Забава
Најскапите специјалитети во светот

Веб страницата Finances Online објави листа на најскапите специјалитети во светот.
Еве на кои јадења богаташите издвојуваат илјадници долари:
1. Дванаесет плодови од првиот род манго во Бризбејн се продадени на аукција за 50.000 долари, односно 4.166 долари по парче.
2. Фритата од јастог тешка половина килограм со кавијар се продава по цена од илјада долари во ресторанот „Norma’s“ во Њујорк.
3. Сирење од магарешко млеко што се продава во Засавица, Србија чини илјада евра по килограм, а за негово правење се потребни 25 литри млеко.
4. Леб во пекарницата „Hobbs House“ во Костволдс, Англија. чини 35 долари по парче. Високата цена ова печиво ја должи на 55 години стариот рецепт за кисело тесто.
5. Алмас, редок кавијар, кој се продава по цена од 25.000 долари. Се служи во 24 каратна златна лименка. Достапна е и мала лименка за 1.250 долари, а се служи во „Caviar House & Prunier“ во Лондон.
6. Ребрата „Wagyu“ се добиваат од специјално одгледувани крави од Хиого во Јапонија. Овие крави добиваат дури и масажа, за распоредот на масното ткиво и кртината да бидат слични на шарите на мермерот. Ребрата се добиваат по цена од 2.800 долари во ресторанот „Craftsteak“ во Њујорк.
7. Супата „Anqi pho“ од ресторанот „Tiato“ во Санта Моника чини 5.000 долари по порција. Се прави од јунешко, бел тартуф, рачно берен грав и тестении од ретко сино месо од јастог.
8. „The bacon bling“ сендвичот може да го купите по цена од 235 долари во Шелтенхем во Англија. Се прави од специфична ретка сланина, црни тартуфи, масло од тартуфи, златни листови и шафран.
9. Најскапо парче торта е тоа од свадбената торта на војвотката и војводата од Виндзор од 1937 година кое на аукција во Њујорк е продаено за 29.900 долари.
10. Шафранот е најскап зачин во светот што се добива од исушени толчници од цветот шафран. За половина килограм од овој зачин се потребни 75.000 цветови, а чини две илјади долари.
11. Салатата „Florette sea adn earth“ во хотелот „Hempel“ во Лондон чини 1.013 долари, а се прави од белуга, рендани тартуфи, компир со златни листови, месо од рак и јастог, како и 30 години стар балсамико оцет.
12. Златно суши во Манила на Филипини чини 2.700 долари. Се прави од 24-каратни златни листови со 0,2 каратни дијаманти сервирано со бисери од дрвото Микомото.
13. Чоколаден сладолед „The Frrrozen Haute“ што се служи во ресторанот „Serendipity 3“ во Њујорк чини 25.000 долари. Се прави од осум плодови какао, пет грама 23-каратно злато што се јаде, се сервира во златен пехар со бели дијаманти и златна лажица, што после десертот може да ја земете дома.
14. Ибериска шунка што може да се купи во Лондон. Се продава во парчиња од седум килограми и се прави од свињи хранети со природни корења, чие месо се суши три години. Со шунката добивате и ДНК сертификат, секако, ако сте подготвени да платите 2.682 долари.
15. Печурките тартуфи се едни од омилените состојки на луксузните специјалитети. Еден килограм чини 3.000 долари./крај/мф/сд
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Тие имаат бескрајна имагинација, но лесно се заведени од нешто ново: хороскопски знаци што никогаш не го завршуваат она што го почнале

