Здравје
Мозокот кај дебелите е 10 години постар отколку кај стројните луѓе

Вишокот телесна тежина може да го забрза стареењето на мозокот, имено набљудувањата на состојбата на нервниот систем кај витките и дебелите луѓе покажале дека мозочното ткиво кај „полничките“ просечно изгледа 10 години постаро, отколку кај нивните врсници кои немаат проблеми со килограмите, се истакнува во студијата објавена во списанието Neurobiology of Aging.
„Како што старееме, нашиот мозок постепено се намалува во обемот а кај дебелите луѓе тој процес се одвива на некој начин побрзо отколку кај луѓето со нормална тежина Не знаеме поради што тоа се случува, и можеме само да нагаѓаме дали дебелината предизвикува побрзо ‘сушење’ на мозокот или, обратно, доведуваат до дебелеење процесите кои предизвикуваат мозокот да старее побрзо“, вели Лиза Ронан од британскиот универзитет Кембриџ.
Ронан и нејзините колеги го откриле овој необичен феномен, проучувајќи снимки на мозоците на повеќе од 500 жители на Кембриџ на возраст меѓу 20 и 87 години, добиени со магнетна резонанца во една од градските болници.
Научниците ги заинтересирало како навиките во исхраната, состојбата на метаболизмот и другите работи поврзани со дебелеењето и дијабетесот влијаат на брзината на стареењето на мозокот и на подложноста на умирањето на мозочните клетки. Користејќи ги погоре спомнатите податоци, британските невролози го пресметувале волуменот на белата маса во хемисферите, дебелината на кората на церебралниот кортекс (мозочната кора) и површината на мозокот кај дебелите и витите луѓе, споредувајќи ги меѓусебно.
Како што покажала анализата, постоеле разлики во структурите на мозокот меѓу двете групи, и тие се појавуваат забележливо само по 40-та година од животот. Откако ќе се појават овие знаци, мозокот кај дебелите луѓе започнува да старее и да губи во волуменот, и кон 50-та година неговиот обем и функционирање одговарал на параметрите за мозокот кај слабите луѓе на 6о-годишна возраст.
Интересно е што овој процес во основа влијае врз белата маса на мозокот и воопшто не се однесувал на мозочната кора, чија дебелина и површина биле слична и кај дебелите и кај послабите повозрасни лица. Ова целосно соодветствува на тоа што когнитивните способности и квоциентот на интелигенција (IQ) кај дебелите и тенките луѓе во таа возрасна категорија се речиси еднакви.
Сепак, научниците сé уште не знаат која е причината за и кои се последиците од оваа појава на побрзо стареење на мозокот на дебелите луѓе. Одговорот на ова прашање, според Ронан, е многу важен, бидејќи светската популација забрзано старее и се дебелее, и заштитата на мозокот од сушење може да стане една од главните проблеми на медицината во наредните децении./крај/мф/сн
Извор: Neurobiology of Aging
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Пет грешки во негата на кожата ги претвораат дури и најмладите лица во постари

Откријте ги петте најчести грешки во негата на кожата што го забрзуваат стареењето и научете едноставни трикови за долготраен, младешки сјај.
Во речиси митската потрага по тој вечен сјај, имаме тенденција да заборавиме дека вистинскиот шарм на женската убавина често е вткаен во едноставноста, во тивки ритуали што се повторуваат ден по ден.
Додека светот на индустријата за убавина заведува со блескави кампањи и футуристички формули што ветуваат чуда, вистината лежи во навиките што често ги занемаруваме.
Убавината не е само збирка серуми и креми чија цена се мери во илјадници, туку начинот на кој се однесуваме кон себе, кон нашето тело и кожа, од утро до утро, од вечер до вечер.
Додека купуваме некој убав серум, малите грешки од секојдневниот живот тивко и трпеливо ги обликуваат брчките, го осветлуваат тенот или, уште почесто, го замаглуваат со сивкаст замор.
Ретко ги забележуваме веднаш затоа што доаѓаат бавно, како сенки што се прикрадуваат во нашиот одраз во огледалото, само повремено потсетувајќи нè дека времето има свој ритам. Токму овие навидум мали навики на крајот имаат помоќно влијание врз нашата кожа од кое било луксузно шише на полицата.
За среќа, секоја од овие навики може да се промени и да се претвори во сојузнички ритуал, тивко ветување за младост и свежина што трае подолго отколку што дозволува трендот. Сè што е потребно е малку внимание, дисциплина што не се чувствува како жртва, туку како инвестиција во вашето сопствено чувство за убавина.
Затоа што убавината не е спринт, туку маратон, и секоја мала работа што ја менуваме денес останува невидлива, но клучна инвестиција во нашата вечна младост утре.
Пет клучни грешки во убавината што ги прават младите жени
1. Заборавање на кремата за сончање
Дури и кога небото е сиво и покриено со облаци, сончевите зраци сè уште неуморно работат на кожата, оставајќи трага во форма на брчки и темни дамки. Крем со заштитен фактор од 30 или повисок треба да биде ваша секојдневна навика, без оглед на сезоната.
Нанесувајте го секое утро и обновувајте го редовно, бидејќи тоа е најубавиот превез со кој можете да го заштитите сопствениот сјај.
2. Прекумерно миење на лицето
Тоа чувство дека кожата треба да биде „чиста додека не чкрипи“ е често заводливо, но премногу миење ги отстранува природните заштитни масла и доведува до сувост и иритација.
Навечер, треба да го исчистите лицето со млеко или мицеларна вода, или да направите двојно чистење (доколку носите шминка и живеете во град) – прво со благ препарат со масло, а потоа со лесен гел. Наутро, доволно е да го измиете лицето со млака вода или нежно да го избришете со мицеларна вода без алкохол.
3. Прескокнување на хидратација
Дури и ако вашата кожа е мрсна, тоа не значи дека не ѝ е потребна хидратација – напротив. Изберете лесен гел или течност за мрсна кожа, додека побогат крем ќе одговара на сува кожа. Состојки како што се хијалуронска киселина, церамиди и глицерин обезбедуваат влажност и еластичност, одржувајќи ја кожата мека и витална.
4. Легнување со шминка
Без разлика колку сте уморни, заспивањето со шминка никогаш не е добра идеја. Остатоците од пудра, маскара и руменило ги затнуваат порите, спречуваат обновување на клетките и го забрзуваат формирањето на брчки. Едноставен ритуал на чистење пред спиење е најскапоцениот подарок што можете да ѝ го дадете на вашата кожа – таа ќе се разбуди чувствувајќи се посвежа, посветла и поодморена.
5. Занемарување на вашиот начин на живот
Негата на кожата не завршува во бањата. Недостатокот на сон, хроничниот стрес, лошата исхрана и премалку вода брзо го земаат својот данок на вашето лице: брчките стануваат подлабоки, вашиот тен изгледа поуморен, а кожата ја губи еластичноста.
Забавувањето на времето значи грижа за целото ваше тело: доволно спиење, балансирана исхрана, многу зеленчук и вода, како и мали дневни ритуали за опуштање, се подеднакво важен дел од вашата рутина за убавина.
фото: принтскрин
Забава
Што не треба да јадете по 40-тата година: исфрлете ја оваа храна од употреба

