Здравје
Мозокот кај дебелите е 10 години постар отколку кај стројните луѓе
Вишокот телесна тежина може да го забрза стареењето на мозокот, имено набљудувањата на состојбата на нервниот систем кај витките и дебелите луѓе покажале дека мозочното ткиво кај „полничките“ просечно изгледа 10 години постаро, отколку кај нивните врсници кои немаат проблеми со килограмите, се истакнува во студијата објавена во списанието Neurobiology of Aging.
„Како што старееме, нашиот мозок постепено се намалува во обемот а кај дебелите луѓе тој процес се одвива на некој начин побрзо отколку кај луѓето со нормална тежина Не знаеме поради што тоа се случува, и можеме само да нагаѓаме дали дебелината предизвикува побрзо ‘сушење’ на мозокот или, обратно, доведуваат до дебелеење процесите кои предизвикуваат мозокот да старее побрзо“, вели Лиза Ронан од британскиот универзитет Кембриџ.
Ронан и нејзините колеги го откриле овој необичен феномен, проучувајќи снимки на мозоците на повеќе од 500 жители на Кембриџ на возраст меѓу 20 и 87 години, добиени со магнетна резонанца во една од градските болници.
Научниците ги заинтересирало како навиките во исхраната, состојбата на метаболизмот и другите работи поврзани со дебелеењето и дијабетесот влијаат на брзината на стареењето на мозокот и на подложноста на умирањето на мозочните клетки. Користејќи ги погоре спомнатите податоци, британските невролози го пресметувале волуменот на белата маса во хемисферите, дебелината на кората на церебралниот кортекс (мозочната кора) и површината на мозокот кај дебелите и витите луѓе, споредувајќи ги меѓусебно.
Како што покажала анализата, постоеле разлики во структурите на мозокот меѓу двете групи, и тие се појавуваат забележливо само по 40-та година од животот. Откако ќе се појават овие знаци, мозокот кај дебелите луѓе започнува да старее и да губи во волуменот, и кон 50-та година неговиот обем и функционирање одговарал на параметрите за мозокот кај слабите луѓе на 6о-годишна возраст.
Интересно е што овој процес во основа влијае врз белата маса на мозокот и воопшто не се однесувал на мозочната кора, чија дебелина и површина биле слична и кај дебелите и кај послабите повозрасни лица. Ова целосно соодветствува на тоа што когнитивните способности и квоциентот на интелигенција (IQ) кај дебелите и тенките луѓе во таа возрасна категорија се речиси еднакви.
Сепак, научниците сé уште не знаат која е причината за и кои се последиците од оваа појава на побрзо стареење на мозокот на дебелите луѓе. Одговорот на ова прашање, според Ронан, е многу важен, бидејќи светската популација забрзано старее и се дебелее, и заштитата на мозокот од сушење може да стане една од главните проблеми на медицината во наредните децении./крај/мф/сн
Извор: Neurobiology of Aging
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Нутриционист го разби митот дали овошјето за вечера дебелее: една работа е клучна
Овошјето за вечера станува сè попопуларно, а многу луѓе го користат како дел од стратегија за детоксикација или диета, но ефикасноста на овој метод сега е доведена во прашање. Оваа алтернатива е идеален избор кога се чувствувате „тешко“, надуено или после обилен оброк, а не би требало да има спротивен ефект и да доведе до дебелеење, доколку се консумира правилно. Сепак, секогаш треба да имате на ум дека овој оброк не е комплетен или богат со хранливи материи.
Што се однесува до тоа дали оваа практика може да доведе до зголемување на телесната тежина, објаснувањето на Сандра Лорден Алварез, спортски нутриционист, е јасно:
„Јадењето само овошје за вечера може да доведе до недостаток на други есенцијални хранливи материи, како протеини и здрави масти“, кои се важни за чувството на ситост и за правилното функционирање на телото. Недостатокот на овие хранливи материи може да предизвика желба за храна следниот ден, што ќе започне циклус на прејадување кога ќе се разбудиме со желба за јадење“, вели Сандра.
