Контакт

Македонија

Судскиот совет в понеделник ќе избира в.д. претседател на Основниот суд Скопје 1-Скопје

Објавено пред

На седница на Судскиот совет ќе се решава кој ќе ја извршува функцијата в.д. претседател со оглед на тоа што мандатот на актуелниот претседател Владимир Панчевски му истекува в недела.

Како што сега стојат работите, мали се шансите Панчевски да продолжи да ја извршува функцијата и како „вршител на должност” со оглед на тоа што тој, во однос на другите двајца кандидати има најслаба оценка, а згора на сé против него се поднесени и неколку кривични пријави.

Во моментов, како кандидати за местото претседател се јавуваат и судиите Иван Џолев и Владимир Туфегџиќ.

Судијата Џолев, со кривична пријава го обвини Панчевски дека вршел влијание при донесување на судска одлука, а Туфегџиќ побара Судскиот совет да го поништи огласот за избор на претседател на Основниот суд Скопје 1- Скопје поради нерамноправност.

Низ судските кулоари веќе се шпекулира дека можен нов в.д. претседател да биде избрана судијката Дијана Груевска-Илиевска, којашто меѓу некои свои колеги важи како „протеже” на Владимир Панчевски, бидејќи се работи за една од ретките

Македонија

Од утре автобусите на ЈСП ќе сообраќаат до 23 часот

Објавено пред

Oд утре, среда (5.5.2021 година), јавниот превоз ќе сообраќа до 23 часот.

Посочениот режим е во согласност со последната одлука на Владата за забрана за движење на населението од 23 до 5 часот.

Преостанатиот возен ред, до наведените последни термини, е достапен на веб-страницата на ЈСП „Скопје“.

Билетарниците и центрите за персонализација ќе работат вообичаено.

