Илија Димовски од пратеник со најдолг стаж до лидер на ВМРО-ДПМНЕ?!

Илија Димовски од пратеник со најдолг стаж до лидер на ВМРО-ДПМНЕ?!

Илија Димовски е пратеникот со најдолг стаж на партијата ВМРО-ДПМНЕ и со последните предвремени параламентарни избори ја троши 11-тата година во Собранието. Една од прогнозите на стручната јавност деновиве е дека Димовски по конгресот, можно е од пратеник да стане претседател на ВМРО-ДПМНЕ на местото на Груевски.

Димовски со неполни 26 години станува пратеник по изборите од 2006, при што неговата заслуга се темели на партиски активизам во Велес како дел од Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ.

Приврзаникот на Груевски важи за еден од најдобрите оратори во партијата и еден од највлијателните гласноговорници со поминати многубројни странски обуки за јавен настап и пиар. Димовски гласно зборуваше и за процесот на десоросоизација, иако Фондацијата „Институт отворено општество“ ќе обелодени дека и тој користел од парите додека бил член на пододборот за доделување грантови за младински програми.

Јавноста ќе се разбранува во 2009 по донесувањето на пресудата за аферата „Шпион“, каде што обвинитетот Марјан Ефремов во писмениот извештај ќе посочи дека од Илија Димовски добивал информации за состојбата на партијата и државата и за односите со колацискиот партнер ДУИ. Извештајот на Ефремов во „Шпион“ бил заведен како „Иле-3“ и бил испратен до унгарската разузнавачка служба.

Црна дамка во неговата кариера е и отворената постапка пртоив него, при што се сомничи за кривично дело злосторничко здружување и злоупотреба на државни пари за финасирање на изборите во 2014 година. Постапката ја поведе СЈО за предметот „Титаник“, во кој, освен него, се товарат лица од сегашното највисоко раководство на ВМРО-ДПМНЕ.

Апелациониот суд на Димовски му изрече мерка на претпазливост со одземање на пасошот и еднаш неделно да се јавува во судот. Димовски во неколку наврати бараше судот да му го врати пасошот и тврдеше дека нема каде да бега.

Инаку, гласот на пратеникот неколку пати кратко се слуша во опозициските бомби во разговор со тогашната министерка за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска.

Тој важеше за жесток противник на продолжувањето на мандатот на специјалното јавно обвинителство. При давањето на отчетот за сработеното, во Собранието Димовски во неколку наврати ја обвини обвинителката Катица Јанева дека работи во интерес на СДСМ.

Димовски сите овие години ја добива довербата од гласачкото тело во централниот дел на Македонија. На последните предвремени избори тој ѝ го обели образот на партијата, при што во Изборната единица број 3 донесе најголема предност во гласовите во однос на СДСМ. Покрај довербата кај гласачите, тој важи и за близок до лидерот Никола Груевски, а член е и на едно од највисоките тела на партијата, на Извршниот комитет.

Паралелно со пратеничката, Димовски добива и функција во партијата. Највисоката партиска функција му била доверена во 2007 година кога странува директор на Центарот за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ. Седум години подоцна дава оставка од функцијата со образложение дека има зголемени активности во Собранието, при што паралелно е координатор и ја води пратеничката група на најголемата парламентарна партија. Во моментот уште ја извршува функцијата координатор, но овој пат на една од десетте пратенички групи на ВМРО-ДПМНЕ. Димовски е член на повеќе собраниски комисии и воедно потпретседател на Националниот совет за евроинтеграции.

Кон пратеникот во неколку наврати беше вперуван прстот дека нема завршено високо образование. Опозицискиот СДСМ го напаѓаше и го прогласи за вечен студент. За волја на вистината, во биографијата на Димовски во првите два мандата (2006-2011) стои дека е апсолвент на Правниот факултет, а веќе од 2011 неговиот образовен профил е сменет со дипломиран правник и постдипломец на Правниот факултет во Скопје.

Димовски е роден 1980 година во Велес, каде што завршил основно и средно образование и не e оженет.

Г.Д.М.