Забава
Најскапите специјалитети во светот
Веб страницата Finances Online објави листа на најскапите специјалитети во светот.
Еве на кои јадења богаташите издвојуваат илјадници долари:
1. Дванаесет плодови од првиот род манго во Бризбејн се продадени на аукција за 50.000 долари, односно 4.166 долари по парче.
2. Фритата од јастог тешка половина килограм со кавијар се продава по цена од илјада долари во ресторанот „Norma’s“ во Њујорк.
3. Сирење од магарешко млеко што се продава во Засавица, Србија чини илјада евра по килограм, а за негово правење се потребни 25 литри млеко.
4. Леб во пекарницата „Hobbs House“ во Костволдс, Англија. чини 35 долари по парче. Високата цена ова печиво ја должи на 55 години стариот рецепт за кисело тесто.
5. Алмас, редок кавијар, кој се продава по цена од 25.000 долари. Се служи во 24 каратна златна лименка. Достапна е и мала лименка за 1.250 долари, а се служи во „Caviar House & Prunier“ во Лондон.
6. Ребрата „Wagyu“ се добиваат од специјално одгледувани крави од Хиого во Јапонија. Овие крави добиваат дури и масажа, за распоредот на масното ткиво и кртината да бидат слични на шарите на мермерот. Ребрата се добиваат по цена од 2.800 долари во ресторанот „Craftsteak“ во Њујорк.
7. Супата „Anqi pho“ од ресторанот „Tiato“ во Санта Моника чини 5.000 долари по порција. Се прави од јунешко, бел тартуф, рачно берен грав и тестении од ретко сино месо од јастог.
8. „The bacon bling“ сендвичот може да го купите по цена од 235 долари во Шелтенхем во Англија. Се прави од специфична ретка сланина, црни тартуфи, масло од тартуфи, златни листови и шафран.
9. Најскапо парче торта е тоа од свадбената торта на војвотката и војводата од Виндзор од 1937 година кое на аукција во Њујорк е продаено за 29.900 долари.
10. Шафранот е најскап зачин во светот што се добива од исушени толчници од цветот шафран. За половина килограм од овој зачин се потребни 75.000 цветови, а чини две илјади долари.
11. Салатата „Florette sea adn earth“ во хотелот „Hempel“ во Лондон чини 1.013 долари, а се прави од белуга, рендани тартуфи, компир со златни листови, месо од рак и јастог, како и 30 години стар балсамико оцет.
12. Златно суши во Манила на Филипини чини 2.700 долари. Се прави од 24-каратни златни листови со 0,2 каратни дијаманти сервирано со бисери од дрвото Микомото.
13. Чоколаден сладолед „The Frrrozen Haute“ што се служи во ресторанот „Serendipity 3“ во Њујорк чини 25.000 долари. Се прави од осум плодови какао, пет грама 23-каратно злато што се јаде, се сервира во златен пехар со бели дијаманти и златна лажица, што после десертот може да ја земете дома.
14. Ибериска шунка што може да се купи во Лондон. Се продава во парчиња од седум килограми и се прави од свињи хранети со природни корења, чие месо се суши три години. Со шунката добивате и ДНК сертификат, секако, ако сте подготвени да платите 2.682 долари.
15. Печурките тартуфи се едни од омилените состојки на луксузните специјалитети. Еден килограм чини 3.000 долари./крај/мф/сд
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Дина Јашари ќе ја претставува Македонија на престижниот фестивал Eurosonic Noorderslag 2026 во Холандија
Дина Јашари со настап на 40-тото издание на најпрестижниот шоукејс фестивал во Европа, Eurosonic Noordeslag 2026.
Истакнатата млада кантавторка на современата македонска музичка сцена, Дина Јашари, годинава е официјално избрана да ја претставува Македонија на најголемиот европски шоукејс фестивал Eurosonic Noorderslag (ESNS), на 40-тото фестивалско издание, коe ќе се одржи од 15 до 18 јануари 2025 година во Гронинген, Холандија.
Настапот на Дина на овој престижен настан претставува значајна можност за нејзината кариера, но и важен момент за нашата но и регионалната музичка сцена. Таа ќе има уникатна прилика да ја претстави својата музика пред меѓународна публика и пред врвните музички професионалци од светската индустрија.
Eurosonic Noorderslag е препознатлив како фестивал кој открива нови музички ѕвезди и претставува платформа низ која поминале некои од најголемите имиња на современата музика, меѓу кои Dua Lipa, Fontaines D.C., James Blake, Rosalia и Wet Leg.
Секоја година фестивалот привлекува повеќе од 40.000 посетители, фанови и професионалци од музичкиот свет. Дина Јашари, позната по своите хитови, меѓународни турнеи и актуелниот албум „Растенија без корен“, се наметнува како едно од највлијателните имиња во новиот музички бран, албум кој критиката го препозна како искрен и автентичен приказ на современата реалност и свеж здив за регионалната сцена. Нејзиниот настап на ESNS ќе биде петто учество на македонски артист на овој фестивал, по Кирил Џајковски, Бернајс Пропаганда, Фанк Шуи и Луфтханза. Оваа година, Дина Јашари е името што ќе ја претставува Македонија на големата европска сцена во Гронинген.