ГРАДСКИ ЛИНИИ – последни термини пред 23 часот

Линија 2 21.40 ч од Автокоманда 22.30 ч од Сарај

Линија 2А 17.34 ч од Железара 16.48 ч од Сарај

Линија 3 22 ч од Панорама 21.15 ч Сала Ј.Сандански

Линија 3Б 16.10 ч од Панорама 15.10 ч од Кванташки пазар

Линија 4 21.50 ч од Хром 21.50 ч од 11 Октомври

Линија 4А 16.25 ч од Усје 17.15 ч од Тафталиџе 1

Линија 5 22.05 ч од Н.Лисиче 22.24 ч од Дексион

Линија 7 21.56 ч од Г.Лисиче 21.42 ч од Карпош 3

Линија 8 21.30 ч од Влае 22.10 ч од Љуботенски пат

Линија 9 22.30 ч од Кл.центар 21.50 ч од С.Север

Линија 12 22.10 ч од Шишево 22.10 ч од Ск.саем

Линија 13 17 ч од К.Вода 16.25 ч од Железара

Линија 15 21.45 ч од Н.Лисиче 22.30 ч од Карпош 4

Линија 15А 16.12 ч од Н.Лисиче 17.10 ч од Карпош 4

Линија 16 21.50 ч од Пржино 21.25 ч од Железара

Линија 17 13.05 ч од Островска 13.45 ч од Музеј на сов.уметност

Линија 19 22.20 ч од Карпош 4 22.20 ч од Ш.Оризари

Линија 20 22.09 ч од Тр.центар 22.09 ч од Ш.Оризари

Линија 21 21.30 ч од Тр.центар 22.10 ч од Бардовци

Линија 22 22.05 ч од Тр.центар 21.56 ч од Лепенец

Линија 22А 20.47 ч од Кл.центар 21.45 ч од Лепенец

Линија 23 21.55 ч од Ченто 21.55 ч од Д.печат

Линија 24 22.20 ч од Припор 22.20 ч од Тафталиџе 2

Линија 27 20.04 ч од Д.печат 19.32 ч од Вардарска

Линија 35 16 ч од Н.Лисиче 16.45 ч од Ст.Север

Линија 41 22 ч од Тр.центар 21.54 ч од Драчево Типо

Линија 41А 17.50 ч од Кл.центар 18.40 ч од с.Драчево

Линија 42 19.30 ч од Железара 18.30 ч од с.Драчево

Линија 43 16.40 ч од Д.печат 16 ч од Јужноморавски бригади

Линија 45 22.09 ч од Тр.центар 22.09 ч од Ченто

Линија 50 22.10 ч од Хиподром 21.50 ч од Кл.центар

Линија 57 22.10 ч од Радишани 21.40 ч од Козле

Линија 59 22.10 ч од К.бара 21.30 ч од Карпош

Линија 65В 22.08 ч од Тр.центар 22.08 ч Стајковци, Бр.пат

Линија 65В 17.35 ч од Тр.центар 17 ч од Инџиково

Линија 73 16.20 ч од Ск.Саем 17 ч од Усје

ПРИГРАДСКИ ЛИНИИ последни терини пред 23 часот

Линија 11 21.10 ч од Тр.центар 22 ч Рашче

Линија 11а 18 ч од Тр.центар 19 ч Свиларе

Линија 18 21.40 ч од Тр.центар 22.10 ч од Визбегово до Партизанска

Линија 31 21.20 ч од Тр.центар 20.10 ч од Д.Лисиче

Линија 32 19.35 ч од Тр.центар 18.50 ч од Љубин

Линија 33 15.05 ч од Дом на печат 14.20 ч од Чатал – Д.Лисиче

Линија 47 20.20 ч од Тр.центар 19.35 ч од Љубанци

Линија 47А 15.05 ч од Тр.центар 15.45 ч од Љуботен до Бутел

Линија 51 22.30 ч од Тр.центар 21.10 ч од Студеничани

Линија 52 22 ч од Тр.центар 21.15 ч од Ржаничино

Линија 53 21.40 ч од Тр.центар 21.40 ч од Кат.бања

Линија 54 17 ч од Тр.центар 17.20 ч од Идризово

Линија 55 20.30 ч од Тр.центар 21.20 ч од Арачиново

Линија 55А 15.30 ч од Тр.центар 16.05 ч од Брњарци до Автокоманда

Линија 56 20.55 ч од Тр.центар 21.55 ч од Бојане до Ѓ.Петров

Линија 58 16.40 ч од Тр.центар 17.20 ч од Добри дол

Линија 58а 19.10 ч од Тр.центар 20 ч од Св.Петка

Линија 58б 20.20 ч од Тр.центар 19.20 ч од Брзовец

Линија 60 20.15 ч од Тр.центар 21 ч од Матка

Линија 61 21 ч од Тр.центар 21.50 ч од Побожје

Линија 62 20.10 ч од Тр.центар 21 ч од Огњанци

Линија 63 22.16 ч од Тр.центар 21.50 ч од Мралино

Линија 63а 18.40 ч од Тр.центар 19.30 ч од Ајватовци до Автокоманда

Линија 64а 16.20 ч од Тр.центар 17.10 ч од Никиштани до Ѓ.Петров

Линија 65 20.25 ч од Тр.центар 21.05 ч од Раштак

Линија 65а 19.48 ч од Тр.центар 20.28 ч од Страчинци

Линија 65б 21.29 ч од Тр.центар 22.15 ч од Смилковци

Линија 66 20.10 ч од Тр.центар 21.20 ч од Бучинци

Линија 67 22.10 ч од Тр.центар 21 ч од Зелениково

Линија 68 21.40 ч од Тр.центар 20.15 ч од Сушица

Линија 70 22.30 ч од Тр.центар 20.50 ч од Батинци

Линија 71 22.35 ч од Тр.центар 22 ч од Бањани

