Здравје
Царскиот рез влијае на еволуцијата на човекот

Царскиот рез влијае на човековата еволуција бидејќи благодарејќи на таа метода мајките со претесна срамна коска, а во минатото умирале и таа и детето, па тие гени не се пренесувале, покажува студијата на австриските научници кои предвидуваат дека трендот ќе продолжи, но и благо и полека, која е објавена во магазинот Proceedings of the National Academy of Sciences.
Новата студија покажува дека царскиот рез е нужен за носење здраво дете на светот, бидејќи денес е поголем бројот на мајки кои имаат претесни колкови. Бројот на случаите во кои децата не можат да минат низ породилниот канал изнесувал во 1960-те години 30 на 1.000, а денес достигнал 36 на 1.000, велат научниците,
Историски, гените на мајките со претесните породилни канали, не би се пренесувале на следната генерација, бидејќи и мајката и нејзиното чедо би умреле при породувањето.
Др Филип Миторекер од одделот за теоретска биологија на Универзитетот во Виена дека во разбирањето на човековата еволуција старото прашање „поради што е толку висок процентот на несразмерен меѓу големината на фетусот и породилниот канал, а тоа значи дека детето не може да мини низ породилниот канал“.
„Без интервенциите на модерната медицина, таквите породилни тегоби често биле смртоносни и од еволуциска перспектива тоа била природна селекција. Жените со многу тесна срамна коска не би преживеале пред 100 години. Тие денес преживуваат и гените на претесна срамна коска ги пренесуваат на ќерката“, појаснува од Мотерекер.
Старо е прашањето поради што човековата срамна коска со годините не се проширила, бидејќи главчето на човековото младенче е голена во однос на другите примати, на пример шимпанзо кое релативно лесно се раѓаат.
Истражувачите осмислиле математички модел користејќи се со податоците на Светска здравствена организација (СЗО – WHO) и другите студии за породувањата. Востановиле постоење на спротивни еволуциски сили. Едната е тренд дека новороденчињата станува сé поголема, а тоа значи и поздрави. Од друга страна, пак, колку новороденчињата се поголеми, поголеми се изгледите да се „запни“ што некогаш завршувало со смртта на мајката и детето, и нивните гени не би се пренесувале натаму.
„Еден дел од селективните сили, а тоа е трендот кон помалото новороденче, исчезнал со примената царски рез“, продолжува др Митерекер. Истакнува дека за студијата не е цел да ја критикува медицинската интервенција, туку да го сврти вниманието дека на тоа „имало влијание на еволуцијата“.
На прашањето што ќе се случува во иднината, др Митерекер вели дека „очекува дека тој еволуциски тренд ќе продолжи, но веројатно ќе биде благо и бавно“ и појаснува „И тука постојат ограничувања. Значи, не очекувам дека еден ден сите деца ќе се раѓаат со царски рез“
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Што се случува со нашето тело кога постојано јадеме слатко?

Го знаете ли тоа чувство кога ви треба само нешто благо? Не сте гладни, но вашето тело и мозок бараат нешто! Следниот пат, размислете што ви треба.
Можеби сте уморни, можеби сте под стрес или можеби едноставно ви е здодевно, па ви треба тоа едно парче чоколадо, колаче, сладолед, нешто што ќе ни „крене“. И пред да можете дури и да помислите, чоколадото е веќе на вашиот јазик, а вашето тело е во состојба на краткорочно олеснување.
И во тој момент, чувствуваме како ни се враќа енергијата, нашите мисли се појасни, нашето расположение се подобрува. Но, она што се случува зад сцената не се чувствува веднаш.
Телото штотуку примило брза доза на гликоза, шеќер што влегува во крвотокот и ни дава енергетски поттик. Но, кога инсулинот, нашиот внатрешен „регулатор на шеќер“, сфаќа што се случува, тој почнува да работи и го намалува нивото на шеќер, честопати премногу. Тој пад нè остава исцрпени, раздразливи, па дури и тажни. И што правиме тогаш? Посегнуваме по уште една слатка „доза“. Звучи познато?
Овој циклус – шеќер, потоа пад, па уште повеќе шеќер – брзо станува навика. Но, уште поважно е што шеќерот влијае и на нашиот мозок. Тој го стимулира лачењето на допамин, хормонот на наградата, што нè прави да се чувствуваме задоволни, смирени, па дури и „наградени“. Проблемот е што со текот на времето, мозокот бара сè повеќе и повеќе за да го постигне истиот ефект.
Покрај тоа што нè фрла во енергетски циклус, премногу шеќер влијае и на нашето внатрешно чувство на глад и ситост. Хормоните, кои нормално фино регулираат кога сме јаделе доволно, ја губат својата насоченост. Резултатот? Се чувствуваме како никогаш да не сме сити, дека постојано „грицкаме“ нешто и често јадеме без навистина да имаме потреба. На долг рок, ова го нарушува нашиот метаболизам, но и нашиот однос со храната.
И потоа тука е и сонот. Колку пати сте имале проблеми со спиењето по вечерна порција слатки? Несоница, немирен сон, будење среде ноќ, не е случајно. Шеќерот го зголемува нивото на кортизол, хормонот на стрес, токму кога телото треба да влегува во фаза на одмор. Недостатокот на сон следниот ден ја зголемува желбата за слатки. И еве нè повторно во круг.
Психолошките ефекти често се потценуваат, но се повеќе присутни. Вишокот шеќер е поврзан со чести промени во расположението, напади на анксиозност, ментална „магла“ и намалена концентрација. Накратко, се чувствувате како постојано да сте под некое невидливо ќебе од тежина и непријатност.
Но, добрата вест е дека не мора да ги фрлате сите колачиња од куќата. Решението не е во строгите забрани, туку во рамнотежата и свеста. На пример, јадете слатки по оброците, кога нивото на шеќер во крвта е постабилно, или заменете дел од шеќерот со овошје, темно чоколадо, цимет. Честопати не ни требаат слатки, туку кратка пауза, чаша вода, прошетка, разговор или само момент на мир.
Затоа, следниот пат кога вашиот мозок ќе шепне „дај ми нешто благо“, запрашајте се – што навистина ви треба?
фото: принтскрин
Забава
Ниеден крем не ги брише брчките како една евтина состојка од кујната

