Заев: Вративме долгови од 120 илјади евра потрошени за глупости

Заев: Вративме долгови од 120 илјади евра потрошени за глупости

На првата седница за пратенички прашања упатени кон новата Влада пратеникот од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски, постави низа прашања до претседателот на Владата, Зоран Заев. Димовски се посвети на законот за јазиците, кој го нарече дискриминирачки за другите заедници што живеат во Македонија, освен албанската.

„Од каде доаѓа одлуката да ставите европско знаменце на законот за јазиците, кој нема врска со тоа, а притоа Хан вели дека нема никаква врска со евро-атлантските интеграции на земјава? Во изборната кампања на СДСМ имавте неколку клучни ветувања. Едно од тие е ветувањето дека СДСМ ќе враќа 15 отсто од ДДВ кон граѓаните. Јавноста се прашува, најчесто на социјалните медиуми, зошто нема предвидено ниту еден денар во новиот буџет. Дали стоите сè уште зад ова изборно ветување? Третото прашање, за кое верувам дека сте свесен, е поврзано со нормалните и промашените кадровски решенија“, праша Димовски.

За претседателот на Владата, Зоран Заев, во врска со одлуката за јазиците, правата на граѓаните се дел од европските вредности, а комесарот Хан, според него, немаше никаква забелешка на законот за јазиците со знакче на Европската Унија.

„Ние треба да дадеме важност на вредностите во склоп на сите вредности. Јас сум убеден дека кохезијата и правата на граѓаните се важна работа бидејќи ако немаме разбирање за нашите различности, тешко ќе ги спроведиме клучните реформи. Се повикуваме на европската конвенција. Ова е еден од законите што најмногу се коментира во Македонија. Ова е третпа, како се говори за унапредување на јазиците. Јас апсолутно стојам зад ставовите на Владата. Сакаме да овозможиме права на граѓаните во согласност со Уставот. Апсолутно сум свесен дека треба да одиме напред од предрасудите. Верувам дека ако се растовариме како општество, ќе можеме да се посветиме на сè друго. Јас верувам дека никој во Владата нема ништо против еднаквоста на правата и за другите заедници“, рече Заев.

Во врска со ветувањето за враќање 15 отсто на ДДВ кон граѓаните, тоа е дел од владината програма, рече Заев, кој дополни дека според сите податоци од државните институции граѓаните си плаќаат ДДВ каде што трошат. Премиерот Заев рече дека повратот на ДДВ треба да биде според процедурите, а ќе биде имплементиран во 2019 година.

„Ако системот е подготвен, јас сакам во 2019 година овој систем да биде воведен. Убеден сум дека граѓаните ќе бараат фискална сметка насекаде, а со тоа нема да имаме даночна евазија. Со овој ДДВ се создава енормно богатење на поединците на сметка на обичните граѓани. Знам дека со ова решение 50 отсто од дополнителната наплата ќе се врати кон граѓаните. Ќе има и богатење на буџетот и враќање на парите кон граѓаните. Кога плаќаме одредена сметка, 1.000 денари е нето-трошокот, а дополнително се плаќа 185 денари. Нашето ветување е дека 15 отсто од 185 денари се враќаат кај граѓаните. Единствена давачка што е зголемена е акцизата за нафта 3 денари, кои се насочени кон отплаќање на долговите. Владата исплати повеќе од 120 илјади евра долгови за згради, музеи, споменици, кои се апсолутна глупост. Вкупно достасани долгови што не се правени од „Скопје 2014“ се над 130 милиони евра, а ќе достасаат и други многу бргу. Можеме да земеме и кредити од 50 милиони евра за да ги вратиме будалштините на претходната влада. Оваа Влада ќе работи чесно бидејќи немаме немара да го полниме буџетот преку давачки“, одговори премиерот Заев.

Димовски на ова дополни дека додека се намалуваат едни давачки на граѓаните, се зголемуваат акцизите на други давачки. Според него, најдобро е да не се зголемуваат давачките, а тоа е поради разните концепти на партиите. До ден-денеска не можам да ги најдам договорите, анексите од парите што се трошени на нечесен начин.

Илија Димовски побара премиерот Заев да наведе пет кадровски грешки што ги има направено, а го запраша и дали е спремен следната неделеа тие да ги поправи. На тоа Заев одговори дека тоа се кадровските грешки оставени од претходната влада.

„Ако треба да набројам пет кадровски грешки, тоа се началниците и командирите што не се сменети. Ако досега имало причини досега некој да биде сменет, ќе бил сменет. За тоа зборувам јавно, што е реткост во Македонија. Новите директори и министри првпат официјално почнаа да работат по локалните избори бидејќи пред нив тие плаќаа долгови што беа енормни, а оставени од претходната влада“, рече Заев

К. Л.