Линија 74 22.30 ч од Тр.центар 20.50 ч од Количани

Линија 81 20 ч од Тр.центар 21 ч од Блаце до Ш.Оризари

Линија 118 18.40 ч од Тр.центар 19.10 ч од Визбегово инд. зона

Линија 160 20.45 ч од Дексион 21.15 ч од Матка

Линија 164 22.25 ч од Волково 22.35 ч од Никиштани

Линија 165 21.20 ч од Стајковци 21.35 ч од Виниче

Линија 167 21 ч од Зелениково до Н.Село 21.10 ч од Н.Село до Зелениково

Линија 180 19.10 ч од Драчево 17.40 ч од Цветово

Прикажи повеќе...

Македонија

Oд утре полициски час од 23 часот, угостителските објекти ќе работат до 22.30 часот

Објавено пред

Владата на денешната седница донесе одлука за измени и дополнувања за ограничување на движењето на граѓаните во согласност со која од утре, 5 мај, забраната за движење, наместо од 21 часот, ќе почнува од 23 часот, и ќе трае до 5 часот наредниот ден.

„Соодветно на овие измени угостителските објекти ќе бидат отворени за гости до 22.30 часот, и тоа само на отворените делови, терасите на угостителските објекти, како што е утврдено со постојните мерки и наменски протоколи“, соопшти владината прес-служба.

Комисијата за заразни болести дополнително предложи, а Владата на седницата прифати воведување мерка за задолжителна самоизолација (карантин) во траење од 14 дена за сите домашни и странски физички лица – патници што пристигнуваат од Индија и Бразил поради спречување ширење на новите соеви на SARS-CoV-2.

Прикажи повеќе...

Македонија

Вархељи: Се грижиме за Северна Македонија и за Западен Балкан

Објавено пред

Еврокомесарот Оливер Вархељи изрази задоволство за успехот за испорачување на првите вакцини обезбедени од Европската Унија за што, како што истакна, не било лесен процес, но е резултат на напорната работа на Европската Унија, притоа изразувајќи посебна благодарност за ангажирањето на австриската влада.

„Со ова покажуваме дека се грижиме за вас, за Северна Македонија, и тоа ми е поентата, да истакнам дека ние како Европска Унија се грижиме и сме покрај Западен Балкан, односно Северна Македонија од почетокот на самата пандемија и ќе продолжиме да бидеме покрај вас, ќе продолжиме и со другиот дел на вакцините“, рече Вархељи оценувајќи дека ова е почеток и изрази надеж дека процесот на вакцинација ќе биде целосно заокружен.

Тој рече дека речиси 120.000 вакцини целосно финансирани од ЕУ како подарок се одобрени за Република Северна Македонија и ќе бидат испорачани до крајот на август со цел што побргу да се надмине пандемијата.

Вархељи истакна дека вакцинацијата ќе обезбеди растоварување на здравствениот систем и олеснување на товарот што го сносат медицинските лица цело време додека трае здравствената криза.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија7 часа

Oд утре полициски час од 23 часот, угостителските објекти ќе работат до 22.30 часот

Владата на денешната седница донесе одлука за измени и дополнувања за ограничување на движењето на граѓаните во согласност со која...

Регион7 часа

Борисов: Жртвата на Гоце Делчев да биде пример за Бугарија и Република Северна Македонија

Бугарскиот премиер Бојко Борисов на денешното одбележување на 118-годишнината од смртта на Гоце Делчев рече дека тој е еден од...

Свет8 часа

Колкy заработи „Фајзер“ оваа година од вакцините против коронавирусот

Минатата година во трката за развој на вакцина против Ковид-19 компанијата „Фајзер“ донесе голема одлука. За разлика од конкурентите, кои...

Свет8 часа

(Видео) Масакр во Бразил: тинејџер со мачета влегол во градинка и убил три деца и учителка

Осумнаесетгодишно момче со мачета влегло во градинка и убило три деца и учителка во Саудадес во бразилската држава Санта Катарина....

