Контакт

Интервју/Дебата

Стојанче Рибарев, в.д. претседател на Кривичниот суд за Макфакс: Никој не ми ја сугерираше листата за годишниот распоред на судии

Објавено пред

 

dobivaj vesti na viber

Во ексклузивно интервју за Макфакс, в.д. претседателот на Кривичниот суд Стојанче Рибарев говори за тоа дали некој влијаел во составувањето на најновиот годишен распоред на судии, за кој има бура реакции и дури 17 приговори од судии, за соработката со СЈО, „сваровски судството“, може ли да се влијае на судските одлуки…

 

 

М: Дојдовте во  Кривичниот суд од Врховниот суд како човек кој требаше да ги смири страстите,со оглед на Вашето искуство во  раководењето со штипскиот основен и апелационен суд.Како се случи уште на стартот најмногу реакции да има токму на вашиот годишен распоред на судии?

 

С.Р.: Во Судот дојдов во фаза  на започната постапка и кога распоредот што го донесе претходниот в.д претседател беше укинат во еден дел од Врховниот суд.Меѓутоа,бидејќи сум човек дојден надвор од Судот,кој не се познава и не работел со ниту еден судија,за мене беше очекувано дека ќе направам некоја грешка.

 

М: Зошто не ги испочитувавте желбите на судиите?

 

С.Р.: Според Законот за судовите и Деловникот  нема обврска да се почитуваат сите желби на судиите,Меѓутоа, доколку е возможно, секогаш се настојува да се почитуваат нивните желби.Треба да знаеме дека е невозможно во Суд со 60 судии на сите да им се излезе во пресрет.Дел од желбите на судиите се прифатени и се вратени на материјата што ја работеле,а дел се упатени на друга материја.Но, и кривичното и прекршоците се дел од надлежноста на овој суд и на казнената материја.Не зборуваме за преместување на судија од кривична во граѓанска област,или од граѓанска во работни спорови,туку за области кои им се познати.

 

М: Ве обвинуваат дека и со овој распоред,како и со претходните се таргетирани судиите кои што работеле на предмети поврзани со Специјалното јавно обвинителство (СЈО) и во зависност од одлуките се наградени или казнети?

 

С.Р: Апсолутно,не би се согласил  со таква констатација и не би поврзувал  било кој судија со СЈО или со редовни обвинителства,или со претходно донесени одлуки.Секој предмет  по кој постапуваат судиите е нов предмет.Работата во тој дел и по закон и Деловник е чиста.Во одлуките на судиите не учествува претседателот на судот,туку во институционална надлежност по жалба учествуваат уште два суда-апелациониот и Врховниот.Како дојден од надвор,незнам кој судија по кој предмет постапува.

 

М: Штом велите дека не ги познавате судиите и она што го работеле,тогаш по чија сугестија го направивте распоредот на судии,што предизвика незадоволство кај дури 17 судии кои поднесоа приговор  до Врховиот суд?

 

С.Р.: Распоредот го направив врз основа на комплетните состојби во судот и резултатите од работатата,но и забелешките од повисоки судови при редовните контроли.Таму каде што беше можно се почитуваа одредени желби на судиите,но и фактот дека некои судии заминуваат во пензија.

 

М: Дел од медиумите излегоа со тврдење дека  распоредот е „листа на желби“ на владејачката партија?

 

С.Р.: Не сум имал контакти со никого од владејачката партија,ниту некој ми доставил некаква листа.Одговорно тврдам дека  листа од било која политичка партијаа нема дојдено.

 

М: Како е можно  да се концентрираат толку функции  кај поранешниот претседател на Кривичниот суд,Владимир Панчевски кој во исто време е шеф на одделот на организиран криминал,судија во претходна постапка,судечки судија?А,токму Панчевски е човекот од кој доаѓаат најголемите опструкции на СЈО.

 

С.Р.: Не би навлегувал во досегашното работење на било кој колега,па и на  поранешниот претседател Панчевски.Обврска и надлежност е на други институции да ја следат неговата работа и да го оценуваат сработеното,за д аможат да фомираат суд при евентуален нареден избор.Распоредот во делот на Панчевски би го коментирал во следната насока-ниту го унапредив,ниту го уназадив Панчевски,туку го задржав на истата позиција на која беше пред да дојдам во овој суд.

 

М: Панчевски порано не работеше на претходна постапка?

