Контакт

Скопје

Три оспорени законски члена го доведоа градењето кај „Треска“ пред Уставен, меѓу нив и нарушувањето на хуманото живеење

Објавено пред

Два члена од Законот за урбанистичкото планирање и еден од Уставот се оспорени пред Уставниот суд за детаљниот урбанистички план, кој го опфаќа и земјиштето кај фабриката „Треска“. Адвокатката Сузана Јошевска и граѓанска иницијатива „Шанса за Центар“ сметаат дека детаљниот план е спротивен на Генералниот урбанистички план.

dobivaj vesti na viber

„Подносителите наведуваат дека поради овие околности, се прави груба повреда на член 11 став 7 и член 15-б од Законот за просторното и урбанистичкото планирање. Подносителите во иницијативата наведуваат дека донесената одлука за ДУП е во спротивност со владеењето на правото содржано во членот 8 од Уставот, како и дека е во спротивност со членови од Законот за просторното и урбанистичкото планирање“, велат од Уставниот суд.

Во членовите за кои адвокатката Јошевска и „Шанса за Центар“ тврдат дека се прекршува носењето на измените на ДУП-от стои дека темелна вредност е хуманизација на просторот, детаљниот план да е усогласен со урбанистичкиот, како и дека максималната изграденост треба да биде 70 отсто.

„Темелни вредности на уставниот поредок на Република Македонија се уредувањето и хуманизацијата на просторот и заштитата и унапредувањето на животната средина и на природата“, стои во членот од Уставот, кој е оспорен.

Законот за урбанистичкото планирање предвидува: „Детаљниот урбанистички план, како план од пониско ниво, мора да биде усогласен со Генералниот урбанистички план“, а подносителите сметаат дека е прекршен.

Дополнително, според нив, детаљниот план не е во согласност со законот, кој предвидува: „При изработка на урбанистичките планови со кои се уредува просторот за градби со намена домување во станбени куќи процентот на изграденост на градежната парцела треба да изнесува 70 %, а висината на градбата изразена во метри до венец 10,2 метри. За градби со намена домување во станбени згради процентот на изграденост треба да изнесува 70 %, а висината на градбата изразена во метри до венец за градежни парцели со површина од 500 до 1.000 м2 треба да изнесува најмалку 25,2 метри, а за градежни парцели со површина поголема од 1.000 м2 треба да изнесува најмалку 30 метри. Површината на градежната парцела за градби со намена домување во станбени згради треба да изнесува најмалку 500 м2“.

Уставниот суд ги испитува наводите.

„Овие предмети се предадени на работа кај тимови од советници и судии и се во почетна фаза од работењето, односно во претходна постапка. Уставниот суд допрва ќе ги испитува наводите во иницијативите и барањата и ќе оформи реферати, кои ќе содржат предлози за гласање на седница“, велат од Уставниот суд.

Досега се издадени две градежни маркички, кои се правосилни за градење на местото од фабриката „Треска“.

Скопје

Арсовска го промовира новото биокомпостиште: решение за справување со органскиот отпад

Објавено пред

Градоначалничката на град Скопје, Данела Арсовска, заедно со екипи од скопските јавните претпријатија го промовира новото биокомпостиште за ефикасно компостирање органскиот отпад. Kомпостиштето е дел од системските решенија за третирање на биоразградливот отпад и произведување природно ѓубриво за зелените површини во градот. Истовремено, со биокомпостиштето се овозможува ефикасно решение за справување со проблемот со органскиот отпад за домашна, комерцијална и индустриска употреба, при што низ процесот на компостирање сите видови органски отпад се претвораат во висококвалитетен компост.

dobivaj vesti na viber

Продолжуваме со реализација на проектите од програмата „За модерно Скопје“ за озбезбедување здрава животна средина за граѓаните. Во рамките на реализацијата на екомастер-планот се промовира еколошко управување со органскиот отпад, а биокомпостиштето значително ќе придонесе за ефикасно справување со органскиот отпад, велат од Град Скопје.

