушавен, „неуреден“ изглед, слободно истакнете ја природната текстура или додадете малку спреј за волумен. Мини-боб фризурата е кратка, практична, а сепак доволно софистицирана за да се носи и во дневни и во вечерни комбинации.
Кратко и јасно: ако сакате фризура која е модерна, лесна за одржување и гарантира моден стил, мини-боб фризурата е вашата есенска задолжителна фризура.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Дуа Липа во најсмелото издание досега – проѕирно и блескаво

Пејачката Дуа Липа долго време го следи трендот на транспарентна облека и можеме да кажеме дека го обожава бидејќи во последно време сè почесто го истакнува своето тело на овој начин.
Најновата креација што ја донесе беше нејзиното најсмело модно издание, кое го покажа и на социјалните мрежи со серија фотографии. Таа позира во транспарентен бел, длабок фустан, кој е целосно покриен со светки, а кој се врзува околу вратот.
View this post on Instagram
Додека деколтето беше целосно транспарентно, имаше и фиксиран дел за да не се види ништо што не треба, долниот дел откри дека носи бели гаќички под фустанот. Оваа провокативна комбинација ја надополни со висечки светкави обетки, прстени и високи сребрени потпетици.
„Максимално искористувајќи ја секоја минута“, напиша таа со објава во која прикачи неколку моменти што ѝ се драги, а на една фотографија се гледа и како икомбинирала уште еден бел транспарентен фустан со каубојска шапка.