 

С.Р.: Тоа е распоредот што го наследив од претходната в.д претседателка Татјана Михајлова,пред да го укине Врховниот суд.Не само Панчевски,туку и сите останати раководни позиции,ги задржаа судиите.Во тој дел немаше промени.

 

М: Зошто ја сменивте досегашната заменичка на претседателот Дијана Груевска и ја ставивте на ова место судијката  Славјанка Јанкоска која одлучуваше да не се земат „бомбите“ на опозицијата како доказ во постапката,а која  што е неколку месеци пред пензија?

 

С.Р.: Замената е направена токму заради тоа што го споменавте во прашањето,затоа што Славјака е најстариот судија во судот.Сметав дека најискусниот судија треба да биде заменик и да не дојде до други размислувања  дека се форсираат некои судии.

 

М: Што ќе се случи доколку Врховниот суд ги  прифати приговорите на судиите и  ги поништи решенијата.Спремни ли сте да дадете оставка како вашата претходничка Татјана Михајловска?

 

С.Р.: Не сум размислувам во таа насока.На Врховниот суд  му ги доставив сите податоци за да може да одлучува.Незнам што содржат приговорите и на кои  околности се повикуваат,бидејќи не се упатени до мене,туку до Врховниот  суд.Останува  врховните судии врз основа на списите да проценат дали ќе се прифатат или одбијат приговорите.Затоа не би прејудицирал ништо додека не ги добијам одлуките.Секако дека ќе ги прифатам сите  упатства на Врховниот суд.Повторувам,бев свесен дека мојата грешка може да биде поголема од  оние на моите претходници.Ова не е прва реакција за распоред на судии и според моите сознанија тоа трае од 2015 наваму.

 

М: Но,од Вас се очекуваше да ги смирите тензиите,а не да ги разгорите уште повеќе.

 

С.Р.: Мислам дека нема да се зголемат тензиите со распоредот.Не е причина само распоредот за незадоволство.Како и да е,сите судии работат на материја од казнена област и претседателот на судот не може да одговара за одлуките на судиите или да влијае врз нивните одлуки.

 

М: Може ли да се очекува подобрување на соработката со СЈО и да се тргне етикетата дека  Кривичниот суд  е кочничар на нивната работа?

 

С.Р.: Не би се согласил дека има таква етикета.Никаде не сум сретнал таков  збор.

 

М: Дали зборовите како отежната соработка,непочитување на рокови,двојни аршини во постапувањето не упатуваат на опструкции?

 

С.Р.: Јас имав средба со специјалната јана обвинителка Катица Јанева во функција  на запознавање и подобрување на соработката.Обвинителката ми го достави и лично извештајот.

 

М: Го прочитавте извештајот?

 

Да, го прочитав.На средбата разгледавме некои прашања,кои можат да се поделат во два правца.Првиот, околу начинот на одлучување на конкретни судии.Во тој дел,претседателот на судот не е тој што ја оценува нивната работа,освен повисоките судови по редовни и вонредни правни лекови.Во делот,пак,на забелешките за постапување на судии,за кои СЈО смета дека има нестручност и несовесност, тука не се надлежни повисоките судови,туку Советот за утврдување на факти и Судскиот совет.По мои сознанија и по она што го искажа Јанева,од нивна страна има иницирано неколку постапки.

 

Од моја страна јас им ги дадов сите податоци што им беа потребни.Немам надлежност да проценам дали некој судија работел несовесно.

 

М: Досега четири пати беа одбиени барањата на СЈО со судски налог да се обезбеди увид во базата на најголемата телекомуникациска мрежа.Зошто не се дозволува тоа да се направи,кога е од јавен интерес да се дознае дали и кој незаконски прислушувал?

 

С.Р.: За секое барање во конкретен предмет одлучува судија кој е определен со автоматската  распределба на предмети.Подготвен сум за секое барање на СЈО да побарам податоци. Каква и да е одлуката на судијата,СЈО има право на правен лек.

 

М: Не е ли чудно зошто еднаш судија од истиот суд дозволил со судски налог да се направи увид во базата на друг оператор, а тоа да не може да се спроведе за Македонски телеком, кој генерира најмногу броеви?

 

С.Р.: Нема да коментирам одлука на судии,бидејќи незнам ниту што е барано,ниту што е одлучено.Неможам да го пречекорам прагот на законот и деловникот и да дадам било каков коментар.

 

М: Зошто Кривичниот суд одбива да ги достави списите и записникот околу еден од обвинетите во „Пуч“,Ѕвонко Костовски за кој е поднесено барање за заштита на законитоста пред Врховниот суд?