Појаснуваат дека ова ново автоматско биокомпостиште е со капацитет на преработка од 1.000 килограми биоразградлив отпад за 24 часа и со користење екоаеробен метод, при што се добива висококвалитетен компост подготвен за употреба во рок од 3 до 7 дена. Со овој начин на третирање на отпадот значителено се намалува неговиот волумен, односно 1.000 килограми биоотпад се трансформира во 150 до 200 килограми компост, што е намалување на волуменот за 80 до 85 проценти, со што се олеснува процесот за негово користење и складирање. Исто така, со процесот на компостирање значително се намалуваат трошоците за управување со отпадот, со тоа што од органскиот отпад се добива висококвалитетен компост за соодветна употреба во скопските јавни претпријатија.

Прикажи повеќе...

Скопје

Дел од Скопје без струја и вода

Објавено пред

Од ЕВН Македонија АД информираат дека поради планирани прекини во електродистрибутивната мрежа без електрична енергија ќе останат следните корисници:

dobivaj vesti na viber

• Во период од 09,00ч до 13,00ч Бул. Партизански одреди зграда бр.64, влез 1 и 2 о. Карпош
• Од 12,00ч до 13,30ч ХЕЦ Маркова Река о. Сопиште
• Од 09,00ч до 10,30ч с. Јаболци, с. Нова Брезница, с. Дражилово, с. Осинчани, с.Малчиште, с.Црн Врв, с Елово, с. Патичка Река, Каменолом Беровиќ и каменолом Рудопроект о. Сопиште;
• Од 10,30ч до 12,00ч с. Говрлево, с. Долно и Горно Соње, с. Чифлик, с Св. Петка, с.Барово и дел од с. Сопште о. Сопшите
• Од 08,00ч до 08,45ч и од 15,00ч до 15,30ч с. Катланово, индустриски објекти на автопатот за Катланово, Катлановска Бања, Летевци, Градманци и Брезница о. Петровец;
• Од 08,00ч до 15,00ч корисниците од ул. Димитар Благоев, ул. Божидар Рајковиќ, дел од Бул. 12-та Македонска Бригада, ул. Благоја Мучето, ул. Тодор Чангов, ул. Дете Татуличе и ул. Ѓорге Андреевиќ-Кун о. Аеродром;
• Од 08,00ч до 13,00ч корисниците од ТС Ванекс, ТСДХЛ Керамика, ТС Феликс, ТС Ролопласт, ТС РСЕ Оптима, ТС Виор Белви, ТС Мотел Белви, ТС Бунар Белви, ТС Чеза Комерц, ТС Интернационал Фуд Базар, ТС Мак Петрол Белви, Бичишки Комерц, Петро Ком и Каз Груп о. Илинден;
• Во период од 09,00ч до 15,00ч корисниците на дел од ул. 11, ул. 1, ул.5 и ул.6 нм Кадино о. Илинден.

Од ЈП Водовод и канализација добивме известување дека на ден 28.02.2024 поради уличен дефект ф-150 мм на бул. Гоце Делчев 9 (во близина на правниот факултет на Универзитет ,,Св. Кирил и Методиј”), прекинато водоснабдување ќе имаaaт корисниците на комплексот „ УКИМ“. Водоснабдувањето ќе биде прекинато од 09:00 часот до завршување и одстранување на дефектот.

Прикажи повеќе...

Скопје

„Пратениците да работат на законското решение што го понудивме во делот за лиценцирање на негувателките“, рече министерот Велковски при посетата на општина Илинден

Објавено пред

Градоначалникот на општина Илинден, Александар Георгиевски, оствари работна средба со министерот за труд и социјална политика, Ѓоко Велковски, каде што во рамките на средбата посетија неколку локации на територијата на општина Илинден.

dobivaj vesti na viber

Градоначалникот Георгиевски и министерот Велковски направија увид во градежните активности на доградбата на централниот објект на детската градинка „Гоце Делчев“. Со проширување на капацитетот на градинката, ќе се изградаат 4 занимални во кои ќе бидат згрижени деца на возраст од 9 до 24 месеци (2 отворени и 2 затворени), тоалети и помошна кујна. Доградбата ќе се простира на 280 м2 бруто-површина, а ќе биде изведена во согласност со правилникот за стандарди и нормативи за вршење дејност. Во дворот ќе бидат изградени два детски парка, и тоа парк со детски реквизити и парк за моторен развој на децата.

