Daily news
Откријте ја татарската национална кујна
Кралевите на рускиот фастфуд ќе бидат и ќе останат чебуреките (пирошка од тесто и месо), независно од обидите на странските окупатори – хамбургерите и донерот – да завладеат со овој престол.
Чебуреки – пирошки со парчиња овча или телешка удина и булјон, испржени во масло.
Чебуреките се најпознатото јадење од татарски кујна меѓу Русите. Овие пирошки со зајре од најпознатата кревка овча или телешка удина и булјон, испржени во масло, без сомнение се познати на сите жители на Русија од најраните времиња. Всушност тие се традиција не само за Русите: во педесеттите години од минатиот век чебуреките, добивајќи го името „лертсју“, на чуден начин се појавуваат во Финска и оттогаш се сметаат за оригинално јадење на финската кујна .
Надвор од границите на земјата, сепак, најпознатото татарско јадење е и ќе остане тартар – голема порција сурово сечено месо, прелиено со жолчка и маринада. Влегувајќи во мнозинството кујни на Европа, тартарот, или како погрешно го нарекуваат во татарски кулинарски книги „татарски бифтек“ (како може да е бифтек, ако не е пржен), не го губи својот национален карактер. Под национален карактер во дадениов случај се подразбира квалитет: за да не биде тартарот опасен по здравјето, неговите основни компоненти, кои не се поправаат поради отсуство на термичка обработка, треба да бидат со одличен квалитет и мошне свежи.
Тартар – порција сурово сечено месо, прелиено со жолчка и маринада.
Во високиот квалитет на производите, меѓу другото, се наоѓа и тајната на многу обични, но вкусни национални кујни, вклучувајќи ја и татарската. Изгледа – со малку зачини, обична технологија на подготовка, а ти иде да си ги излижеш прстите. Тука Татарите со право има со што да се гордеат: добитокот кој тие го одгледуваат во поволшските региони, дава месо со неповторлив вкус. Треба ли да се чудиме дека татарски кујна е претежно месна. Отстапка по префинетост и разновидност во споредба со кујните на другите турски народи, особено со Турците, Азербејџанците, кои ја комбинираат турската кујна со влијанието на големите кулинари како што се Персијците, татарски кујна, сепак, останува еден од лидерите (што се однесува за Русија) во печењето .
Бешбармак – варено месо со сос од лук
Јадењата од тесто се визит-карта на татарската кујна. Покрај наведените чебуреки во татарската кујна постојат стотици сорти на пити, пирошки, бисквити и други пекарски производи.
Јадењата од тесто се присутни во животот на Татарите од раѓањето до смртта, а многу од јадењата носат ритуален карактер. Дури полнетата гуска, која во Русија многу ја сакаат, Татарите ја подготвуваат по свој терк – ја печат во тесто. Конкуренција на чебуреките, како кулинарски ремек-дела е чак-чак: тоа е пржен десерт од пченично брашно во мед, кој може да се најде во повеќето руски продавници. И во листата на производите за извоз чак-чак е „ѕвезда“.
Чак-чак – пржен десерт од пченично брашно во мед.
РЕЦЕПТ
Губадија – татарска празнична пита
Губадија отсекогаш била главно татарски тест јадење – тоа е сложена пита (со месо, секако), кое се служи во особено свечени случаи. Да се обидеме да го направиме.
Направете тесто за голема пита, по ваш избор, може да биде со или без квасец.
Во еден литар млеко ставете 200 грама кисело млеко и почекајте 2-3 часа за да стаса. Потоа варете на тивок оган додека смесата не почне да се зацрвенува, па додајте 2 супени лажици шеќер. Прецедете низ газа. Смесата што ќе ја добиете треба да биде со црвена боја.
Измијте го и сварете го оризот. Нека биде сварен ал денте. Исечкајте неколку тврдо варени јајца. Меленото телешко или јагнешко месо запржете го со кромид и со мелен црн пипер. Во врела вода покиснете суво грозје, суви модри сливи и суви кајсии.
Во длабока тава, подмачкана со масло, ставете половина од тестото кое е растегнато со дебелина од половина сантиметар. Потоа ставете го зајрето во делови – најпрво оризот, потоа прецеденото млеко, па јајцата, па повторно ориз. Последниот дел нека биде покиснатото суво овошје и малку ориз. Одозгора ставете неколку парченца путер.
Одозгора затворете со преостанатото тесто, а додека го затворате, обидете се да направите дипли за да изгледа поубаво. На крајот премачкајте со изматена жолчка.