 

С.Р.: Од мене ништо не е побарано.Досега, се што побарале од мене институциите, сум одговарал..

 

М: Што може да се очекува од судијата Рибарев како в.д претседател?

 

С.Р.: Стојанче  Рибарев е тука, времено,додека се избере  претседател на Кривичниот суд .Во моментов таква постапка тече и очекувам колку може побрзо да заврши за да може да се вратам во Врховниот суд.Тука сум дојден да обезбедам функционирање на судската управа до изборот на нов претседател.Не треба да се заборави дека се работи со суд со 380 вработени и сериозна инстурција ,која само со неколку предмети стана “популарна“.

 

М: Се покајавте  што се нафативте на местото вршител на должност?

 

С.Р.: Јас само ја почитував одлуката на Судскиот совет.Само се надевам дека помалку време ќе поминам тука.Ова е за мене целосно нова средина и незнам кој на која група припага,кој со кого пие кафе.Мислам дека се престоги оценките дека е нарушена  атмосферата во Кривичниот суд .Немам намера да ги иделаизирам состојбите,но и овој суд не е имун на вкупните  состојби во државата и  не е затворен во стаклено звоно.

 

М: Но, за овој  суд  најмногу се врзува префиксот „сваровски суд“,а не за некој друг?

 

С.Р.: Не би се согласил со такви префикси.И во овој суд,како и во другите има судии избрани во различни  периоди.На крајот на денот,после секоја донесена одлука,секој останува со својата совест.

 

М: И за вас се говори како судија кој  направил метерорска кариера,токму во времето на оваа владејачка гарнитура

 

С.Р.: Не знам дали имам метерорска кариера.Во Врховиот суд дојдов после стаж од 14 години,а со моите 53 години,во судството сум точно 30 години.

 

Интервју/Дебата

(ВИДЕО) Тимоние: Влезот во ЕУ многу зависи од кредибилитетот на вашето судство

Објавено пред

Францускиот амбасадор во земјава, Кристиан Тимоние, во екот на политичките препукувања на законот за Јавно обвинителство, во интервју за „Макфакс“ говори за потребата од донесувањето на законот, но и за новата методологија за проширување на ЕУ која беше донесена на 5 февруари годинава.

dobivaj vesti na viber

Тој не сакаше да дава никакви политички оценки во однос на обвинувањата на партиите и на координираторите на пратеничките групи на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ во однос на законот за Јавно обвинителство, но вели дека „влезот во ЕУ еден ден многу ќе зависи од кредибилноста на судството и од силната борба против корупцијата“.

„Законот е барање од ЕУ и државите членки и со него ќе треба да се затворат или зајакнат сите судски постапки кои беа отворени во рамките на СЈО. Потребно е судство ослободено од заробеноста на партиите и рамка за борба против корупцијата“, вели Тимоние за „Макфакс“.

Посетата во Париз на вицепремиерот задолжен за европски прашања, Бујар Османи, и министерот за надворешни работи, Никола Димитров, амбасадорот Тимоние ја оцени како „конструктивна и пријателска“ и рече дека главниот акцент бил ставен на документот на Европската комисија за зајакнување на пристапниот процес.

„Новата методологија што ја предложи комисијата во голем дел ги содржи предлозите на француската влада. Чекаме како ќе реагираат другите земји членки во однос на документот, но ми се чини дека сето тоа оди во добра насока“, вели тој.

Амбасадорот вели дека е свесен дека во земјава постои разочарување од Франција, која беше против проширувањето на ЕУ со нови членки.

„Да се надеваме дека новата методологија ќе биде воз кој ќе постигне поголема брзина во однос на претходниот“, рече во интервјуто амбасадорот Тимоние.

Прикажи повеќе...

Интервју/Дебата

(Видео) Шкријељ: Мизрахи нека не се изненадува, претходно дури имаше случаи на врзување на штитеници во Демир Капија

Објавено пред

Дополнителната заменик-министерка Санела Шкријељ во интервју за „Макфакс“ изјави дека корисниците во домот во Деемир Капија до пред три години биле врзувани и престојувале во страшни услови. Вели дека прозивката на техничката министерка Рашела Мизрахи за домот во Демир Капија била неиздржана затоа што не ја познава областа со која влегла да раководи. Шкријељ вели дека во овие три години ги извлекле сите деца кои биле во заводот и ги сместиле во групни домови.

dobivaj vesti na viber

„Техничката министерка можеби првпат влегува таму и јасно е зошто нејзината реакција е таква. Но, ќе напоменам дека тоа што ние го наследивме таму беа услови за невозможна мисија. Имаше ситуација корисниците за бидат врзувани затоа што вработените не можеа да се справат со нив. Затоа и го спроведовме тој процес на деинституционализација и ги извлековме сите деца од таму. Она што јас и техничката министерка треба да го направиме е да го продолжиме тој процес, а не да настапуваме на овој начин. Но, ќе повторам, разбирам зошто министерката настапува така“, рече Шкријељ.