По четириесеттата година, телото поминува низ бројни промени: метаболизмот се забавува, хормоналната рамнотежа се менува и ризикот од хронични заболувања се зголемува.
Соодветната исхрана станува клучна за одржување на здравјето и виталноста. Еве листа на храна што треба да ја ограничите или избегнувате за да го поддржите вашето здравје во оваа фаза од животот.
Млеко со намалена масленост
Иако може да звучи чудно, полномасното млеко може да биде подобар избор за постарите луѓе кои сакаат да ја држат својата тежина под контрола.
Бифтек
Бифтекот е вкусен, но токму поради големата количина на масти може да претставува проблем за вашето срце.
Бело чоколадо
Додека темното чоколадо може да биде добар извор на антиоксиданси, белото чоколадо воопшто не содржи. Во основа е составено од шеќер и масти, што не е добро на која било возраст.
Кисели краставици
Краставиците мора да бидат во саламура за да станат кисели (а саламурата е многу солена), што ги прави многу богати со натриум.
Печиво
Тие можат да бидат брз и вкусен начин да го започнете денот, но печивата за појадок се полни со заситени и транс масти.
Сирење
Сирењето може да биде добар извор на калциум во исхраната ако сте загрижени за остеопороза, но она американското не е најдобриот избор.
Салама
Како и другите преработени меса, деликатесните меса се богати со натриум и конзерванси.
Путер
Путерот е навистина најдобар пријател и најлош непријател на човекот. Иако е вкусен, путерот е богат со заситени масти, оние „лошите“ масти што можат да предизвикаат разни срцеви проблеми.
Туна
Во умерени количини, туната може да биде здрав извор на протеини. Сепак, оваа риба е богата со жива, а прекумерната консумација може да доведе до когнитивен пад.
фото: принтскрин
Забава
7 причини да ги потопите оревите во вода: вашето тело ќе ви биде благодарно

Дали знаевте дека едноставниот ритуал на потопување ореви во вода може да го подобри вашето здравје на многу начини?
Нутриционистите сè повеќе препорачуваат потопени ореви, бидејќи тие ги разградуваат ензимските инхибитори и фитинската киселина, што го олеснува варењето и го зголемува искористувањето на хранливите материи.
Прочитајте подолу за да видите какви здравствени придобивки носат за вашето тело.
Полесно варење и подобра апсорпција на хранливи материи
Потопените ореви содржат помалку фитинска киселина, така што телото поефикасно ги апсорбира минералите како што се магнезиум, цинк и железо. Ова значи дека ќе добиете најмногу хранливи материи од секоја шака ореви.
Помага во контролата на телесната тежина
Благодарение на нивната поголема сварливост и бавно ослободување на енергија, потопените ореви одржуваат чувство на ситост подолго време. Помалата желба за ужини помеѓу оброците може да придонесе за полесно управување со телесната тежина.
Регулација на шеќерот во крвта
Здравите масти и влакната во оревите го забавуваат варењето на јаглехидратите, спречувајќи ненадејни скокови на шеќерот во крвта. Ова ги прави соодветен избор за луѓе кои го следат гликемискиот индекс на нивните оброци.
Поддршка за здравјето на срцето
Омега-3 масните киселини во оревите помагаат во намалувањето на лошиот холестерол и во воспоставувањето оптимален сооднос на фракциите LDL и HDL. Редовното консумирање на натопени ореви може да придонесе за поздрав кардиоваскуларен систем.
Зајакнување на когнитивните функции
Натопените ореви се богати со антиоксиданси и витамини од групата Б, кои ги штитат нервните клетки и ја подобруваат меморијата и концентрацијата. Вклучете ги во вашиот појадок или ужина за подобра ментална јасност во текот на денот.
Антиоксидантна заштита
Витаминот Е и полифенолите од оревите ги неутрализираат слободните радикали и го намалуваат оксидативниот стрес во клетките. Ова го забавува процесот на стареење и помага во спречување на хронични заболувања.
Поддршка за коските и зглобовите
Магнезиумот, фосфорот и калциумот присутни во натопените ореви придонесуваат за одржување на силна коскена структура, додека антиинфламаторните ефекти ги ублажуваат симптомите на артритис и болните зглобови.
фото: принтскрин