Воедно, таа не потсетува на придобивките што ги нуди овошјето, наведувајќи дека е богато со витамини, минерали и влакна, но истакнува дека содржи и природни шеќери кои можат да влијаат на нивото на шеќер во крвта.
„Кога овошјето е единствената храна за вечера, особено во големи количини, може да има значително зголемување на нивото на шеќер во крвта (особено ако избраното овошје е високо со гликемиски индекс). Наглото зголемување на гликозата може да предизвика инсулински одговор кој на долг рок, може да придонесе за развој на инсулинска резистенција и други метаболички проблеми“, предупредува таа.
Нутриционистот Чарлс Орико додава: „Овошјето е здраво, но природно содржи шеќер. Самото јадење на овошје за вечера ќе предизвика скок на инсулин, а ако таа енергија не се искористи, ќе се претвори во маснотии“.
Дури и ако сакате да вклучите овошје во вечерниот оброк, нутриционистите советуваат секогаш да го комбинирате со други макронутриенти, како протеини и здрави масти. „Иако овошната вечера може да биде здрава, препорачливо е да се комбинира со друга храна која обезбедува протеини и здрави масти, како овошна салата со јогурт и јаткасти плодови. Ова ќе помогне да се одржи нивото на шеќер во крвта и да се овозможи поцелосен оброк. Исто така, ако изберете овошје со низок гликемиски индекс (како бобинки, јагоди, боровинки или јаболка), ќе го намалите порастот на нивото на шеќер во крвта“, објаснува Сандра.
Меѓутоа, ако сакате да изгубите неколку килограми, вечерите на база на протеини обично се подобра алтернатива, бидејќи, како што додава д-р Лео Серуд, „со оглед на тоа што овошјето содржи многу шеќер, може да се вклучи во исхраната, но е подобро е да го консумирате на крајот од оброкот. За да се избегне зголемување на телесната тежина, овошјето треба да биде богато со вода, влакна и што е можно помалку шеќер“.
Кога е идеално време за последниот оброк?
Прескокнувањето на вечерата исто така не е добра опција (ниту е опција за слабеење). Од друга страна, како што објаснува нутриционистката Ботикарија Гарсија во својата книга Tu cerebro tiene hambre („Вашиот мозок е гладен“), „досегашните достапни податоци сугерираат дека е препорачливо да го концентрирате најголемиот дел од внесот на храна во текот на денот и да избегнувате големи оброци доцна во денот“. Иако, како што нагласува таа, хрононутрицијата е сè уште нова област на истражување, студиите сугерираат дека доцните оброци, блиску до времето кога се ослободува мелатонин, може да го зголемат ослободувањето на холестерол и да ја намалат потрошувачката на енергија во мирување, како и толеранцијата на гликоза. Затоа, секогаш е подобро да се вечера порано.
Забава
Ана Ивановиќ секој ден пие иста напивка: ги намалува брчките и го ослободува стресот
Нејзината исхрана е богата со свежо овошје, зеленчук, житарки, протеини и јаткасти плодови.
Ана Ивановиќ (37) отсекогаш имала вита линија на која многумина ѝ завидуваат, а тоа најмногу се должи на здравиот начин на живеење што го води. Убавата Ана трипати се породи, со Бастијан Швајнштајгер има три сина, а сите велат дека никогаш не изгледала подобро.
Ана одлично се грижи за своето лице и тело, а своевремено пишуваше дека не може да замисли ден без шолја чај.
Имено, тоа е јапонскиот зелен чај во прав, кој носи многубројни придобивки за нашето тело. Поранешната тенисерка најчесто го пие ладен, а го сака затоа што го намалува стресот, а со тоа го спречува и создавањето брчки.
View this post on Instagram
„Ги сакам одличните ефекти на мача-чајот. Го намалува стресот и ги подобрува концентрацијата, меморијата и расположението“, истакна Ана еднаш.
Често на „Инстаграм“ споделува што јаде, а еднаш го покажа и својот омилен рецепт.