Таа додава дека на техничката министерка ѝ предложила да се координираат пред да се излегува во јавност за да не се шири паника меѓу граѓаните со нецелосни информации. Предоложила да имаат состанок еднаш неделно на кој ќе одлучуваат заеднички за важни прашања.

„Токму поради тоа што не ја познава областа се ставивме на располагање да помогнеме да се подобрат процесите. Но, ќе повторам, координараноста и кооперативноста ќе зависат исклучиво од неа“, рече Шкријељ.

Дополнителната заменик-министерка рече и дека не би требало да има блокада или застој на институцијата, но додаде дека доколку Мизрахи побара кадровска промена на раководни кадри или смена на директори на центри за социјални работи, Шкриељ ќе го употреби правото на вето и нема да ги потпише овие решенија.

„Врзаниот потпис се однесува на правни и кадровски промени. Се надевам дека Мизрахи нема да побара смена на раководни кадри, но доколку тоа се случи, јас ќе го спречам тој потег. Сметам дека ние сме преодни министри и треба да останеме во рамките на таа надлежност. Оној кој ќе победи на изборите и по 12 април формира влада, нека си спроведува своја кадровска политика“, децидна беше Шкријељ.

Не одговори конкретно на прашањето дали себеси се гледа на листа за пратеник на предвремените парламентарни избори, но додаде дека е време во државата да се одвојат партиските политики од политиките кои се носат во институциите.

Прикажи повеќе...

Интервју/Дебата

(Видео) Глигорова: Одговорност за извршителите ќе бараме и пред Обвинителството за организиран криминал

Објавено пред

Новиот тарифник за извршителите што го предложи Министерството за правда, а денеска го усвои Владата, наиде на делумна поддршка од задолжените граѓани и здруженија што неуморно се борат за укинување на извршителските канцелрии веќе три години.

dobivaj vesti na viber

Еден од најгласните борци против Законот за извршувањето, Ана Глигорова, смета дека овие измени се позитивен чекор напред во решавање на проблемот со многугодишниот финансиски геноцид врз населението, но сепак најавува дека битката на здруженијата на граѓани ќе продолжи и одговорност за, како што вели криминалното извршување ,ќе се бара и од Обвинителството за гонење организиран криминал.

Според Глигорова, протестот на извршителите со еднодневно затворање на канцелариите е бесмислен кога нивните трансакциски сметки се отворени и тие немилосрно наплатуваат камати на долговите.

Во интервјуто Глигорова прави анализа на тоа што ќе значи репрограмирањето на долговите и вели дека е најважно да се води сметка овие измени да функционираат во пракса ретроактивно. Од протестите пред Министерството за правада што се одржуваа шест вторници, вели дека од жалбите и преставките што ги носеле граѓаните за неправедните извршувања во Министерството биле фрапирани. Имало многу емоции од граѓани за нивните случаи кога на пензија од 7.000 денари со години извршител одзема третина од парите. Таа открива и случај на извршител кој си отворил канцеларија во куќа врз која направил извршување.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија11 часа

На 30 јуни внатрепартиски избори за претседател на СДСМ

На денешната седница Извршниот одбор на СДСМ донесе Одлука за распишување вонредни внатрепартиски избори за претседател на СДСМ на 30...

Македонија12 часа

Мицкоски на средба со евроамбасадорот Гир: злоупотребите со европското знаменце нема да се применуваат, потенцирана европската заложба на ВМРО-ДПМНЕ како идна влада

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски заедно со потпретседателот Тимчо Муцунски оствари средба со амбасадор на ЕУ во Македонија, Дејвид Гир....

Македонија14 часа

Гаши седнува во спикерското столче: поради кандидатурата за претседател на Собранието, поднел оставка од функцијата претседател на Алтернатива

На последната седница на Централното собрание на Алтернатива, одржана во четвртокот меѓу другото, се разговараше и за кандидатурата на Африм...