Печете во рерна на температура од 200 степени, додека губадијата не се зарумени и додека од отворите не почне да излегува пареа.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Daily news
Измамници се претставувале како Бред Пит и навеле обожавателки да веруваат дека почнале романтична врска со него
Во Шпанија уапсени се пет лица кои изнудиле 325.000 евра од две жени претставувајќи се како познатиот американски актер Бред Пит, соопшти денеска МВР на таа земја на својата официјална веб-страница.
Во текот на истрагата се покажа дека криминалците контактирале со своите жртви преку веб-страница за обожаватели на американскиот актер, ја добиле нивната доверба и ги навеле да веруваат дека почнале романтична врска со Бред Пит.
Потоа со лажно претставување ги натерале жртвите да инвестираат во комерцијални проекти.
Daily news
Спаси жена што сакаше да скокне од мост, а со години бесплатно ги хранеше бездомниците: Џон Бон Џови ја враќа вербата во човештвото
Познатиот рокер Џон Бон Џови пред десетина дена беше тема на сите светски медиуми кога убеди непозната жена да не скокне од мост. Овој потег не е единствениот што ја докажува неговата емпатија и хуманост кон луѓето што не ги познава.
Џон Бон Џови, американскиот музичар и фронтмен на познатиот бенд „Бон Џови“, на пешачкиот мост го снимал спотот за песната The People’s House кога од другата страна на оградата забележал жена.
На снимките од надзорните камери што ги сподели локалната полиција може да се види како Џон со член на својата екипа ѝ приоѓа на потресена жена. Потоа се потпрел на оградата и почнал да разговара со неа повикувајќи ја да се врати на безбедно по што ѝ помогнал да се прекачи преку оградата.
Бон Џови потоа ја прегрна и тие стоеја така околу една минута пред заедно да одат по мостот.
Полицискиот оддел Метрополитен во Нешвил го сподели видеото на нивниот канал на „Јутјуб“ и рече дека пејачот ѝ помогнал на очајна жена.
Секоја чест за Џон Бон Џови и неговиот тим што ѝ помогнаа на една жена на пешачкиот мост „Сејгенталер“ во вторникот вечерта.
„Бон Џови успеа да ја убеди да се симне од платформата на мостот на реката Камберленд на безбедно“, објави полицијата на платформата X.
Обожавателите на рокерот не беа изненадени од неговиот потег. Имено, тој во 2011 година основал непрофитна организација, односно синџир ресторани, каде што немало ценовници, а плаќањето на сметката било опционално.
Daily news
Награда за „Бизнисот на задоволството“ на фестивалот во САД, кој ги откри Спилберг и Џорџ Лукас
Долгометражниот филм „Бизнисот на задоволството“ на Гоце Цветaновски е добитник на наградата „Сребрено реми“ на „Хјустон интернешнал филм фестивал“ (WorldFest-Houston International Film Festival) во САД.
Овој значаен фестивал, кој постои цели 57 години е еден од најстарите во Америка и најстар во светот за независни филмови. Се гордее со тоа што во својата историја им ги доделил првите награди на легендарни режисери како што се Стивен Спилберг, Џорџ Лукас, Анг Ли, браќата Коен, Ридли Скот, Брајан де Палма, Оливер Стоун, Роберт Родригез, Спајк Ли, Дејвид Линч и уште многу други.
„Ова е голем успех. Да бидеш награден во конкуренција од над 4.000 филмови од 70 држави, е признание кое ја потврдува естетската вредност на филмот. Дефинитивно влеговме во убаво друштво, со оглед на тоа кој се’ е добитник на „Реми награда“ во историјата на фестивалот. И’ честитам на целата екипа којашто допринесе за меѓународниот успех на филмот и едвај чекам сите да се собереме повторно и во септември да го претставиме филмот пред македонската публика.“, рече режисерот Гоце Цветановски.
Наградата е деветта по ред на филмските фестивали во светот, а трета во САД, откако претходно „Бизнисот на задоволството“ го доби признанието за најдобар филм на „Риверсајд филм фестивал“ во Калифорнија и за највпечатлив филм во Седона, Аризона.
Улогите ги толкуваат Муса Исуфи, Слаѓана Вујошевиќ, Исмаил Касуми, Дамјан Цветановски, Осман Ахмети, Елени Декидис, Мендим Муртези, Егзона Салиху, Авни Далипи и Катерина Коцевска, а Цветановски го потпишува и сценариото. Продуценти на филмот се Дритон Рамадани, Богдан Јончевски и Гоце Цветановски.
Снимен е со поддршка на Агенцијата за филм.