„Почнете ја годината со здраво јадење. Мојот омилен рецепт: брокула, фалафел, аспарагус, сладок компир, елда или кафеав ориз, црвена зелка, ‘рдоква, краставица и зелена салата како основа. Додадете ги омилените додатоци и уживајте во оброкот“, напиша тогаш Ана.
Нејзината исхрана е богата со свежо овошје, зеленчук, житарки, протеини и јаткасти плодови, а сака да го почне денот со еден од омилените појадок.
„Здравјето е богатство. Никогаш не сум верувала во диети, туку во квалитетна исхрана“, изјави убавата поранешна тенисерка.
Забава
Дерматолозите предупредуваат: овие два продукта го забрзуваат стареењето на кожата и предизвикуваат воспалителни акни
Здравјето на кожата не е само резултат на надворешна нега, туку и на она што го внесуваме во нашите тела. Иако многумина веруваат дека добрата хидратација е клучна, адекватната, урамнотежена исхрана игра подеднакво важна улога во одржувањето на младешкиот изглед. Експертите за кожа често истакнуваат дека храната која содржи премногу шеќер, рафинирани јаглехидрати и штетни масти може сериозно да влијае на здравјето на кожата, предизвикувајќи воспаление, намалување на еластичноста и забрзување на стареењето. Овој текст дава детали за две намирници кои имаат особено негативно влијание на вашата кожа.
Путер и маргарин – скриени опасности за вашата кожа
Иако путерот и маргаринот често завршуваат на трпезата како секојдневни состојки, прекумерното консумирање може да биде штетно за вашата кожа. Многу луѓе не се свесни дека оваа храна може да предизвика сериозни последици, иако содржи корисни хранливи материи, како витамин Д и калциум.
Дерматологот д-р Елејн Ф. Кунг предупредува дека млечните производи, како путерот, може да го зголемат нивото на хормонот ИГФ-1, што доведува до помрсна кожа. Таквата кожа може да ги затне порите и да ги влоши акните. Од друга страна, маргаринот, богат со трансмасни киселини, може да го забрза процесот на стареење. Овие трансмасни киселини ја зголемуваат чувствителноста на кожата на УВ-зрачењето, кое ги оштетува колагенот и еластинот, два клучни протеина што ја одржуваат кожата цврста и еластична.
Совети за поздрава замена: Ако ви се допаѓа богатството на вкус што го дава путерот, размислете за поздрави алтернативи, како авокадо или маслиново масло. Овие опции се богати со здрави масти, кои го поддржуваат здравјето на кожата.
Слатки житарки – непријател на младешкиот изглед
Житариците кои се богати со шеќер, како оние што често се наоѓаат во инстант-појадокот и слатките колачи, може сериозно да влијаат на здравјето на вашата кожа. Високиот гликемичен индекс на овие зрна често е под влијание на нивната висока содржина на шеќер, што го активира процесот на гликација. За време на гликацијата молекулите на шеќерот се врзуваат за протеините, како колаген и еластин, создавајќи напредни финални производи на гликација (AGEs), кои ја ослабуваат структурата на кожата.
Прекумерното внесување рафиниран шеќер може да доведе до оштетување на колагенот и еластинот, што резултира со намалена еластичност и опуштена кожа. Дерматологот д-р Симран Сети советува да ги замените зашеќерените житарки со овошје, кое не само што го задоволува вашата желба за слатко туку и ја хидрира вашата кожа благодарение на високата содржина на вода и природните антиоксиданси.
Алтернатива за поздрав појадок: освен овошје, можете да се одлучите за интегрални житарки, кои имаат понизок гликемиски индекс и се богати со влакна, кои придонесуваат за здравјето на кожата и целокупната благосостојба.
Клучот за одржување на младешки изглед
Диетата што фаворизира свежа, непреработена храна и богата со витамини, минерали и здрави масти може да има огромно влијание врз здравјето на вашата кожа. Избегнувањето храна што го зголемува воспалението, како што се путерот, маргаринот и засладените житарки, може да биде првиот чекор кон одржување на младешкиот изглед и спречување на предвремено стареење. Со правилна исхрана и нега вашата кожа ќе остане сјајна, еластична и здрава.