Македонија16 часа

Хируршките сали на Клинички остануваат затворени: Системот за воздух мириса и без хаварија, примероци од гасот испратени во Германија  

Лабораторија во Германија ќе утврдува зошто без хаварија во системот се јавува миризба во дистрибутивната мрежа за кислород и компримиран...

Македонија17 часа

Демири на заминување го разреши и директорот на Кардиохиругија: Открив дека 170 пациенти не се внесени во „Мој термин“, за нив нема отпусни писма ни умреници

Министерот за здравство Илир Демири го разреши медицинскиот директор на Клиниката за кардиохирургија Марјан Шокаровски . Открил дека во Клиниката...

Топ19 часа

Автомобил падна во Крива река, загинаа возачот и сопатничката од Марино

Две лица загинаа вчера во сообраќајна несреќа. Според информациите од МВР, се работи за 75-годишниот Ж.Ј. и неговата сопатничка С.Ј....

Македонија21 час

Експресниот пат Штип – Кочани нормализиран за сообраќај

Во 10 часот и 40 минути, сообраќајот на експресниот пат Штип – Кочани е нормализиран за сообраќај, извести АМСМ. Сообраќајот...

Македонија21 час

Братот на убиениот пејач на пластичарската улица: Амар ќе биде погребан денеска

Пејачот Амар Исмани е убиениот 29-годишник во пукањето кое синоќа се случи на Пластичарска, потврдија преку социјалните мрежи од неговото...

Македонија22 часа

Извршен увид по пукањето на пластичарската улица во Скопје

Дежурен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје, заедно со увидни екипи од МВР, во текот на ноќта вршеа увид...

Топ22 часа

Еден убиен, двајца повредени во пукање на т.н. пластичарска улица

Еден убиен и двајца ранети во пукањето кое синоќа околу полноќ се случи на булеварот Никола Карев, познат како пластичарска...

Свет1 ден

(Видео) Израел му одговори на Хамас со ракетен напад; Хамас: Погоден е камп, убиени жени и деца

Министерството за здравство на Хамас објави дека десетици луѓе загинале или се повредени во експлозија во бегалски камп во областа...

Свет1 ден

(Видео) Торнада опустошија неколку делови на САД, десетина мртви

Торнада кои го зафатија централниот дел на САД усмртија најмалку десетина луѓе и оставиле трага на уништување, а синоптичарите предупредуваат...

Европа1 ден

(Видео) Надзорните камери на трговскиот центар во Харков го снимија моментот на нападот, 16 мртви

Бројот на загинати во рускиот напад на специјализиран трговски центар со градежни производи во Харков се искачи на 16. Меѓу...

Македонија2 дена

Земјава нема развиен концепт за менаџирање со дијабетесот, вели Велев

Во организација на Сојузот на здруженија на дијабетичари и Здружението на лица со дијабетес „Алегрија“, денеска во Градскиот парк во...

Македонија2 дена

Скопскиот булевар „Кочо Рацин“ во мрак, луѓето со блиц од мобилен минуваат на пешачки (ВИДЕО)

Скопскиот булевар „Кочо Рацин“, на кој се наоѓа автобуската станица „Југодрво“, веќе неколку денови е во мрак. Уличните светла долж...

Македонија2 дена

Детали за ноќната спасувачка мисија: Го лепеле чамецот и им фрлале вода на заглавените пред да ги извлечат живи (ФОТО+ВИДЕО)

Четирите лица, меѓу кои и седумгодишно дете се лоцирани и најдени, соопштија утрово од ЦУК. Ноќната спасувачка акција не била...

Македонија2 дена

Најдени се седумгодишното дете и трите лица кои се изгубија кај реката Пчиња

Четири лица, две жени, еден маж и едно дете кои се изгубија, а се на возраст од 29, 18, 35...

Македонија2 дена

Седумгодишно дете и уште три лице се изгубија на патот од Кожле кон Велес

Четири лица планинарејќи го згрешиле патот и залутале на стрмно опасно место за понатамошно нивно движење. Меѓу лицата има едно...

Македонија3 дена

Смрдеа затвори дел од салите за операции во комплексот клиники „Мајка Тереза“

Претставник на Министерството за здравство бил сослушан во скопското Обивнителство, а по него според неофицијални информации следуваат директорите на хирушките...

Топ3 дена

При контрола на угостителски објекти за дрога се приведени девет лица

Полициските службеници од Единицата за недозволена трговија при СВР Скопје вчера по план на СВР Скопје ивршија контрола во повеќе...