Сѐ сме виделе во светот на негата на кожата. Од едноставни хидратантни лосиони до третмани за лице од лосос, има многу чудни и прекрасни козметички производи од кои можете да изберете.
Но, сега се тврди дека еден изненадувачки зеленчук би можел да биде најдоброто тајно оружје против стареењето, особено кај оние над 30 години.
Тоа е кромидот, кој, благодарение на неговата импресивна содржина на витамин Ц и сулфур, претставува единствена комбинација во борбата против брчките.
Сулфурот, одговорен за остриот мирис на кромидот, има потенцијал да го зголеми производството на колаген во нашето тело – протеин кој е особено изобилен во нашата кожа.
Сепак, по 30-годишна возраст, нашите природни нивоа на колаген почнуваат да опаѓаат, што доведува до брчки и фини линии. Како добар извор на витамин Ц, кромидот може да го поддржи создавањето и одржувањето на колагенот.
Експертите исто така сугерираат дека бакарот, манганот и цинкот се три други хемикалии кои го менуваат начинот на живот и можат да го зголемат производството на колаген. Тиквата и брокулата се меѓу храната што е особено пофалена за ова.
Различни студии, исто така, препорачуваат производи за убавина на база на колаген за борба против брчките, но изборот на вистинскиот крем може да направи голема разлика.
Самиот колаген е голема молекула која не може да навлезе во површинскиот слој на кожата освен ако не е во форма на „хидролизиран колаген“.
Тој е составен од многу помали фрагменти кои се борат против видливите знаци на стареење однадвор, но сепак не можат длабоко да навлезат во составот на кремите и маските.
Експертите претходно објаснија: „Не трошете ги парите за купување маски, креми и серуми со колаген, бидејќи единствената придобивка што ќе ја добиете од директно нанесување на колаген на вашата кожа е многу минимална хидратација“.
Единствените маски за лице, креми и серуми кои ефикасно делуваат се оние што го зголемуваат постоечкиот колаген или оние што содржат пептиди што го зголемуваат колагенот, а кои го поддржуваат производството на колаген.
Сепак, експертите препорачуваат зголемување на нивото на колаген со земање додатоци во исхраната. Тие се апсорбираат во крвотокот побрзо, ефикасно се борат против знаците на стареење одвнатре, а исто така го подобруваат и здравјето на ноктите.
Други истражувања дури сугерираат дека тие можат да ја подобрат мускулната маса, иако степенот на подобрување е сè уште неизвесен, објавува „Мирор“.
фото: принтскрин
Забава
Најдобрата напивка за слабеење: едноставна и идеална за лето

Освен што ги топи вишокот масни наслаги во телото, го смирува стомакот и ја намалува надуеноста, па затоа нема причина да не го консумирате секојдневно.
Ако традиционално сте одлучиле да почнете да се храните поздраво и да вежбате повеќе околу два месеци пред летната сезона, или ако сте одлучиле да ослабете среде лето, можеби овој одличен пијалок, за кој експертите тврдат дека е најефикасен во топењето на вишокот масти во телото, ќе ви помогне во тоа.
Потребни состојки:
– 1 литар вода
– 1/2 грејпфрут
– 1 мандарина
– 1 краставица
– 4 до 6 големи листови нане
– мраз
Подготовка:
– Излупете ги и исечете ги грејпфрутот, мандарината и краставицата на парчиња.
– Додадете ги сите состојки во бокал со вода и оставете го во фрижидер.
– Оставете преку ноќ.
– Промешајте го пијалокот наутро и пијте го во текот на денот.
Сите овие состојки имаат свои интересни придобивки: од стабилизирање на нивото на шеќер во крвта, забрзување на согорувањето на калории, намалување на надуеноста до зголемување на чувството на ситост и смирување на желудникот.