Тие замислуваат живот полн со успех, патувања, признанија и исполнети желби, но патот до тие соништа често се претвора во бесконечно одложување и губење на фокусот.
Цели светови полни со бои, идеи и грандиозни планови живеат во нивните глави. Додека нивната имагинација лета високо, нивните стапала понекогаш остануваат цврсто залепени за местото каде стојат.
Кои се овие хороскопски знаци?
Риби
Рибите имаат бесконечна имагинација и идеи што би можеле да го променат светот, но честопати им недостасува структура и организација за да ги спроведат во пракса. Нивните соништа се прекрасни, но брзо се совладани од секојдневниот живот, па затоа остануваат само во нивните умови наместо на хартија.
Близнаци
Близнаците сакаат сè одеднаш и затоа ретко завршуваат нешто. Нивната љубопитност ги води во илјада различни насоки, но кога ќе дојде време да постигнат нешто конкретно, тие веќе се ментално на нов проект.
Стрелец
Стрелец обожава големи планови и визии за иднината, но нивната потреба за слобода честопати ги спречува да истраат до крај. Лесно се заведуваат од нов предизвик, оставајќи ги старите цели полузавршени и заборавени.
Водолија
Водолиите размислуваат надвор од кутијата и сонуваат за револуционерни промени, но честопати им недостасува трпение за малите, секојдневни чекори што водат до тие големи достигнувања. Нивните соништа честопати остануваат само фасцинантни идеи во нивните глави.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Дури и кога фустанот е едноставен, таа е провокативна

Њујорк неодамна беше центар на светот за многу јавни личности. Познати дами се собраа на гала-вечер организирана од „Керинг фондацијата“, посветена на борбата против насилството врз жените и децата.
Вниманието на јавноста го привлече актерката Салма Хајек, која на настанот се појави во придружба на сопругот Франсоа-Анри Пино, а за таа цел носеше навидум едноставна креација.
Салма, која секогаш наоѓа начин да ги истакне своите раскошни облини, овој пат реши да ја разбуди имагинацијата на многумина. Таа избра тесна црна тоалета која ја нагласува нејзината завидна фигура, но најголемо внимание привлече бујното деколте.
Како и обично, нејзините гради беа во преден план, а таа гордо ги носеше. Што се однесува до остатокот од изгледот, таа избра силна шминка во земјени тонови, минималистички додатоци и чантичка во црна боја.
Косата ја стилизира на наједноставен начин – предниот дел ѝ беше фатен високо.
Забава
(Фото) Единствената боја на лак за нокти што ви е потребна оваа есен

Оваа есен чоколадно кафеавата боја ја носи титулата нијанса која е тренди, елегантна и бескрајно нослива во исто време. Совршено ја евоцира есенската атмосфера и дефинитивно е еден од најголемите есенски трендови. Потсетува на костени, мирис на топло какао и меко ќебе, кои се синоним за пријатна атмосфера. Затоа е визуелно и емоционално совршена за ова време од годината.
Покрај топлината, чоколадно кафеавата боја носи и неутралност со стил. Иако е неутрален тон, таа е доволно богата и темна за лесно да ги замени црвените или бордо нијансите кои традиционално доминираат во есенските маникири. Нејзин плус е што добро се вклопува со сите тонови на кожа, така што секој може да ја пронајде својата идеална варијанта.
View this post on Instagram
Зошто чоколадно кафеавата е задолжителна оваа есен
Познати експерти за маникир и трендсетери веќе ја прогласија за една од „it“ боите за нокти за есен 2025 година.
Уредниците и инфлуенсерите од целиот свет се согласуваат за ова, што дополнително потврдува дека чоколадно кафеавата не е минлив хит, туку долгорочен фаворит.
Чоколадно кафеавата боја доаѓа и во различни текстури и завршни обработки. Покрај класичниот сјаен сјај, популарни се мат и полумат изгледи, кадифеен ефект, како и луксузен гел финиш. Секоја од варијациите дава различен впечаток, но заедничко им е што дополнително ја нагласуваат софистицираноста на оваа нијанса.
View this post on Instagram
Како да носите чоколадно кафеав маникир?
Прво, изберете ја формата на ноктите што најмногу ви одговара – овални, малку заоблени или популарните „squoval“ нокти изгледаат особено елегантно. Потоа нанесете основен слој, два слоја чоколадно кафеава и завршете со завршен слој, сјаен или мат, во зависност од ефектот што го сакате.
Ако сакате да додадете допир на гламур, златни или бронзени детали, ситните светки или суптилната уметност на ноктите можат да го подигнат целиот изглед. Не заборавајте да се грижите за вашите раце и кутикули, бидејќи темните нијанси ги нагласуваат сите несовршености на кожата.
View this post on Instagram
Чоколадно кафеавиот лак за нокти не е само тренд – тој е универзален симбол на елеганција, топлина и есенски шик, а со толку многу достапни варијации, лесно ќе го пронајдете оној што најдобро го одразува вашиот стил.
фото: принтскрин