„Со изградбата на новиот дел детската градинка ќе располага со вкупно 22 групи, распоредени во 2 објекта, и ќе бидат згрижени вкупно 560 деца, така што со овој проект комплетно ќе се реши проблемот со недоволен згрижувачки капацитет со кој се соочувавме во текот на изминатите 14 години. Овој проект, доградбата на градинката, се реализира со сопствени средства, но понатаму ќе ни треба поддршка од Министерството во делот на опремувањето, како и работниот кадар, а ставањето во функција на објектот треба да биде од наредната сезона и ќе може да се згрижуваат дечињата“, изјави градоначалникот Георгиевски.

Министерот Велковски го поздрави овој голем капитален проект што го реализира Општина Илинден и додаде дека Министерството за труд и социјална политика ќе има можност да даде придонес во опремувањето на новиот дел на градинката, а потоа и поддршка во делот на работниот кадар, кој ќе биде потребен за згрижување на децата.

„Ги повикувам пратениците од Собранието на Република Македонија да работат на законското решение кое што го понудивме во делот за лиценцирање на негувателките, воспитувачките и другиот стручен кадар бидејќи има над 1.000 баратели за лиценцирање од изминатите три години. Понудивме решение, кое ќе значи брзо решавање за лиценцирање на овие баратели, кои подоцна е бидат ставени на листата на пазарот на труд и да се јават на повиците, кои ќе бидат пос изборниот процес во самите детски градинки“, изјави министерот Велковски.

Во рамките на посетата градоначалникот и министерот направија увид и на локацијата, каде што Општина Илинден ќе гради центар за дневен престој за лица со попреченост, при што министерот истакна дека и за овој проект Министерството ќе даде поддршка за реализација. Дневниот центар треба да обезбеди дневно згрижување, работно-окупациона терапија, физикална терапија и стручна работа, рехабилитација и други активности на лицата со попреченост. Центарот ќе се простира на површина од речиси 300 м2 и ќе содржи заеднички простории, простории за комуникација, санитарно-хигиенски простории, административни простории и економско-технички простории.

Градоначалникот Георгиевски и министерот Велковски ја посетија и македонската компанија „Пекабеско“, која се наоѓа во локалната економска зона Марино – Кадино во општина Илинден и претставува една од водечките компании во Македонија. Компанијата има 40-годишна традиција, а нивните производи се знак на препознатливост на македонскиот квалитет како во Македонија така и во речиси сите земји од регионот и пошироко во Европа.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија8 часа

Извршниот одбор на СДСМ го поддржа Стево Пендаровски за кандидат за Претседател на државата

На денешната седница во Штип, Извршниот одбор на СДСМ ја разгледа информација за спроведената постапка за можни кандидати за Претседател...

Македонија11 часа

(Видео) Средба Пендаровски – Зеленски: Македонија силно ја осудува руската агресија врз Украина

Претседателот Стево Пендаровски, во рамки на учеството на самиот Украина – Југоисточна Европа, денеска во Тирана оствари средба со претседателот...

Топ12 часа

Силувана малолетничка во Скопје

Вчера во 13.30 часот во Полициското одделение Шуто Оризари, 34-годишна жена од Скопје пријавила дека 23-годишниот М.К. од Скопје извршил...

Топ13 часа

Прегазен пешак во Неготино, мажот починал на местото на несреќата

Денеска во 12.25 часот во ОВР Неготино било пријавено дека на паркинг простор на улица „ЈНА“ во Неготино, товарно возило...

Топ15 часа

52-годишна жена починала во охридската болница, била примена во тешка состојба

На 27.2.2024, во 16.25 часот, во СВР Охрид е пријавено дека во ЈЗУ Општа болница Охрид во тешка здравствена состојба...