Македонија9 часа

Од Австрија пристигна првата количина вакцини од „Фајзер“

Mинистерот за здравство, Венко Филипче, се сретна со Каролине Едштадлер, сојузна министерка за ЕУ и Устав на Австрија. „Денеска, од...

Македонија10 часа

Регистрирани 67 новозаболени и 31 починат од Ковид-19

Во последните 24 часа направени се 1.169 тестирања, а регистрирани се 67 нови случаи на Ковид-19, и тоа во: Скопе...

Европа13 часа

Шефот на СЗО за Европа: Гледаме светлина на крајот од тунелот

Шефот на канцеларијата на СЗО во Европа, Ханс Клуге, изјави во Сараево дека е претпазлив оптимист и верува дека светот...

Македонија13 часа

Поднесено обвинение против Оливер Дерковски за набавката на софтверот за изборите

Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција поднесе обвинение против поранешниот претседател на Државната изборна комисија, Оливер Дерковски, и...

Економија15 часа

Дизелот поскапува

Од ноќеска на полноќ дизелот поскапува за половина денар, а цената на бензините останува иста, соопшти Регулаторната комисија за енергетика....

Свет16 часа

Светски научници: Нема да се постигне имунитет на стадо, вирусот брзо мутира

Меѓу научниците постои растечко верување дека имунитетот на стадото кога станува збор за коронавирус нема да се постигне во блиска...

Македонија17 часа

ИЈЗ: Намален бројот на новозаболени и починати од коронавирус

Во периодот од 26 април до 2 мај е регистриран намален број на новозаболени и починати од коронавирус во Македонија...

Македонија17 часа

Во Македонија досега се вакцинирани повеќе од 76.000 луѓе

Во Македонија досега се вакцинирани 76.937 граѓани, а две дози примиле 15.334 луѓе, соопшти Институтот за јавно здравје. Вакцинацијата во...

Свет18 часа

(Видео)15 починати и 70 повредени откако се сруши надвозник на метро во Мексико Сити

Најмалку 15 лица загинаа, а 70 се повредени кога се сруши надвозник на метрото во Мексико Сити, соопштија локалните власти....

Свет18 часа

(Видео)Тепачка во џамија во Турција: Верниците ги прекршија корона-мерките, полицијата реагираше со солзавец

Во регионот Газиантеп во југоисточна Турција, во џамија настана тепачка во која учествуваа собраните верници и членови на Фондацијата „Фуркан“...

Македонија1 ден

(Видео) Се утврдуваат причините за пожарот над Галичник

Полициска екипа врши увид и ги утврдува причините за пожарот кој избувна вчера над Галичник. Директорот на Центарот за управување...

Македонија1 ден

Повторно гореше трска кај Калишта

Нов случај на запалена трска на брегот на Охридското езеро, во делото од Струга кон Калишта е забележан вчера. „На...

Топ2 дена

Жена со повреди на главата пронајдена мртва во куќа во Охрид

Жена е пронајдена мртва во викенд-куќа во Охрид. Нејзиното тело било пронајдено утрово, од маж со кој престојувале во куќата....

Топ2 дена

Дваесетгодишна девојка од Скопје со автомобил излетала од пат, повредени три лица

Три лица се повредени во сообраќајна несреќа што се случила вчера во скопското село Црешево. Според информациите на МВР, вчера...

Македонија2 дена

Кризниот штаб предлага полицискиот час да почнува од 23 часот, угостителските објекти да работат до 22 и 30 часот

Главниот координативен кризен штаб го поддржа предлогот на Министерството за здравство за измена на времетраењето на забраната за движење, односно...

Македонија2 дена

Во болниците во Македонија од коронавирус се лекуваат 1.085 пациенти

Вкупната бројка на пациенти позитивни и суспектни на коронавирусот кои се лекуваат на инфективните оддели во главниот град и во...

Досие