Забава
Ноќна рутина во три чекори што ја обновува вашата кожа додека спиете
Сонот е најмоќниот сојузник на кожата, но неговата регенеративна моќ може дополнително да се зголеми со соодветна ноќна рутина. За разлика од дневната нега која ја штити кожата од надворешни влијанија, ноќната рутина се фокусира на обновување, хидратација и закрепнување.
Правилно извршената нега на кожата им овозможува на активните состојки да дејствуваат во текот на ноќта, поправајќи ги оштетувањата предизвикани во текот на денот, намалувајќи ги знаците на стареење и враќајќи свеж и сјаен изглед на кожата.
Доволно е да се следат овие едноставни чекори, а резултатите се видливи по само неколку недели редовна употреба.
1. Темелно чистење – првиот чекор кон ноќна нега на кожата
Чистењето е неопходно без оглед на тоа дали сте користеле шминка или не. Во текот на денот, кожата акумулира загадување, прашина и остатоци од шминка, кои можат да ги блокираат порите и да предизвикаат иритација.
Доколку користите пудра, се препорачува двојно чистење – прво средство за чистење со масло или балсам кое ја раствора шминката, а потоа благ гел или мицеларна вода која ги отстранува остатоците и не ја оштетува заштитната бариера на кожата.
Овој чекор осигурува дека кожата е целосно подготвена за понатамошна нега и дека сите активни состојки на последователните производи делуваат со максимален ефект.
2. Тоник и нега на очите – исто така е добар за релаксација
Тоникот е клучен за балансирање на pH вредноста на кожата и нејзина подготовка за серуми и креми. Важно е да изберете формула без алкохол за да ја одржите кожата хидрирана и мека. По тоникот, нанесете крем за очи.
Овој чекор е особено важен за секој што поминува многу време пред екрани, бидејќи масажата и негувачкиот крем ги опуштаат мускулите околу очите и помагаат во намалувањето на отокот и фините линии. На овој начин, кожата околу очите добива дополнителна заштита и регенерација во текот на ноќта.
3. Серум и хидратација – последните чекори за сјаен и сјаен тен
Ноќта е идеално време за активни состојки како што се ретиноиди, витамини или киселини, кои помагаат во борбата против брчките и пигментацијата. Клучно е да ги внесувате активните состојки една по една за да избегнете иритација.
По серумот, завршете со хидратантна крема – без разлика дали користите богат крем, масло или ноќна маска. Овој чекор ги „заклучува“ сите производи што сте ги нанеле, оставајќи ја вашата кожа хидрирана, обновена и сјајна. Важно е да знаете дека не треба да користите специјален ноќен крем – вашиот дневен крем богат со хранливи материи без SPF е доволен.
Забава
(Фото) Шик фризури што ќе го направат дури и најлошиот ден подобар: модерни и гламурозни за 5 минути
Нема потреба од долго фенирање, производи за стилизирање или часови пред огледало, бидејќи постојат неколку фризури и трикови што можете да ги направите за само неколку минути.
Идеално за денови кога брзате, но сепак сакате да изгледате дотерано. Понекогаш вашето утро започнува хаотично, вашиот аларм се вклучува, вашето кафе е полуиспиено, а вие зјапате во коса која ни приближно не личи на намерен гранџ стил.
Наместо да паничите и брзо да ја измиете, можете да го подобрите вашиот стил со минимален напор.
Уредниците за мода и убавина во последниве години сè повеќе го фалат таканаречениот пристап „мрзлива девојка“. Ова се фризури кои не одземаат многу време, но изгледаат природно и соодветно за градот, работата, теретана или кафе со пријателите. Откако ќе усвоите неколку брзи навики, утрата стануваат помалку стресни, косата поздрава, а стилизирањето сигурно лесно.
Полу-пунџа
Собери го горниот дел од косата, малку извиткај го и прицврсти го со ластиче или шноли, оставајќи неколку прамени околу лицето. Напрскај ги корените со сув шампон или спреј за текстурирање за волумен и подобро држење. Носете ја косата лабава за да ги скриете корените на кои им недостасува свежина.
Ниско разбушавена пунџа
Собери ја косата на тилот, извиткај ја во пунџа и прицврсти ја со шноли. Извлечете неколку тенки прамени околу лицето за да ги омекнете контурите. Нека фризурата изгледа елегантно, но ненаметливо, што е идеално за канцеларија и вечерни пригоди.
Полуподигната фризура
Оддели ја горната третина од косата, подигнете ја нагоре и прицврсти ја со шнола или ластиче. Лесно подигнете ги корените или свиткајте ги краевите за да создадете волумен и мекост. Оставете го остатокот од косата слободно да падне и дајте природен, едноставен впечаток.
Странична плетенка
Стави ја косата настрана и собери ја во ниска странична опашка. Земете една прамена од опашката и исплетете ја во тенка плетенка. Замотајте ја околу ластиче или оставете ја слободно да падне преку опавчето. Прицврстете ја со шнола за поуреден изглед и дозволете брановидната или витканата коса да додаде текстура. Фризурата изгледа уредно, но опуштено – совршена за работа и за секојдневни пригоди.