Македонија16 часа

Уставниот суд го укина делот националност во матичните книги: „Се работи за приватно и внатрешно чувство на човекот“

Уставниот суд на денешната седница донесе одлука, со која се укинува делот националност во три члена од матичните книга на...

Економија18 часа

Од задутре нема повеќе гарантирани цени во маркетите, секое нелогично зголемување ќе биде санкционирано, порача Битиќи

Од задутре нема повеќе гарантирани цени на производите во маркетите. Но, вицепремиерот за економски прашања, Фатмир Битиќи, порача дека секое...

Македонија18 часа

Ванковска поблиску до претседателска кандидатура, собра 7.876 потписи, Јакимовски досега има 6.676

Професорката Билјана Ванковска која е предложена од политичката партија Левица, досега има собрано 7.876 од потребните 10.000 потписи за претседателската...

Топ19 часа

Три лица повредени во сообраќајната несреќа на патот Росоман – Кавадарци

Три лица се повредени, од кои едно потешко во сообраќајната несреќа што се случи утрово на патот Росоман-Кавадарци. Две oд...

Македонија21 час

Законот за пасошите, законот за игрите на среќа и изборот на член на ДИК на дневен ред во Собранието

Денес на дневен ред на седница на Собранието се измените на Законот за патни исправи. Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека овие...

Македонија21 час

Владата донесе одлука за приоритетно издавање пасоши за сите професионални возачи

Владата, синоќа на седница донесе одлука со којашто на професионалните возачи кои поседуваат валиден сертификат, Министерството за внатрешни работи треба...

Македонија21 час

Вработените на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје од овој месец ќе добиваат повисоки плати

Владата ја разгледа и усвои и Информацијата за известување за склучен Колективен договор на Сојузот на синдикати на вработените на...

Македонија21 час

Земјотрес во Албанија, почувствуван во Дебар и околината

Земјотрес синоќа во 23 часот и 37 минути ја погоди Албанија. Потресот бил со рихтерова магнитуда од 3,2 степени, на...

Македонија1 ден

Демири: Ќе разговарам со семејството на Леонид Индов за можните решенија за подмирување на досегашните трошоци за рехабилитација

Министерот за здравство д-р Илир Демири информира дека на денешната владина седница беше разгледан случајот на Леонид Индов и исто...

Македонија1 ден

Максим Димитриевски собра 10 000 потписи за кандидат за претседател

Градоначалникот на Куманово Максим Димитриевски собра 10 000 потписи за кандидат за претседател. „Над 10.000+ потписи за кандидат за Претседател!...

Македонија1 ден

Таравари влегува во трка за претседател, собра 10.000 потписи

Кандидатот на опозициските партии на Албанците, Арбен Таравари, е вториот од вкупно единаесетте кандидати кој досега успеа да ги собере...

Македонија2 дена

Македонските граѓани, сепак, ќе може да патуваат со личните карти со старото име во БиХ, информира Бојмацалиев

Дополнителниот заменик-министер за внатрешни работи, Митко Бојмацалиев, оствари телефонски разговор со министерот за безбедност на Босна и Херцеговина, Ненад Нешиќ,...

Македонија2 дена

ДНК собраа 690.000 денари за лекување на Лео со лицитацијата на статуетката од „Златна бубамара“

Музичарите Панчо и Андреј објавија дека успеале да соберат 690.000 денари за лекувањето на Леонид откога ја ставија на лицитација...

Македонија2 дена

ДИК потврди: Османи собра над 10 илјади потписи

Според последните податоци објавени на страната на Државната изборна комисија заклучно со вчерашниот ден, кандидатот на Демократската унија за интеграција,...

Македонија2 дена

(Видео) Јас можам да се туркам и на рацете: кочанчанец го продава својот инвалиден скутер, парите ќе ги намени за лекување на Лео

Кочаначанецот Благојчо Ѓоргиев реши да го проддаде својот скутер за хендикепирани и покрај здравствениот проблем, а парите, како што вели,...