МАКФАКС

Анализи

Иран и можноста да се затвори теснецот Хормуз

Иран и можноста да се затвори теснецот Хормуз

Анализи

Честопати е повторувано дека „вистинската нуклеарна опција“ на Иран е неговата способност – или барем способност да се обиде – да го затвори теснецот Хормуз, низ кој се одвива околу

Прочитајте го целиот напис
24.01.2012

Величење на лагите на американските олигарси

Величење на лагите на американските олигарси

Анализи

Неодамна, при чин на темелна измама, американската организација „за проверка на факти“, PolitiFact, избра вистинита изјава како годинешна „Лага на годината“. Се работеше за изјава со која се тврдеше дека

Прочитајте го целиот напис
20.01.2012

Турција: Ограничени опции за наметнување на моќта во северна Африка

Турција: Ограничени опции за наметнување на моќта во северна Африка

Анализи

Шефот на либискиот Национален преоден совет (НТЦ), Мустафа Абдел-Џалил, во едно интервју објавено во турските медиуми кажа дека Турција се согласила да ја обучува новата либиска армија. Абдел-Џалил рече дека

Прочитајте го целиот напис
29.12.2011

Заем од ЕЦБ: Привремена замена за решението за еврозоната

Заем од ЕЦБ: Привремена замена за решението за еврозоната

Анализи

Европската централна банка (ЕЦБ) одобри половина трилион евра во трогодишни заеми за банките со ултраниска камата од само еден процент, а со цел да се олесни жестокиот и растечки притисок

Прочитајте го целиот напис
29.12.2011

Арктикот ново боево поле?

Арктикот ново боево поле?

Анализи

Како што се топи поларниот мраз на Арктикот и се отвораат нови области за експлоатација на нафта, војните за ресурсите

Прочитајте го целиот напис
29.12.2011

Смртта на Ким Јонг-ил и транзицијата на С. Кореја

Смртта на Ким Јонг-ил и транзицијата на С. Кореја

Анализи

Северна Кореја ја криеше информацијата за смртта на Ким Јонг-ил цели 48 часа, што укажува на тоа дека севернокорејската елита

Прочитајте го целиот напис
21.12.2011

Европа повторно исплашена од моќта на Германија

Европа повторно исплашена од моќта на Германија

Анализи

Со децении улогата на Германија во Европа била да обезбеди готовина, а не водство, затоа што заради свежите спомени на

Прочитајте го целиот напис
26.10.2011

Турската борба за регионална превласт

Турската борба за регионална превласт

Анализи

За Таип Реџеп Ердоган можете да кажете што сакате, но турскиот премиер знае што е добар тајминг. За Таип Реџеп

Прочитајте го целиот напис
15.09.2011

За Македонскиот идентитет

За Македонскиот идентитет

Анализи

Александар Македонски (како што е претставен), со неговите идеи за глобалниот свет (мултикултурно и мултиконфесионално општество и соживот) е дел

Прочитајте го целиот напис
14.09.2011

Феридемократски белешки – Пригодни паради

Феридемократски белешки – Пригодни паради

Анализи

“Го сфаќам трагичното значење на атомската бомба… Тоа е страшна одговорност која ни беше дадена нам… Му благодариме на Господ

Прочитајте го целиот напис
01.09.2011

Макфакс е-билтен

Email *